Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η ομιλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στην εκδήλωση  για τα Περιφερειακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027

Η ομιλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στην εκδήλωση  για τα Περιφερειακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027

 (Διαχρονικό Μουσείο, Λάρισα)

 Ζούμε σε εποχή πολυκρίσης.

Χρειάζεται να δώσουμε σημασία στα σημάδια που έρχονται από το μέλλον, ώστε να συνδιαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για το μέλλον που μας αξίζει.

Τα επόμενα 10 χρόνια έρχονται περισσότερες αλλαγές από αυτές που έγιναν τα προηγούμενα 100 χρόνια στην ανθρωπότητα.

Η νέα γενιά ηγετών καλείται να μάθει να αισθάνεται άνετα με όλα όσα την κάνουν να νιώθει άβολα.

Στο όνομα της ασφάλειας και της βιωσιμότητας, η μεγάλη ζωτική πρόκληση της εποχής είναι ο μετασχηματισμός της οικονομίας.

Χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούμε σε μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης made in  Europe  σε ενέργεια, σε νερό, σε τρόφιμα

Να   δουλέψουμε  με ταχύτητα, ρυθμό, απλοποίηση  και αυτοματισμό ενεργειών.

Με  αλλαγή διαδικασίας συνεργασίας

Να ενισχύσουμε τον δείκτη εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, γιατί χωρίς εμπιστοσύνη,  όλη η κοινωνική αλληλεπίδραση των ανθρώπων θα είναι για το τίποτα

Να συνδυάσουμε την ανάπτυξη και την σύμπτυξη.

Ο συνδυασμός ανάπτυξη -σύμπτυξη σημαίνει πως η ανάπτυξη των υλικών αγαθών δεν έχει νόημα παρά μόνο αν συνοδεύεται από έναν τρόπο ζωής που συντηρεί όλα όσα μπορούν να συμπτύξουν ένα εγώ με ένα εμείς, την κατανόηση του άλλου,  την  αλληλεγγύη.

Να κάνουμε τα λόγια μας πράξεις πριν επιτρέψουμε στα λόγια μας να ακολουθήσουν τις πράξεις μας

Είμαστε ομάδα που οργανωνόμαστε  και εργαζόμαστε  για μια κοινή επιδίωξη

Όταν είμαστε ομάδα  σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια καρδιά. Τότε το κίτρινο χώμα μπορεί να γίνει χρυσός.

 

Αν θες να πετύχεις,  συμβουλέψου το λαό. Για αυτό και εμείς έχουμε συλλογική ηγεσία, όπου καλούνται να αποφασίσουν αυτοί που καλούνται και να υλοποιήσουν.

Ακολουθούμε  τη φιλοσοφία build back better, δηλαδή έχουμε μια στρατηγική στόχευση ώστε να  προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον.

Δημιουργούμε αξιόπιστο σύστημα για να μας εμπιστεύονται οι πολίτες. Θέλουμε να ξέρουν ότι τους προστατεύουμε και όχι απλώς να το πιστεύουν.

Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο με οδηγό την  βιώσιμη  ανάπτυξη.

 

Η έγκριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη χώρα: τώρα έχουμε ανάγκη τους πόρους και τις δράσεις, τώρα  χρειάζεται να ενεργήσουμε χωρίς κενό από τα Προγράμματα της περιόδου 2014-2020 για να πετύχουμε τους  κοινούς στόχους για μια πιο έξυπνη, πιο πράσινη, πιο διασυνδεδεμένη, πιο κοινωνική Ελλάδα, μια Ελλάδα  και μια Ευρώπη πιο κοντά τους πολίτες.

Οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σχεδιάζουν σωστά, να συνεργάζονται και να διαχειρίζονται  αποτελεσματικά τους  κοινοτικούς πόρους. Η Ε.Ε. και η κυβέρνηση αναγνώρισε αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  και οι πόροι στα Νέα Περιφερειακά Προγράμματα είναι αυξημένοι από 5,9 δις σε 8,1 δις.

 

Το ΕΣΠΑ είναι  δυνατό, πολύπλευρο εργαλείο ανάπτυξης. Στο παρελθόν χάσαμε χρηματοδοτήσεις λόγω μη ωριμότητας. Τώρα δεν μας φτάνει, μας φαίνεται λίγο. Στη Θεσσαλία και παντού στην Ελλάδα, ευρωπαϊκές πινακίδες σε  δρόμους, σχολεία, Νοσοκομεία, Μουσεία, επιχειρήσεις αποτυπώνουν στο χρόνο τη βοήθεια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Αλλά και εκεί όπου δεν υπάρχει πινακίδα, στις  δράσεις και τα προγράμματα  κοινωνικής συνοχής  και  αλληλεγγύης,  το ΕΣΠΑ είναι χαραγμένο στην καρδιά  των ανθρώπων που βοηθιούνται.

 

Το ΕΣΠΑ είναι έργα για τον άνθρωπο, έργα που θέλει και έχει ανάγκη η κοινωνία, έργα που αλλάζουν την ποιότητα ζωής και βελτιώνουν την καθημερινότητα από το πιο απομακρυσμένο χωριό μέχρι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο, έργα που απλώνουν κοινωνικό δίχτυ προστασίας και  αλληλεγγύης.

Δημιουργεί  κοινή πολιτική  και πορεία ανάπτυξης στην Ευρώπη,  για την πράσινη μετάβαση  και την προστασία του περιβάλλοντος  που είναι το κοινό μας σπίτι

Είναι το απτό αποτέλεσμα σωστού σχεδιασμού, στρατηγικής διεκδίκησης, συνεργασίας, ενσυναίσθησης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Φτάνουμε σε αποτέλεσμα  δημιουργίας με έργα που έχουν αξία για τους πολλούς. Έργα που δίνουν πνοή στην οικονομία, προσφέρουν θέσεις εργασίας, δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας, βιώσιμης ανάπτυξης, προσφέρουν  δίκαιες  ευκαιρίες σε όλες και όλους. Έργα  που μας πηγαίνουν όλους μαζί, μπροστά.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή