Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η μεγάλη παγίδα της «ενημέρωσης» για την κακία άλλων ανθρώπων

του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Ένας από τους σπουδαιότερους αγωνιστές της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ο άγιος Μάρκος ο ασκητής. Στους μοναχικούς κύκλους υπήρχε η ρήση : «πάντα όσα έχεις πώλησον και Μάρκον αγόρασον» δηλαδή, πούλησε ότι έχεις και δεν έχεις και αγόρασε το βιβλίο με τους λόγους του αγίου Μάρκου του ασκητού. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για χρόνια που ήσαν δυσεύρετα και πανάκριβα τα βιβλία, τα οποία ήσαν βέβαια γραμμένα με το χέρι.

Λέει λοιπόν κάπου ο άγιος Μάρκος : «Μη θέλε ακούειν αλλότρια πονηρεύματα. Τω γαρ τοιούτω θελήματι, και οι χαρακτήρες των πονηρευμάτων εγγράφονται». Δηλαδή, να μη θέλεις να ακούς τις πονηρές πράξεις των άλλων. Επειδή αν το κάμνεις, αποτυπώνονται στην ψυχή και τα χαρακτηριστικά των πονηρών πράξεων.

Να το εξηγήσω πιο αναλυτικά. Βλέπεις ειδήσεις στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο που αφορούν κακές δηλαδή πονηρές πράξεις άλλων ανθρώπων. Φυσικά οι παρουσιαστές της τηλεόρασης ή οι διαχειριστές της ιστοσελίδας παρουσιάζουν όσο μπορούν με περισσότερες λεπτομέρειες τις πονηρές πράξεις που έκαναν οι συνάνθρωποί μας, για να αυξήσουν την τηλεθέαση ή την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα.

Φυσικά εσύ φρίττεις και απορείς και οργίζεσαι με την τόση κακία των ανθρώπων. Να θυμίσω την Πισπιρίγκου στην Πάτρα, την Καρολάιν από την Σκόπελο, σωρεία σεξουαλικών εγκλημάτων και άλλες κακές ειδήσεις «ων ουκ έστιν αριθμός». Συχνά δεν μονολογούμε «Αστυνομικό δελτίο είναι οι ειδήσεις ; Δεν υπάρχει πια τίποτα καλό να ακούσουμε ;». Πριν χρόνια είχα ξεφυλλίσει κι ένα βιβλίο «Η μελαγχολία της Ελλάδας μετά τις ειδήσεις των 8».

Ας πω κι άλλο παράδειγμα. Βλέπεις ντοκιμαντέρ στο Netflix για τον δράκο σε μια περιοχή της Ινδίας που βίασε και σκότωσε πολλές γυναίκες. Βλέπεις άλλο ντοκιμαντέρ για έναν στις ΗΠΑ που έκαμνε επιθετική πορνογραφία. Εννοείται τα ντοκιμαντέρ είναι σε πολλά επεισόδια για να παρουσιαστούν όσο γίνεται περισσότερες λεπτομέρειες και δείχνουν και άσεμνες εικόνες, ακούγονται και πολλές αισχρολογίες, βρισιές κάθε είδους και απορείς με τη κακία που είχαν μέσα τους αυτοί οι άνθρωποι. Μένεις έκπληκτος σε πόση κατάντια μπορεί να κατρακυλήσει ο άνθρωπος !

Αυτό που δεν βλέπεις είναι την παγίδα που έχεις πιαστεί ο ίδιος σου. Μα θα πείτε, ποια παγίδα, απλώς ενημερώνομαι για τις εγκληματικές πράξεις που έχουν συμβεί στον κόσμο που ζω. Τι, έξω από τον κόσμο βρίσκομαι εγώ ;

Για να θυμηθούμε τι είπε ο άγιος Μάρκος. Όταν ακούς τις πονηριές των άλλων, αυτές οι πονηριές αποτυπώνονται στην ψυχή σου. Δηλαδή με απλά λόγια αυτή η «ενημέρωση» για τις πονηρές πράξεις των άλλων δεν αφήνει ανεπηρέαστη την δικιά σου ψυχή, αλλά γράφονται και σ’ αυτήν οι πονηριές. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα ; Το αποτέλεσμα είναι να αδυνατίζει η ψυχή σου και να γίνεται πιο ευάλωτη στο να νικηθεί από τις ίδιες πονηριές ή από άλλες.

Ξέρω τι θα μου πείτε. Αν δεν έχουμε την παρηγοριά των ειδήσεων που μπορεί μέσα να έχουν πονηριές, την παρηγοριά των ντοκιμαντέρ που μπορεί μέσα να έχουν πονηριές, την παρηγοριά των ταινιών που μπορεί μέσα να έχουν πονηριές, την παρηγοριά των τραγουδιών που μπορεί μέσα να έχουν πονηριές, την παρηγοριά των … πως θα ζήσουμε ; Θα είναι ανούσια η ζωή μας.

Σωστά τα λέτε. Γιατί νομίζετε είπε ο Χριστός : «Στενὴ ἡ πύλη καὶ τεθλιμμένῃ ἡ ὀδὸς ἡ ἀπάγουσα εἰς τὴν ζωὴν» (Ματθ.7,14). Αυτή όμως η θλίψη είναι μόνο στην αρχή. Αν δείξουμε αντρεία και αρνηθούμε τις παρηγοριές που είναι ανακατεμένες με την πονηριά, θα γευτούμε την παρηγοριά του Θεού που η ανθρώπινη γλώσσα δεν μπορεί να περιγράψει. Το εύχομαι για όλους μας.

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή