Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Γερμανία θέλει να βάλει στην εντατική την Ευρωπαϊκή Ένωση

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε, λόγω κορωνοϊού, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 26 Μαρτίου, οδήγησε σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις για αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών.

Ιταλία και Ισπανία, δύο χώρες οι οποίες σπαράσσονται από τον κορωνοϊό, έθεσαν δεκαήμερο τελεσίγραφο στην Καγκελαρία για να αλλάξει στάση, ειδάλλως αφήνουν να εννοηθεί ότι θα είναι απρόβλεπτες οι συνέπειες εάν συνεχίσει εμμονικά να αρνείται να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια .

Η Γερμανία αρνείται για μια ακόμη φορά στο να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και να εκδοθεί το κορωνοομόλογο για να κρατηθούν όρθιες οι οικονομίες, κυρίως των χωρών του νότου που δοκιμάζονται για μια ακόμη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όμως για ποιο λόγο κρατάει αυτή τη στάση απέναντι στους εταίρους της, ενώ και η ίδια φαίνεται πως θα δοκιμαστεί από αυτή την κρίση, με μια ύφεση που προβλέπεται να αγγίξει το 10%.

  • Δεν θέλει επ’ ουδενί λόγω να επιβαρυνθεί η οικονομία της με τη χρηματοδότηση των χωρών του νότου.
  • Επιθυμεί διακαώς να συνάψει με τις χώρες του νότου που ζητούν βοήθεια, όπως η Ιταλία και η Ισπανία ένα μνημόνιο, ακόμα πιο σκληρό από αυτό που υπέγραψε τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα πάρει τα χρήματά της πίσω και μάλιστα με τόκο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δοθεί άτοκη βοήθεια σε κανένα. Κι επιπλέον θέλει να παίξει το ρόλο του αφεντικού της Ευρώπης.
  • Όσο για την Ελλάδα, η οποία θα πληγεί ανεπανόρθωτα με τη σειρά της απ’ αυτή την κρίση, θεωρεί η Γερμανία πως είναι η ώρα να πιαστεί στις δαγκάνες ενός ακόμη σκληρότερου μνημονίου, για να μη μπορεί η χώρα μας να διαπραγματευτεί σε καμία περίπτωση, κυρίως το θέμα των υδρογονανθράκων και δευτερευόντως του εναπομείναντος εθνικού μας πλούτου.

Με λίγα λόγια η Γερμανία με τα τεράστια οικονομικά αποθέματα, βλέπει πως είναι η ώρα να παίξει ξεκάθαρα ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και φυσικά να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ σε κανένα κράτος μέλος της  Ε.Ε. χωρίς αντάλλαγμα και οικονομικό όφελος προς το δανειστή.

Είναι αποφασισμένη να θυσιάσει ακόμη και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο απειλείται με ρήξη μεταξύ νοτίων και βορείων, με τη Γερμανία να υποστηρίζεται από τις όμορες και απόλυτα ελεγχόμενες χώρες, όπως Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, οι οποίες κινούνται στην ίδια γραμμή και συμπεριφέρονται ως υπήκοοι της Καγκελαρίας και από την άλλη, τις χώρες του νότου, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, με αλληλέγγυα τη Γαλλία, η οποία αργά ή γρήγορα μπορεί να βρεθεί κι αυτή στη δεινή θέση να ζητά βοήθεια.

Το βέβαιο είναι ότι ο κορωνοϊός που πλήττει τον κόσμο, πλήττει και τις οικονομίες και ρίχνει μαζί και τις μάσκες.

Σίγουρα όταν θα περάσει αυτή η κρίση, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με πριν. Και κυρίως δεν θα είναι ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν καταφέρει να βγει ζωντανή  από την εντατική στην οποία έχει μπει, λόγω κορωνοϊού.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή