Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η φράση “όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει”, είναι το δόγμα Μητσοτάκη για τον χειμώνα

Από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι πολίτες περίμεναν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. 

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, δεν είπε τίποτα για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής ούτε για την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. 

Έκαναν το “καταπληκτικό” κάλεσμα στους πολίτες να φύγουν από το φυσικό αέριο και να πάνε στο πετρέλαιο και ΄΄όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει΄΄.

Η φράση αυτή είναι το επίσημο δόγμα της κυβέρνησης για το χειμώνα.

Όλο το τελευταίο διάστημα η Ισπανία και η Πορτογαλία πληρώνουν την τιμή της μεγαβατώρας από 110 έως 180 ευρώ, τη στιγμή που η Ελλάδα πληρώνει τη μεγαβατώρα από 400 έως 650 ευρώ.

Αυτό γίνεται για έναν απλό λόγο: αυτές οι χώρες επέλεξαν να αποσυνδέσουν την τιμή του ρεύματος από το φυσικό αέριο και να βάλουν ένα πλαφόν στην ενέργεια, μαζί με άλλα μέτρα όπως η μείωση του ΕΦΚ και άλλων έμμεσων φόρων.

Αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση αρνήθηκε να τα πάρει, με το επιχείρημα ότι στηρίζει την κοινωνία μέσω των επιδομάτων. Όμως, από ποιον τα παίρνει και σε ποιον τα δίνει; Αν δει κανείς τα στοιχεία του προϋπολογισμού το πρώτο επτάμηνο, θα διαπιστώσει ότι τα φορολογικά έσοδα ξεπερνούν τα 5 δισ. σε σχέση με το στόχο, μόνο τα 2,4 δισ. είναι επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ. 

Κι αυτό γιατί σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να μειώσει ΕΦΚ και ΦΠΑ. Άρα λεηλατούν τους πολίτες και από τα 10 επιστρέφουν το 1.

 Μόνη διέξοδος στη διαρκώς επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα εδώ και ένα χρόνο και έχει ως βασική επιλογή τον δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις διότι η νεοφιλελεύθερη λογική της ανεξέλεγκτης αγοράς απέτυχε να λύσει το πρόβλημα και επιβάρυνε οικονομία και κοινωνία.

Προτείνουμε :

–Ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά, που να μην αφήνει παράθυρα για υπερκέρδη σε κανένα,

–Υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,

–Αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο, όπως πέτυχε η Ιβηρική χερσόνησος,

–Προστασία από τις αποκοπές για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής-Μητσοτάκη, που συμπεριλαμβάνεται ακόμη στους λογαριασμούς που παίρνουν οι πολίτες,

–Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με προσλήψεις της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά 20% σε μόνιμη βάση,

–Επαναφορά του Δ στη ΔΕΗ που θα επιτελεί τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της, και δεν θα λειτουργεί για τα χρηματιστηριακά κέρδη και τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών με τις χρυσές αμοιβές, τις μετοχές και τις βίλες

–Επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών δικτύων, το βασικότερο εργαλείο της Πολιτείας για την ενεργειακή μετάβαση.

Ενόψει του χειμώνα της ενεργειακής κρίσης απαιτείται ισχυροποίηση του ελέγχου σε όλη την ενεργειακή αγορά, διότι δε νοείται αντιμετώπιση της κρίσης με ασυδοσία και αισχροκέρδεια.

 Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει την πρόσβαση σε προσιτές τιμές για όλους, νοικοκυριά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, βασικές κοινωνικές και δημοτικές λειτουργίες.

Ξέρουμε ότι τα παραπάνω ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κάθε μέρα που παραμένουν στην κυβέρνηση οι «άριστοι» της ΝΔ δημιουργούνται τραγικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία και πολλαπλασιάζεται η ανασφάλεια και η αναξιοπιστία. Για το λόγο αυτό, και ιδιαίτερα λόγω  της ενεργειακής κρίσης, απαιτείται το συντομότερο πολιτική αλλαγή στη χώρα μας ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του πλαισίου για τις ΑΠΕ, των ενεργειακών κοινοτήτων, της εξοικονόμησης και της αποθήκευσης ενέργειας που ναρκοθετήθηκαν από τη ΝΔ η οποία ως μόνη της προτεραιότητα έχει την εξυπηρέτηση συμφερόντων και τη διαπλοκή.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή