Η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι έγκλημα κατά του ελληνικού λαού

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου.

Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.

Η πρόθεσή τους είναι σαφής.

Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.

Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ.

Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης.

Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους.

Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα.

Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό.

Για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Και μάς προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ.

Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει;

Είναι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;

Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο του ενεργειακού πυλώνα της χώρας , και έτσι κοινωνία και οικονομία να είναι απροστάτευτες στη μετάβαση που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Η επιλογή είναι εγκληματική, ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά.

Με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, είχαμε αυξήσεις στο ρεύμα από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης, τον Σεπτέμβριο του 2019, 15-20%, που κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές,  εξανέμισαν τη μείωση ΦΠΑ που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν και σε χρεωκοπία το λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και σε χαράτσια, πετρέλαιο κίνησης κλπ.

Το 2020, η ΔΕΗ ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (τον Απρίλιο του2020 πουλούσε 4πλασια από τη χονδρική) και σε παιχνίδια χειραγώγησης των τιμών στη συνέχεια με την εφαρμογή Target Model τον Νοέμβριο του 2020, όπως καταγγέλλει και η ελληνική βιομηχανία.

Η χωρίς σχέδιο, πρόχειρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση, οδηγεί στην εξάρτηση της χώρας από ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, μειώνει την ενεργειακή ασφάλεια,  δημιουργεί χιλιάδες ανέργους, ενώ εδώ και 2 χρόνια δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές,

Τα δεκάδες golden boys της ΔΕΗ (εξαπλασιασμός διευθυντών 2019-2021) επιφύλαξαν χρυσές αμοιβές για τον εαυτό τους (6πλασια για τον πρόεδρο και δ/νων σύμβουλο), αλλά αυξημένους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά και την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις μνημονιακές πιέσεις και τη χρεωκοπία, είχαμε καταφέρει να κρατήσουμε πλειοψηφικό ποσοστό και τον έλεγχο στο Δημόσιο στους ενεργειακούς φορείς (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών).

Καταφέραμε ακόμη να μην αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε κατά ένα ευρώ αλλά να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12% (EUROSTAT).

Σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης η λύση δεν είναι το ξεπούλημα των ΄΄ασημικών΄΄ της χώρας, αλλά η περαιτέρω ενίσχυση των ενεργειακών πυλώνων και υποδομών της, ώστε να είναι βιώσιμα τα Ελληνικά νοικοκυριά.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρικάλων©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή