Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια της RASS μιλάει στο Trikalanews.gr

Οι δημοσκοπήσεις, οι προεκλογικές καμπάνιες των κομμάτων, και η μάχη της «πολιτικής επιβίωσης» στις προσεχείς κάλπες της 21ης Μαΐου

Διαχρονικά, οδεύοντας προς τις κάλπες, οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τις δημοσκοπήσεις μιας και πρόκειται για το επιστημονικό εργαλείο που αποτυπώνει τη στιγμή του συλλογικού πολιτικού βίου. Βέβαια, πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στον σκοπό της κατανόησης του συλλογικού γίγνεσθαι και στην αξιοποίησή τους ως ένα ακόμη «όπλο» στην κομματική αντιπαράθεση.

Το Trikalanews.gr, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, μιλάει με την Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια της γνωστής ερευνών RASS, και μέσα από μια συνέντευξη προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τις πραγματικές πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της προεκλογικής περιόδου.

Η Μαρία Καρακλιούμη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε Στατιστική, Μαθηματικά, Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργαστεί στο χώρο της εκπαίδευσης, της έρευνας και της επικοινωνίας. Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου, υπεύθυνη γραφείου τύπου και Γραμματέας του Τομέα Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο 2011-2014 ήταν Αντιπεριφερειάρχης Αττικής. Σήμερα εργάζεται στην εταιρεία έρευνας  αγοράς και δημοσκοπήσεων RASS.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κλίμα αμφισβήτησης απέναντι στις δημοσκοπήσεις. Τι πιστεύετε ότι συντελεί σε αυτό; Θα μπορέσουν οι προσεχείς εκλογές να ανατρέψουν αυτή τη στάση δυσπιστίας;

Νομίζω πως και στο θέμα των δημοσκοπήσεων, ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα, βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Αν μας αρέσουν τις εκθειάζουμε, αν όχι τις ψέγουμε. Η δημοσκόπηση είναι η καταγραφή της εικόνας της στιγμής και όχι εργαλείο άσκησης πολιτικής. Δε θα σας έλεγα ότι και ο κλάδος μας δεν έχει στο παρελθόν δώσει αφορμές αλλά η κριτική που ασκείται είναι ασύμμετρη, καθώς συμβαίνει «να χτυπάμε το σαμάρι για να καταλάβει το γαϊδούρι».

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος τελικά ποιες παρατάξεις φαίνεται να ενισχύει με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα;

Μια μεγάλη σε διάρκεια προεκλογική περίοδος, ευνοεί όπως είναι αναμενόμενο τα μεγαλύτερα κόμματα που έχουν στελεχιακό δυναμικό και αποθέματα ενέργειας για να ανταποκριθούν. Οι μικροί συνήθως εξαντλούνται.

Η αποχή πώς θα κινηθεί στις προσεχείς εθνικές εκλογές; Θα δούμε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες αναμετρήσεις;

Η δημοσκόπηση στηρίζεται στην ειλικρινή και ανιδιοτελή διάθεση των πολιτών να μας απαντήσουν, κατά κανόνα στις δημοσκοπήσεις απαντούν οι άνθρωποι που αποδέχονται το πολιτικό σύστημα και έχουν σκοπό να πάνε να ψηφίσουν. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την προσέλευση στις κάλπες. Αν αναζητάτε ένα μέτρο για να εκτιμήσετε τη συμμετοχή θα σας έλεγα να δείτε το ποσοστό τηλεθέασης του debate των πολιτικών αρχηγών, αν θυμάμαι καλά έξι στους δέκα έδειξαν ενδιαφέρον.

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε με μία φράση την προεκλογική ταυτότητα των κομμάτων: Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25;

Η ΝΔ, προσπαθεί να προβάλει ως δύναμη σταθερότητας και επιδιώκει χωρίς κορώνες να περάσει κάτω από το ραντάρ για να μην ανακαλέσουν οι πολίτες στη μνήμη τους τις κακές στιγμές της στη διοίκηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για τα θεσμικά και υποβαθμίζει τα θέματα διοίκησης για να μη μπει στη σύγκριση με το βασικό του αντίπαλο επί του θέματος.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη σύνδεση με το παρελθόν ακριβώς για να θυμηθούν οι πολίτες και να έχει εκλογικά οφέλη από την ανάμνηση των ωραίων χρόνων.

Το ΚΚΕ, αν και ανανέωσε την καμπάνια του με πιο σύγχρονα μέσα προσέγγισης των πολιτών, συνεχίζει την πολιτική του επωδό για να διατηρήσει τους ψηφοφόρους του.

Η ΜέΡΑ25 θέλει να εκλεγεί ως δύναμη ανατροπής και αντίδρασης στο κατεστημένο, στοχεύοντας στην αριστερή αντισυστημική ψήφο.

Μπροστά στο ενδεχόμενο της δεύτερης κάλπης τι αναμένουμε; Μπορεί να λειτουργήσει πιεστικά ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης ή θα είναι αναπόφευκτη η δεύτερη αναμέτρηση; Από τι εξαρτηθεί;

Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου θα καθορίσει το πολιτικό σκηνικό. Αν όπως διαφαίνεται είναι πρώτη η ΝΔ με αδιαμφισβήτητη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και ποσοστό κοντά στην αυτοδυναμία με το νέο εκλογικό νόμο, θα έχει τη δικαιολογητική βάση ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει ξεκάθαρη πολιτική εντολή και αυτοδυναμία με νέες εκλογές. Στην περίπτωση που η διαφορά είναι μικρή ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να επιδιώξει την ανατροπή στην επόμενη κάλπη και το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει.

Είδαμε σε μεγάλο βαθμό τα κόμματα να προβάλλουν μια τάση ανανέωσης των ψηφοδελτίων τους, τουλάχιστον έτσι την επικοινώνησαν. Καταγράφεται επί των προσώπων η εσωκομματική μετατόπιση των ψηφοφόρων σε νεοφερμένα πρόσωπα στον στίβο της πολιτικής;

Ανανέωση στα ψηφοδέλτια δε σημαίνει απαραίτητα και ανανέωση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Είναι κρίσιμο τα ψηφοδέλτια να στελεχώνονται με νέα πρόσωπα που εκφράζουν την κοινωνία και όχι να συμπληρώνονται με υποψηφιότητες που απλώς επιβεβαιώνουν την πολιτική ηγεμονία των ήδη εκλεγμένων προσώπων. Η κάλπη θα μας δώσει τις απαντήσεις.

Μπορούμε να εκτιμήσουμε τις προσεχείς εκλογές ως αναμέτρηση της «τελευταίας ευκαιρίας» για κάθε κόμμα; Πώς πιστεύετε ότι θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές όσον αφορά στην κομματική γεωγραφία;

Το αποτέλεσμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης αποτελεί μήνυμα για τα κόμματα. Ο τρόπος ερμηνείας μπορεί να διαφέρει. Η ιστορία έχει δείξει ότι στη ΝΔ με ήττα στις εκλογές παραιτείται ο αρχηγός, στο ΣΥΡΙΖΑ η δυναμική είναι διαφορετική, στα μικρότερα κόμματα τα αντανακλαστικά πάλι ποικίλουν. Νομίζω ότι το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης θα δρομολογήσει τις διαδικασίες κατά περίπτωση.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή