Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η ΔΔΕ Τρικάλων στο δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού

Είναι η 2η Δ.Δ.Ε. στην Ελλάδα και 1η στη Θεσσαλία που εφαρμόζει το ΣΗΔΕ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων συνεχίζει την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, της απλούστευσης των διαδικασιών και της σταδιακής μείωσης της γραφειοκρατίας. Η αρχή έγινε με την αναβάθμιση των πληροφοριακών της συστημάτων σε επίπεδο υλικού (hardware) και υποδομών, και στη συνέχεια με τη δημιουργία εφαρμογής για την αυτόματη ενημέρωση δράσεων και εκδηλώσεων στα σχολεία καθώς και με αυτοματοποιημένες φόρμε718384ς (https://srv-dide.tri.sch.gr/events/).

Ειδικότερα από 18 Απριλίου η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, είναι η 2η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και 1η στη Θεσσαλία που εφαρμόζει σε πλήρη ανάπτυξη το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (https://shdef.mindigital-shde.gr). Η Υλοποίηση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) με τη χρήση ψηφιακών υπογραφών αφορά την ανταλλαγή ηλεκτρονικών εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου. Για το λόγο αυτό όλοι οι υπάλληλοι της Δ.Δ.Ε Τρικάλων έχουν εκπαιδευτεί σε ένα πρώτο κύκλο ενδοϋπηρεσιακής εκπαίδευσης από το Τμήμα Πληροφορικής.

Η εκτίμηση της Δ.Δ.Ε. Τρικάλων σε σχέση με την εφαρμογή αυτού του καινοτόμου ψηφιακού διαδικτυακού συστήματος, είναι ότι θα μειώσει αισθητά το φόρτο εργασίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων αλλά και των σχολείων, απελευθερώνοντας δυνάμεις για ακόμα πιο δημιουργικές εκπαιδευτικές εργασίες, καθώς και θα μειώσει το όγκο του χρησιμοποιούμενου χαρτιού για εκτυπώσεις σε υψηλό βαθμό, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στον οικονομικό εξορθολογισμό.

Ήδη από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης – Ινστιτούτο Επιμόρφωσης να επιμορφωθούν και να πιστοποιηθούν στο επόμενο εξάμηνο οι νέοι Διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολείων αλλά και όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι της Δ.Δ.Ε Τρικάλων σε ειδικό πιστοποιημένο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τον ΕΚΔΔΑ – ΙΝΕΠ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα οι παραπάνω εκπαιδευόμενοι/ες (Διευθυντές/ντριες και Υποδιευθυντές/ντριες και διοικητικοί) της Δ.Δ.Ε. Τρικάλων πιθανά  θα είναι οι πρώτοι που θα παρακολουθήσουν αυτό το ειδικευμένο πρόγραμμα. Σύντομα θα το ΣΗΔΕ θα επεκταθεί στα σχολεία των Τρικάλων αρχικά με πιλοτική χρήση 4-5 σχολείων και στη συνέχεια γενικευμένα σε όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Τρικάλων.

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ένας από τους στόχους που είχα θέσει όταν ανέλαβα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε συνδυασμό με την απλούστευση των διαδικασιών και αντίστοιχα τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Μέσω της εφαρμογής του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης, Εγγράφων (ΣΗΔΕ) με τη χρήση ψηφιακών υπογραφών και  την ανταλλαγή ηλεκτρονικών εγγράφων μεταξύ των σχολείων και της διοίκησης, θα καταφέρουμε να γίνουμε πιο αποδοτικοί, φιλικοί στο περιβάλλον, να συμβάλλουμε στον εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου και τέλος να ενισχύσουμε το έργο των εκπαιδευτικών.

Ήδη ως Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούμε πλήρως με το νέο ψηφιακό σύστημα, το Σεπτέμβριο θα υλοποιηθεί πιλοτικά σε 4-5 σχολεία και έως τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ενσωματωθεί όλες οι σχολικές μας μονάδες (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ). Ωστόσο θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες στο Τμήμα Πληροφορικής  και στον Προϊστάμενο του Τμήματος Κωνσταντίνο Δημητρίου, αλλά και σε όλο το προσωπικό της Δ.Δ.Ε. Τρικάλων που συμμετέχουν σ’ αυτό το καινοτόμο εγχείρημα».

Από τη ΔΔΕ Τρικάλων

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή