Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η εσωτερική κρίση στην ΕΛ.ΑΣ – «Πόλεμος» στον πρώην θεσσαλάρχη Αστέριο Μαντζιώκα

Σε παρατεταμένη κρίση βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες η Ελληνική Αστυνομία, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκπέμψει –εν όψει εκλογών– μήνυμα ομαλότητας στα κεντρικά της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα.

Λιγότερο από δύο μήνες μετά τις προγραμματισμένες τακτικές κρίσεις, στις οποίες αποφασίστηκε σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο η διατήρηση του αρχηγού Κωνσταντίνου Σκούμα, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε προ ημερών την καθαίρεσή του.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από το περιβάλλον του τέως πλέον αρχηγού να αναφέρουν ότι σε χρόνο προγενέστερο της αποστρατείας του, ο κ. Σκούμας είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, στους οποίους μετέφερε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκε για συγκεκριμένες επιλογές σε κρίσιμα πόστα στην αστυνομία.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο πρώην αρχηγός «κήρυξε τον πόλεμο» στον νέο επικεφαλής της ΓΑΔΑ Αστέριο Μαντζιώκα, με το επιχείρημα ότι ως επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλία δεν είχε επαρκή εμπειρία ώστε να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα της ΓΑΔΑ.

Οι δυσλειτουργίες έγιναν αισθητές στις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των μεγάλων συλλαλητηρίων που ακολούθησαν το δυστύχημα στα Τέμπη. Πηγή από τη λεωφόρο Κατεχάκη περιγράφει ότι οι αξιωματικοί που βρίσκονταν στο κέντρο επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ αδυνατούσαν να υλοποιήσουν ή αγνοούσαν σκόπιμα τις οδηγίες και εντολές του υφυπουργού κ. Οικονόμου και του αρχηγού για «πλαισίωση» από διμοιρίες των ΜΑΤ του μπλοκ των αναρχικών. Αντ’ αυτού, ο επικεφαλής της ΓΑΔΑ έδωσε εντολή να «αποκοπεί» από την υπόλοιπη πορεία το μπλοκ των αναρχικών, με τον επικεφαλής των ΜΑΤ να δηλώνει αδυναμία να εκτελέσει τη διαταγή. Τελικά, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε ομάδα διαδηλωτών στην οδό Φιλελλήνων με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν γενικευμένα επεισόδια.

Περιγράφοντας την κατάσταση κορυφαίος αξιωματούχος της Κατεχάκη έκανε λόγο για «μπούλινγκ στον ΓΑΔΑΡΧΗ» από τον τέως αρχηγό και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, με τους τελευταίους να απαντούν ότι η εποπτεία των αστυνομικών μέτρων στην Αττική από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν κάτι νέο, αλλά τακτική που εφαρμοζόταν αδιάλειπτα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενίοτε παρουσία και του κ. Θεοδωρικάκου. Ο τελευταίος πάντως, για να διαχειριστεί το πρόβλημα, αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο κέντρο επιχειρήσεων του αρχηγείου και να χρίσει υπευθύνους για την εποπτεία των αστυνομικών μέτρων σε πορείες και γήπεδα τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου και τον νέο αρχηγό Λάζαρο Μαυρόπουλο, υποχρεώνοντάς τους να δίνουν το «παρών» στη ΓΑΔΑ. Αρκετοί βλέπουν πολιτική σημειολογία σ’ αυτή την επιλογή του υπουργού.

Τα κυβερνητικά σχέδια για αντικατάσταση του κ. Σκούμα έρχονταν, αρχικά τουλάχιστον, ως συνέχεια μιας σειράς αλλαγών σε πρόσωπα και κυρίως συσχετισμού δυνάμεων στο εσωτερικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο Ηπειρώτης αντιστράτηγος θεωρείτο από πολλούς επιλογή του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, οι σχέσεις του οποίου με την ηγεσία της κυβέρνησης δοκιμάστηκαν στο διάστημα από τον περασμένο Αύγουστο κι έπειτα.

Τα πρώτα δείγματα φάνηκαν ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022. Αξιωματικοί που υπηρετούσαν σε κρίσιμα πόστα της Ασφάλειας Αττικής και με πρωτοβουλία του υφυπουργού μετακινήθηκαν, μέσα σε αρνητικό κλίμα σε θέσεις «ψυγείου», επανήλθαν με άνωθεν παρέμβαση σε ιδιαίτερα ευαίσθητες θέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Τους μήνες που ακολούθησαν, o υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος ανέλαβε σε συνεννόηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να υλοποιήσει κι άλλες αλλαγές, με πιο κομβικές την αποστρατεία των επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών. Επιλογές με τις οποίες, εκ των υστέρων πάντως, φέρεται να διαφώνησε ο κ. Σκούμας.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης του αστυνομικού ελέγχου στον γιο του υπουργού ήρθε ως αποτέλεσμα της αποστρατείας συγκεκριμένων αξιωματικών, με το Μέγαρο Μαξίμου να παρέχει πολιτική κάλυψη στον κ. Θεοδωρικάκο, σε μια σαφή απόδειξη ότι οι κεντρικές επιλογές στις κρίσεις του Ιανουαρίου είχαν τη σφραγίδα της ηγεσίας της κυβέρνησης. Εκείνη την περίοδο αποφασίστηκε να μη γίνει η αλλαγή του κ. Σκούμα. Είχαν μεσολαβήσει μόλις λίγοι μήνες από την τοποθέτησή του στη θέση του αρχηγού και επικράτησε η σκέψη ότι τυχόν αντικατάστασή του θα τύχαινε πολιτικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι το περασμένο Σάββατο, πάντως, προκύπτει από μαρτυρίες υψηλόβαθμων αξιωματικών ότι ο κ. Σκούμας κάθε άλλο παρά κινήθηκε κατευναστικά.

Σε συσκέψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έδωσαν το «παρών» ο υπουργός και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Καραμαλάκης. Αρκετοί μίλησαν για κινήσεις συμβολισμού με σκοπό να σταλεί μήνυμα κανονικότητας. Εκείνοι όμως που ζουν από κοντά όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για μια από τις δυσκολότερες και πιο «τοξικές» περιόδους στην ιστορία του Σώματος.

Πηγή: kosmoslarissa.gr (βασισμένο σε ρεπορτάζ της Καθημερινής)

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή