Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η ίδρυση Ακαδημίας εθελοντισμού στη χώρα μας, είναι πλέον γεγονός

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, ανακοινώθηκε η ίδρυση της Ακαδημίας Εθελοντισμού σε μια πανηγυρική εκδήλωση, στην αίθουσα τελετών της ΕΣΗΕΑ.

Μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και τη συμμετοχή δεκάδων φορέων και εθελοντικών ομάδων απ’ όλη τη χώρα.

Η Ακαδημία Εθελοντισμού-HELP HELLAS, έχει ως βασικό σκοπό την αναβάθμιση του Εθελοντισμού στην Ελλάδα, και τη σηματοδότηση μιας Νέας Εποχής σ’ ότι αφορά την έννοια του Ενεργού Πολίτη. Έρχεται να ενώσει όλες τις εθελοντικές δυνάμεις της χώρας, μέσα από ένα ευρύτερα δημιουργικό διάλογο και με επίκεντρο την εκπαίδευση, την πιστοποίηση,  την δημιουργία μητρώου (εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων) και τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας κοινωνικής αλληλεγγύης, να συμβάλει στη θεσμική θωράκιση του εθελοντισμού. Η Ακαδημία Εθελοντισμού, ρίχνει γέφυρες συνεργασίας και συμπόρευσης μεταξύ Πολιτείας, Φορέων, Οργανισμών και Συλλογικοτήτων με πνεύμα σύνθεσης και ανάδειξης σε ό,τι καλό έχει γίνει έως τώρα και ωφελεί το κοινωνικό σύνολο.

Η ανταπόκριση των φορέων και των απλών πολιτών ήταν πολύ μεγάλη από την πρώτη στιγμή, με πρώτη την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία δια του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, δήλωσε αρωγός σ’ αυτή τη μεγάλη και τόσο φιλόδοξη προσπάθεια, θέτοντας στην διάθεση της Ακαδημίας το Μητρώο Εθελοντών της Εκκλησίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από εκπροσώπους  της Τοπικής και Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση και την διάθεση για συνεργασία στα θέματα οργάνωσης του Εθελοντισμού στους Ο.Τ.Α.

Όσον αναφορά την ανάπτυξη του δικτύου της Ακαδημίας, ανακοινώθηκε ότι η ανάπτυξη δεν θα παραμείνει μόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά θα διευρυνθεί και επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιοποιώντας τα δίκτυα του Απόδημου Ελληνισμού σε όλους τις ηπείρους και τα κράτη του κόσμου, με στόχο να ενώσει τους Έλληνες του κόσμου μέσω του εθελοντισμού.

Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι η πρόεδρος του «ΘΕΛΩ» κ. Κορίνα Λιούτα, η οποία είναι και πρόεδρος της Ακαδημίας Εθελοντισμού και ο γενικός διευθυντής της κ. Γιώργος Γαμπιεράκης.

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου έγινε η ανακοίνωση της ίδρυσης της Ακαδημίας, παραδόθηκε στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης, μνημόνιο συνεργασίας με την Ακαδημία, το οποίο θα εξεταστεί προκειμένου να υπογραφεί κι από την Ένωση για να ξεκινήσουν κοινές δράσεις. Θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΣΗΕΑ θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Η εξαίρεση όμως γίνεται λόγω του ιδιαίτερου σκοπού της Ακαδημίας  Εθελοντισμού, που είναι η ενδυνάμωση της Ελληνικής κοινωνίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία έλαβαν μέρος εκτός των επικεφαλής της Ακαδημίας Εθελοντών και της ΕΣΗΕΑ, ο διοικητής του Πυροσβεστικού σταθμού Κορωπίου κ. Μιχάλης Χάλαρης, ο οποίος διαθέτει σημαντική γνώση γύρω από τα θέματα εκπαίδευσης στην πολιτική προστασία και ο Στρατηγός ε.α  Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, με επίσης πολύ μεγάλη εμπειρία και ειδική εκπαίδευση σε θέματα πολιτικής προστασίας από τη θητεία του στο ΝΑΤΟ.

Δυναμικό παρόν έδωσαν στην εκδήλωση και τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων ΑμεΑ και ευρύτερα οργανώσεων ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Με συγκινητικά λόγια ανέφεραν πως η ίδρυση της Ακαδημίας Εθελοντισμού αποτελεί μια ανάγκη για τον τόπο, αλλά και ελπίδα για την οργανωμένη συνύπαρξη και λειτουργία πολιτών και φορέων με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες κοινωνικής δράσης

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την Ιδρυτική Διακήρυξη της Ακαδημίας Εθελοντισμού.  https://helphellas.org/

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή