Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η ανάπτυξη κάτω στον κάμπο… μας βάζει σε σκέψεις και προβληματισμούς (φωτο)

Με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παραγωγή ρεύματος μέσα από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2022, δημιουργούνται διφορούμενες σκέψεις μιας και ο,τι γίνεται σε αυτή τη χώρα, είναι πάντα ένα νόμισμα με δύο όψεις. Ας αφήσουμε λίγο στην άκρη το θέμα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, και ας γυρίσουμε από την άλλη της σαρωτικής αναπτυξιακής και κοινωνικής αλλαγής που συντελείται στον Θεσσαλικό κάμπο.

Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές. Όπως αναδεικνύει το Trikalanews.gr, τα ηλιακά πάνελ έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους ανάμεσα στα χωράφια καταλαμβάνοντας τεράστιες εκτάσεις αλλάζοντας μια για πάντα το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής μας. Υπάρχουν περιοχές στη Θεσσαλία που έχασαν το 75% της αγροτικής παραγωγής και που πλέον στα μη καλλιεργήσιμα χωράφια τοποθετούνται φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ενέργειας.

Το μέλλον του κάμπου λοιπόν είναι άγνωστο. Ωστόσο αν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό η μείωση της αγροτικής παραγωγής μας, τα πιθανά σενάρια δεν είναι καθόλου ευοίωνα για την επισιτιστική επάρκεια, τη βιοκλιματική ισορροπία και τα δομικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας…

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή