Η ακρίβεια έκοψε την… όρεξη των καταναλωτών

11 Nov 2023 Ελλαδα

Αναστενάζουν τα νοικοκυριά καθώς κάθε μέρα βρίσκονται αντιμέτωπα με την τεράστια ακρίβεια στα ράφια των σουπερμάρκετ, η οποία «ροκανίζει» το πενιχρό εισόδημά τους.

Ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές μετράνε ακόμα και τα γραμμάρια των προϊόντων που θα ψωνίσουν, ενώ έχουν αλλάξει ακόμα και διατροφικές συνήθειες χρόνων, μη έχοντας πλέον την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ορισμένα προϊόντα.

Τι δεν αγοράζουν οι καταναλωτές

Ειδικότερα και σύμφωνα με έρευνα σε μεγάλα σουπερμάρκετ, οι πολίτες έχουν μειώσει δραματικά την κατανάλωση των τυροκομικών, των γαλακτομικών, των αλλαντικών, των ειδών αρτοζαχαροπλαστικής αλλά τα καταψυγμένα φαίνεται να έχουν μειώσει δραματικά.

Την ίδια ώρα στάσιμη είναι η κατανάλωση του φρέσκου κρέατος ενώ άνοδο στην κατανάλωση παρουσιάζει το λάδι (καθώς οι καταναλωτές φοβούνται ότι η τιμή του «πράσινου χρυσού» θα ανέβει και άλλο), όπως και τα μακαρόνια , το ρύζι, τα μανάβικα εισαγωγής, τα όσπρια και τα ψαρικά.

Στο ραντάρ της ΔΙΜΕΑ πάνω από 20 εταιρείες – Προ των πυλών βαριές «καμπάνες»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του imerisia.gr αποφασισμένη εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία να συνεχίσει αλλά και να εντείνει τους ελέγχους, κάνοντας χρήση του μοναδικού ίσως αποτελεσματικού «όπλου» που έχει ακόμη στα χέρια της και το οποίο δεν είναι άλλο από την διατήρηση των μικτών περιθωρίων κέρδους, σε προ επίπεδα κρίσης.

Εκεί άλλωστε στηρίχθηκε και το κατηγορητήριο με βάση το οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο των 2 εκατομμυρίων ευρώ στις δύο πολυεθνικές (Unilever και Proctrer and Gamble).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκάνερ του υπουργείου βρίσκονται ένα μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων ελληνικών και ξένων που υπερβαίνουν τις 20 και διαθέτουν στην αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων. Από αυτές τουλάχιστον έξι είναι μεγάλες ξένες πολυεθνικές που διαθέτουν στην ελληνική αγορά ένα μεγάλο πλήθος από καταναλωτικά προϊόντα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν πρόστιμα σε εταιρίες, οι οποίες και θα δουν το όνομά τους να … «κρεμιέται στα μανταλάκια» εφόσον βέβαια υπερβαίνουν το ύψος του πλαφόν στο πρόστιμο, δηλαδή πάνω από τα 50.000 ευρώ.

Βασική επιδίωξη από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι άλλη από το να πεισθούν με το όποιο τρόπο οι επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ και υπό αυτό το πρίσμα θεωρούν στην κυβέρνηση και στην αγορά ότι η δημοσιοποίηση του ονόματος της επιχείρησης μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Στο μεταξύ από την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινούν και οι έλεγχοι της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) στα καταστήματα των σουπερμάρκετ, για να διαπιστωθεί εάν έχουν τοποθετήσει τα καρτελάκια «μόνιμης μείωσης τιμής» για τα προϊόντα στα οποία έχει μειωθεί η τιμή τους κατά τουλάχιστον 5%.

Τα προϊόντα που έχουν δηλωθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη «μόνιμη μείωση τιμής», προσεγγίζουν τα 700. Πρόκειται, κυρίως, για τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας κ.ά.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

Share:
Στο ΔΣ του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ο Δήμαρχος Τρικκαίων

Στο ΔΣ του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ο Δήμαρχος Τρικκαίων

Ο Νίκος Σακκάς, Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, συμμετέχει στον νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας …
Προειδοποίηση σε κτηνοτρόφους Τρικάλων για επερχόμενους κεραυνούς

Προειδοποίηση σε κτηνοτρόφους Τρικάλων για επερχόμενους κεραυνούς

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Τρικκαίων για προστασία ζώων και πολιτών ενόψει καταιγίδων …