Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η 12η Διεθνής συνάντηση σχολικών χορωδιών στην Καρδίτσα

Η 12η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 38ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής με τη συμμετοχή πέντε χιλιάδων πεντακοσίων 5.500 νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών αρχίζει τηνΠέμπτη 5 Μαρτίου 2020 στις 8 το βράδυ στην Καρδίτσα και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020.

Η 12η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών θα πραγματοποιηθεί  σε δύο χώρους, στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» του «HOTEL KIERION» της Καρδίτσας (5/3-11/3/2019) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL» στο Μουζάκι (12-22/3/2020), προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της μουσικής πανδαισίας και του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας του Νομού Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η 12η  Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες GiovanniAnimuccia(1520–1571) και VincenzoGalilei (1520–1591) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή τους, TomasoGiovanniAlbinoni(1671-1750) για τα 270 χρόνια από το θάνατό του,JohannSebastianBach(1685-1750) για τα 270 χρόνια από το θάνατό του, , GiuseppeTartini(1692-1770) για τα 250 χρόνια από το θάνατό του, και Γιάννη Χρήστου (1926-1970) για τα 50 χρόνια από το θάνατό του.

Νέοι και νέες, μαθητές και μαθήτριες, θα συμμετάσχουν σε έναν γιγάντιο μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό  τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Στο φετινό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που φθάνει στην δωδέκατη  (12η) του διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη και μαέστρο JosephHaydn (1732-1809) που θα ερμηνεύσουν οι Χορωδίες στο τέλος της κάθε βραδιάς με χορωδιακά εργαστήρια που θα λειτουργήσουν τα απογεύματα υπό την διεύθυνση των διακεκριμένων μαέστρων-μελών της Διεθνούς Καλλιτεχνικής-Κριτικής Επιτροπής.

Βασικός στόχος του θεσμού είναι διαμέσου του μοναδικού του κανονισμού, η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία Ελληνική μουσική, το βυζαντινό μέλος, την πολυφωνική μουσική του 15ου–16ου αιώνα αλλά και την σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές συναυλίες, Διαγωνισμούς  και Φεστιβάλ του εξωτερικού (Ιταλία και Σερβία) ιδιαίτερα στο σημαντικό Μουσικό – Εκπαιδευτικό Φεστιβάλ που περιλαμβάνει τον Διαγωνισμούς Χορωδιών του Εξωτερικού όπως στο CastellamarediStabbia (Νάπολη) της Ιταλίας από 18 έως 23 Μαΐου 2020, και στο Νόβισαντ της Σερβίας 24 Απριλίου 2020, στη Ρώμη της Ιταλίας από 12 έως 13 Μαΐου 2020, στο Bacaou της Ρουμανίας από 26 έως 27 Απριλίου 2020, στην Opava  της Τσεχίας στις 18 Οκτωβρίου 2020 και στο σημαντικό CAMPUS ESTIVO MUSICALE του SALERNO ΙΤΑΛΙΑΣ που θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 28 Ιουλίου 2020.

Η 12η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας θέλοντας να φέρει σε επαφή τις Σχολικές Χορωδίες της Ελλάδας σε επαφή με ένα κορυφαίο Ορατόριο, ώστε να γνωρίσουν οι μαθητές ακριβώς τι είναι το Ορατόριο, θα ερμηνεύσουν στο τέλος κάθε βραδιάς σε αυτή τη φάση τα χορωδιακά μέρη με συνοδεία πιάνου και σε μια επόμενη με την Συμφωνική Ορχήστρα της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νις της Σερβίας, καθώς και σολίστ.

Σχολικές Χορωδίες από Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδο,  Άμφισσα, Πειραιά Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κόρινθο, Βόλο, Λάρισα, Βέροια, Δράμα, Κέρκυρα, Χανιά, , Μέγαρα, Κατερίνη, Ναύπακτο, Σπάρτη, Δραπετσώνα,, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Νέα Μουδανιά, Λακωνία, Καβάλα, Ξάνθη, κ.λ.π. έχουν δηλώσει συμμετοχή στην 12η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών.

Για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας θέλοντας να αναδείξει την προσωπικότητα και το έργο του Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, θα πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στην υμνολογία του Αγίου, Πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 στις 7:30 μμ, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σεραφείμ, τόπο μαρτυρίου του Αγίου.

Ο Νίκος Ευθυμιάδης και η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, θέλοντας να συμβάλουν ακόμη στην ανάδειξη σημαντικών θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής μας (Βυζαντινό Κάστρο, Μουσείο Γεωργίου Καραϊσκάκη κ.α.) και στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου και την Τοπική Κοινότητα Φαναρίου, πραγματοποιούν μία σημαντική εκδήλωση με επίκεντρο τον Πολιούχο Άγιο Σεραφείμ.

Στην εκδήλωση θα προλογίσει και θα ομιλήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. κ. Τιμόθεος και θα ψάλλει ύμνους η Βυζαντινή Χορωδία Καρδίτσας (1948-2020) του Ωδείου Καρδίτσας – Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και Ιεροψάλτου Δημητρίου Καταραχιά.

Οι Ύμνοι που θα παρουσιαστούν είναι μελοποιήσεις του Μακαριστού Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Δασκάλου και Χοράρχου Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη.

Ο Αλέξης Κωστάλας, μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της χώρας, θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Επίσης, οι κορυφαίες προσωπικότητες που θα παρευρίσκονται στο Φεστιβάλ, όπως  η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Nis (Σερβία) SuzanaKostic, η Ιταλίδα μαέστρος και καθηγήτρια AntonellaBarbarossa, ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος LeonardoQuadrini, ο Συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τέως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μεγάρου Μουσικής, τέως Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Ομότιμος Καθηγητής  του Ιονίου Πανεπιστημίου,ο Ιταλός μαέστρος RafaelleDesiderio, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, η καθηγήτρια  της  Μουσικής  Ακαδημίας των Τιράνων   Σύλβια  Σκέντερη, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου και πολλοί άλλοι που θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 12η Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 38ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, , που αρχίζει την  Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 στις 8:00 το βράδυ στην αίθουσα ‘’ΑΦΡΟΔΙΤΗ’’ του ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ  και θα κλείσει την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ‘’MOUZAKIPALACEHOTEL’’.

Για την12η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

 

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή