Η Μητέρα των μαχών…

Το στοίχημα της κυβέρνησης να αλλάξει το τοπίο σ’ όλους τους τομείς της κοινωνίας, αποδεικνύει περίτρανα πως η κυβέρνηση είναι μπροστά στο φάσμα της Μητέρας των Μαχών, για να μην αναφέρουμε αυτό που έλεγαν οι Λακεδαιμόνιοι, στα παιδιά τους, όταν πήγαιναν στον πόλεμο « Ή ταν ή επιτάς» δηλ. «ή θα γυρίσεις πίσω μ’ αυτήν την ασπίδα ή θα σε φέρουν πάνω σ’ αυτή τραυματία ή νεκρό».

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον σημερινό Πρωθυπουργό, που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο και έδωσε την υπόσχεση στο Λαό να βελτιώσει την τραγική του θέση.

Πολλά τα μέτωπα και πολύ δύσκολες οι λύσεις αυτών. Τίποτε απ΄αυτά δεν είναι σημερινό. Όλα κληρονομήθηκαν από ένα αμαρτωλό παρελθόν, που δεν λειτουργούσε σωστά.

Το στοίχημα του Πρωθυπουργού για «χρυσή διετία» και για τετραετία του «μέλιτος» μεγαλώνουν το βάρος της Ν.Δ. και αυξάνουν τα διλήμματα και την αγωνία.

Η οικονομία, οι επενδύσεις, η Novartis, το τραπεζικό σύστημα, η ανεργία, τα χρέη, τα εργασιακά, η μείωση των πλεονασμάτων, κάνουν τους κυβερνώντες να πατάνε σε «αναμμένα κάρβουνα».

Η περίπτωση της … περίφημης υπόθεσης Novartis είναι χαρακτηριστική. Την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν στο κοινοβούλιο συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία θα προστεθούν στην δικογραφία, που βρίσκεται από το 2018 στη Βουλή.

Οι καταθέσεις πολιτικών προσώπων, που έβαλε στο στόχαστρο η προηγούμενη κυβέρνηση κάνουν λόγο για τον «Ρασπούτιν», ως ενορχηστρωτή της όλης ιστορίας.

Στο… κάδρο της Novartis, τώρα πλέον, είναι και δύο άνθρωποι της κυβέρνησης Σύριζα. Ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτριος Παπαγγελόπουλος.

Πυρετός, λοιπόν, στον Σύριζα και ελιγμοί, αμηχανία και ακροβασίες, φανερώνουν τις δυσκολίες που έρχονται.

Οι επόμενες βδομάδες προδιαγράφονται μάλλον δύσκολες για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία κάνει τεράστιες προσπάθειες να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία.

Η παρουσία και η ομιλία του Τσίπρα στην ΔΕΘ τα λέγει όλα. Το μόνο άγνωστο είναι αν θα θελήσει να καλύψει τον Δ. Παπαγγελόπουλο ή αν τον αδειάσει, όπως έκανε και με τον Πάνο Καμμένο, σε μια δύσκολη στιγμή για τον Σύριζα.

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να μην έχει την διάθεση να οξύνει τα πάθη, αλλά τίποτε δεν αποκλείει και την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, εάν η κυβέρνηση βρεθεί με την «πλάτη στον τείχο».

Στην πολιτική, όμως, σκακιέρα γίνεται ένας μεγάλος αγώνας και για τις επενδύσεις. Άνθρωποι του Πρωθυπουργού τρέχουν παντού για να πετύχει το στοίχημα της «χρυσής διετίας» και όλα για όλα παίζονται στον τομέα της οικονομίας.

Γενικά στην οικονομία οι προσδοκίες είναι μεγάλες και οι συγκαιρίες πολύ θετικές, αφού στους δεκαετείς τίτλους το επιτόκιο ήταν κάτω του 1,5%, μετά την παρέμβαση του Μάριο Ντράνγκι.

Οι ιδιωτικοποιήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στα Ελληνικά πετρέλαια, στην ΔΕΠΑ και στην ΔΕΗ, είναι ένας μεγάλος στόχος.

Ευτυχώς που οι προοπτικές στο «Ελληνικό» βρίσκονται σε σωστό δρόμο και ότι δεν έκανε ο Σύριζα σε πέντε χρόνια, το κάνει η Ν.Δ. σ΄ ένα εξάμηνο.

Ο Μητσοτάκης τολμά και περνά από τον μήνα του… μέλιτος στις μεγάλες προκλήσεις, για να αλλάξει και την ψυχολογία των πολιτών και να στήσει θεμέλια για μια καλή οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό θετικά αξιολογούνται και η εξόφληση του δάνειο από το Δ.Ν.Τ. και η μείωση των πλεονασμάτων, μετά τις δηλώσεις της Λαγκάρντ και Ευρωπαίων παραγόντων.

Μεγάλο, όμως, πρόβλημα είναι και οι δηλώσεις Τούρκων για τις γεωτρήσεις και ο ψυχολογικός πόλεμος του Ερντογάν για Κυπριακή ΑΟΖ και για Αιγαίο.

Οι ενέργειες αυτές τις Άγκυρας προκαλούν τριγμούς στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα.

Για όλα αυτά τα προβλήματα η κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει την Μάχη των Μαχών, έχοντας στο πλευρό την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όπως λέγουν οι δημοσκοπήσεις, αφού το 68% στηρίζει τις επιλογές της.

Όλα, όμως, κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M.Ed., Ph.D.©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή