Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Μικρασιατών

Η 14η Σεπτεμβρίου τιμάται κάθε χρόνο από την Ελληνική πολιτεία ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, καθώς καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση από τη Βουλή των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998.

Η Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, συμφορά του ελληνισμού διαχρονικά. Με την Συνθήκη της Λωζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός της Ανατολής εξαφανίστηκε ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια και περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες ήρθαν υπό άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα. 

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν.Τρικάλων τιμώντας την Μνήμη της αποφράδας αυτής ημέρας, συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, όπου με μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων. Η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων, η οποία εκπροσωπήθηκε από μέλη του ΔΣ, συμμετείχε με την παρουσία τιμητικού αγήματος. Με το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, ακολούθησε ομιλία από το μέλος της Ευξείνου Λέσχης, εκπαιδευτικού, κ.Θεοδώρας Καρανίσα, με τίτλο «Τρεις αιώνες, μια ζωή» (αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία της Μικρασιάτισας Φιλιώς Χαϊδεμένου).

Ακολούθησε τρισάγιο στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στην πλατεία προσφυγικού συνοικισμού, παρουσία αγήματος του στρατού, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτιακές και στρατιωτικές αρχές, τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης κ.Κοσμά Αποστολίδη καθώς και από άλλα σωματεία και φορείς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας και με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Κοσμάς Αποστολίδης

Η Γραμματέας
Νόπη ΠαπαδοπούλουΑφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή