Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η νύχτα βγάζει Επίσκοπο κι η αυγή Μητροπολίτη, με το νέο εκλογικό νόμο για τις κοινότητες

Άρθρο του Κρικόρ Τσακιτζιάν

 Για τις κοινοτικές διατάξεις του άρθρου 5, του νέου εκλογικού νόμου, που ψηφίστηκε στις 8 Αυγούστου 2019 και ορίζει τον τρόπο εκλογής των Πρόεδρων των κοινοτήτων άνω των 300 ατόμων, διαμαρτύρονται αιρετοί από τις κοινότητες Μουζακίων – Γελάνθης – Αγναντερού και Κρανιάς, του νομού Καρδίτσας, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν υποψήφιοι για την εκλογή Προέδρου της κοινότητάς τους και με το νέο νόμο, χάνουν αυτό το δικαίωμα.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Αθανάσιο Καραντάνα και Αστέριο Βασιλάκο, οι οποίοι μας έστειλαν και την επίμαχη επιστολή διαμαρτυρίας, απευθύνθηκαν διαμαρτυρόμενοι στους Δήμους, Μουζακίου, Καρδίτσας, Σοφάδων, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας και παρακαλούν να ενημερωθούν αρμοδίως τα Δημοτικά Συμβούλια, τα Συμβούλια των κοινοτήτων και οι Πρόεδροι, για την κατάφορη αδικία, όπως υποστηρίζουν, που υφίστανται όσοι εκλέχθηκαν και ήταν υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων τους.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η εκλογή των Προέδρων των κοινοτήτων αυτών, σύμφωνα με τον Κλεισθένη, θα γίνονταν μεταξύ των δυο πρώτων από τους δυο πρώτους συνδυασμούς. Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, Πρόεδρος ορίζεται απ’ ευθείας ο πρώτος σε ψήφους από το συνδυασμό που ήρθε πρώτος, χωρίς εκλογή από τους συνυποψηφίους του.

Το επιχείρημα που επικαλούνται οι διαμαρτυρόμενοι είναι ότι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο πρώτος συνδυασμός δεν εξασφάλισε ποσοστό άνω του 50% για να νομιμοποιείται να βγάλει Πρόεδρο το δικό του πρώτο σε σταυρούς εκλεγμένο σύμβουλο. Επίσης ο πρώτος σε σταυρούς του συνδυασμού που βγήκε πρώτος, πήρε λιγότερους σταυρούς από τον πρώτο σε σταυρούς του δεύτερου συνδυασμού και τέλος δεν είχε τεθεί στις συγκεκριμένες κοινότητες όπου γίνεται διαμαρτυρία, υποψηφιότητα για Πρόεδρο κοινότητας.

Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούν οι υπογράφοντες την επιστολή διαμαρτυρίας, ότι παραβιάστηκε ο νόμος και το σύνταγμα και έχουν αποφασίσει να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν δικαιωθούν στο άμεσο μέλλον; Θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να αλλάξει το επίμαχο άρθρο 5 για τις κοινοτικές διατάξεις και οι Πρόεδροι που θα αναλάβουν τώρα να παραδώσουν τη θέση τους;

Γι’ αυτό ανέφερα στον τίτλο του άρθρου «Η νύχτα βγάζει Επίσκοπο κι η αυγή Μητροπολίτη», για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή διαμαρτυρίας των «πρώην υποψηφίων Προέδρων» των παραπάνω κοινοτήτων.

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ  ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Των Αποκλεισμένων Υποψηφίων Προέδρων Κοινοτήτων Μουζακίου-Γελάνθης-Αγναντερού-Κρανέας

ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΠΡΟΣ: Το Δ.Σ  της Π.Ε.Δ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δήμους : Μουζακίου, Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας (Με την παράκληση να ενημερωθούν και να λάβουν απόφαση Δημοτικά Συμβούλια, Συμβούλια Κοινοτήτων και Πρόεδροι )

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Σας γνωστοποιούμε ότι, στις 8/8/2019 άλλαξαν οι όροι διεξαγωγής των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019. *Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων δεν θα εκλεγούν με την προβλεπόμενη διαδικασία την 1η Σεπτεμβρίου (έμμεση εκλογή κατόπιν μυστικής  ψηφοφορίας από τους πέντε (5) εκλεγμένους συμβούλους,  μεταξύ των δύο πρώτων των δύο πρώτων συνδυασμών), αλλά διορίστηκαν (ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων  του συνδυασμού του σύμφωνα με την απόφαση..).

Τα παραπάνω επιχειρήματα διορισμού Προέδρου και αποκλεισμού-κατάργησης  Συμβούλων από τη διεκδίκηση του  Αξιώματος μέσω της προβλεπόμενης εκλογικής διαδικασίας, ως αιτιολογική βάση είναι παντελώς προσχηματικά και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθ’ ότι,

Α) Στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 σε καμία από τις τέσσερεις (4) προαναφερόμενες Κοινότητες  δεν ετέθη και δεν υφίστατο υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου Κοινότητας.

Β)Ο πρώτος κατά σειρά συνδυασμός  σε καμία από τις τέσσερεις (4) κοινότητες  σύμφωνα με την 20/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καρδίτσας δεν πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και κατά συνέπεια δε μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο Κοινότητας .

Γ) Στην περίπτωση της Κοινότητας Μουζακίου (προφανώς και αλλού) ο Σύμβουλος που ορίζεται Πρόεδρος δεν συγκεντρώνει και δεν πληροί τις προϋποθέσεις και το κριτήριο των περισσότερων σταυρών προτίμησης γιατί έλαβε λιγότερους από τον πρώτο Σύμβουλο του Β κατά σειρά συνδυασμού.

*Οι ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες Έργων-Δράσεων-Κ.Α.Π, καταργήθηκαν.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το στόχο αυτών των νομοθετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες κατά την άποψή μας  κινούνται  στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Αντί να διορθωθούν τα λάθη του Κλεισθένη, με το πρόσχημα της εξασφάλισης «κυβερνησιμότητας»  και αποφυγής «πολιτικών εκβιασμών-συναλλαγών», κατήργησαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, ακύρωσαν την εκφρασμένη βούληση, ανέτρεψαν τη λαϊκή ετυμηγορία, περιφρόνησαν τις επιλογές των Πολιτών και «εγκαθίδρυσαν εξουσία» χρεώνοντας στην αυτοδιοίκηση ιστορικά διορισμένους  Προέδρους Κοινοτήτων  χωρίς πλειοψηφία. «Το λάθος δεν διορθώνετε με λάθος» .

Σας καλούμε να συνεδριάσετε με κατεπείγουσα διαδικασία, να εξετάσετε τη διαμορφωθείσα κατάσταση και  να δρομολογήσετε ενέργειες και δράσεις  προκειμένου να ανατραπούν, ανακληθούν και ακυρωθούν οι κοινοτικές διατάξεις του άρθρου 5 του Πολυνομοσχεδίου και να οδηγηθούν οι Κοινότητές μας σε εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου. Πρέπει να επικρατήσει το σωστό και το δίκαιο.

Κανείς αιρετός και κανένα όργανο της Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να αναγνωρίσει και να νομιμοποιήσει διορισμένους Προέδρους χωρίς Δημοκρατική και Λαϊκή νομιμοποίηση, χωρίς αρμοδιότητες .-

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα(12/8/2019)

Βασιλάκος  Αστέριος, Γάκιας  Αθανάσιος , Καραντάνας Αθανάσιος, Κοντονίκας Παρμενίων

Οι Καταργημένοι Υποψήφιοι Πρόεδροι Κοινοτήτων  Μουζακίου-Γελάνθης-Αγναντερού-Κρανέας

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή