Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η ηχηρή απουσία της εκκλησίας της Ελλάδος από το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Όσο κι αν προσπάθησαν ορισμένοι να περάσει απαρατήρητη η απουσία εκπροσώπου της Ελλαδικής εκκλησίας στο επίσημο δείπνο της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης, δεν τα κατάφεραν.

Τώρα που έσβησαν τα φώτα, ήρθε η ώρα να δοθούν εξηγήσεις.

Η Προεδρία επικαλείται ότι, η κυρία Σακελλαροπούλου τηλεφώνησε η ίδια προσωπικά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κι εκείνος ευγενικά αρνήθηκε να παραστεί.

Όπως αναφέρουν εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης, ο Αρχιεπίσκοπος είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει σε καμία εκδήλωση, από την ώρα που δεν γινόταν, από τους διοργανωτές και την επίσημη πολιτεία, καμία αναφορά στο ρόλο που έπαιξε η ελληνορθόδοξη εκκλησία στον αγώνα της απελευθέρωσης του έθνους.

Ένας αγώνας που έγινε υπέρ πίστεως και πατρίδος. Κι όταν λέμε υπέρ πίστεως, οι αγωνιστές του ’21 ορκίζονταν στη Χριστιανική πίστη και ζητούσαν την ευλογία της εκκλησίας για να αρχίσουν τον αγώνα.

Μπορεί το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, να αφόρισε στην αρχή του αγώνα την επανάσταση, γεγονός που έγινε κυρίως για πολιτικούς λόγους.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’, πλήρωσε βαρύ τίμημα για την επανάσταση των Ελλήνων. Θανατώθηκε με βάρβαρο τρόπο.

Αμέτρητοι ήταν οι κληρικοί που θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης.

Μοναστήρια έγιναν κρησφύγετα των αγωνιστών και ορμητήριά τους, όπου σε πολλές περιπτώσεις πλήρωσαν με τη ζωή τους οι μοναχοί τους αυτή τους την απόφαση, να στηρίξουν τον αγώνα.

Άλλα πάλι μοναστήρια πυρπολύθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους Τούρκους και τους υπόλοιπους μουσουλμανικούς λαούς που πολέμησαν στο πλευρό τους, όταν διαπίστωναν το ρόλο που διαδραμάτιζαν στην πορεία του ξεσηκωμού των Ελλήνων.

Δεν μπορεί λοιπόν σήμερα κατά τη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων να απαξιώνεται συστηματικά η ο ρόλος της εκκλησίας και να μην μνημονεύεται ούτε στιγμή, τόσο από την πρόεδρο της επιτροπής διοργάνωσης των εκδηλώσεων κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, όσο κι από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Γι’ αυτούς τους λόγους ο Αρχιεπίσκοπος δεν δέχθηκε την τηλεφωνική πρόσκληση, την οποία θα έπρεπε να έχει λάβει και εγγράφως, κάτι που δεν έγινε και είναι άλλο ένα μεγάλο λάθος των διοργανωτών.

Ήταν η πιο ακατάλληλη στιγμή να γίνει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών για την αποκοπή της εκκλησίας από το κράτος.

Κάτι που επιδιώκουν συστηματικά εδώ και καιρό, οι επιτήδειοι νεοταξίτες που προσπαθούν να φτιάξουν άθρησκες κοινωνίες, χωρίς σύνορα και πατρίδες.

Όπως όλα δείχνουν άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια, με πολύ παρασκήνιο στο άμεσο μέλλον.

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα μείνει αναπάντητη αυτή η πρόκληση. Η εκκλησία με την αποχή της από το δείπνο της Προεδρίας της Δημοκρατίας σήκωσε το γάντι που της πέταξε η επίσημη πολιτεία.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή