Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η λεηλασία των συντάξεων και η κοροϊδία των συνταξιούχων συνεχίζονται

Η επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης για αυξήσεις στις συντάξεις καταρρέει πλήρως, αφού με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο δρομολογούνται νέες αρνητικές εξελίξεις στην κοινωνική ασφάλιση.

Σε συνέχεια των προηγούμενων νόμων, συμπεριλαμβανομένου και του νόμου Κατρούγκαλου, το νομοσχέδιο διατηρεί τις ίδιες αρχές διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης: την μετατροπή του αναδιανεμητικού της χαρακτήρα σε ανταποδοτικό – κεφαλαιοποιητικό, τους τρεις πυλώνες ασφάλισης, τα υψηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, τις συντάξεις δύο ταχυτήτων για παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Την ίδια στιγμή που υπόσχονται αυξήσεις στις συντάξεις, διατηρούν ρητά με το νομοσχέδιο τον στόχο της σταδιακής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, που προβλέπεται από μνημονιακές δεσμεύσεις.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση παραμένει … συνεπής στις εξαγγελίες της για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Η ενοποίηση ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ κάτω από την ομπρέλα του e-ΕΦΚΑ αποσκοπεί στην ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, με στόχο την είσοδο των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Οι δηλώσεις Βρούτση για αυξήσεις έως 252 ευρώ σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, είναι συνειδητή παραπλάνηση, αφού οι περιβόητες αυξήσεις των ποσοστών αναπλήρωσης έχουν ελάχιστο αντίκτυπο σε πολύ λίγους. Αφ’ ενός δίνονται σε βάθος πενταετίας και αφ’ ετέρου αφορούν ελάχιστους, καθώς συμψηφίζονται με τις υπάρχουσες προσωπικές διαφορές και δεν είναι μεγάλα τα ποσοστά των ασφαλισμένων, που έχουν πάνω από 35 χρόνια υπηρεσίας και που δεν έχουν και προσωπικές διαφορές. Όσο για τους μελλοντικούς συνταξιούχους ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα έχουν πάνω από 35 χρόνια εργασίας, ενώ οι αυξήσεις που θα προσδοκούν να λάβουν θα είναι ψίχουλα.

Σε ότι αφορά στις επικουρικές συντάξεις, επανυπολογίζονται με τις ίδιες ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου και έτσι δεν προκύπτουν διαφορές.

Τέλος δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η μείωση των εισφορών υπέρ του κλάδου ανεργίας κατά 0,48% του εργοδότη, ενώ κατά 0,27% του εργαζόμενου  προσφέροντας έτσι ένα ακόμη «δώρο» στο κεφάλαιο και την εργοδοσία.

Η κυβέρνηση, αντίθετα με τις επικοινωνιακές κορόνες, που υποτιμούν την νοημοσύνη των εργαζομένων και των συνταξιούχων, συνεχίζει την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και την καταδίκη σε συντάξεις – χαρτζιλίκια μετά από 35 και 40 χρόνια εργασίας.

Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι οι αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι ο μονός δρόμος για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, για ένα δίκαιο, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και για συντάξεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.

Λαϊκή Ενότητα

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή