Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς “π” γιορτάστηκε στην αυλή του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων (φωτό)

Η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς “π” γιορτάστηκε στην αυλή του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων

Η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς “π”  ή αλλιώς “Pi Day“, είναι μια γιορτή η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθηματικούς.

Ξενόφερτη εορτή, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου κι αυτό εξαιτίας κάποιων αριθμητικών… συμπτώσεων.

Η επιλογή της ημέρας (14/3) έγινε με βάση τον αμερικάνικο τρόπο γραφής της ημερομηνίας (μήνας/μέρα) 3-14, η οποία συμπίπτει με αριθμητική τιμή της σταθεράς π (π=3,14).

Η σταθερά “π”  είναι επίσης γνωστή και ως σταθερά του Αρχιμήδη, ως ο πρώτος που προσπάθησε να προσεγγίσει τον παραπάνω λόγο με θεωρητικό τρόπο και όχι εμπειρικά. Η δεκαδική απεικόνιση της σταθεράς δεν τελειώνει ποτέ και ποτέ.

Το όνομα της σταθεράς προέρχεται από το πρώτο γράμμα της λέξεως “περιφέρεια” (του κύκλου).

Η μαθηματική σταθερά “π”  είναι ένας πραγματικός αριθμός που ορίζεται ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδειο γεωμετρία και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις θετικές επιστήμες.  

Η σταθερά τιμή του λόγου αυτού είναι περίπου 3.14, δηλαδή είναι ο αριθμός π. Η σταθερά “π”  είναι η πρώτη σταθερά που ανακαλύφθηκε.

Με απλά λόγια, αν διαιρέσει κανείς την περιφέρεια ενός κύκλου με τη διάμετρό του, δίνεται ως αποτέλεσμα το 3.14.  Αυτό ισχύει για όλους τους κύκλους στο Σύμπαν, όποια και αν είναι η περιφέρειά τους.

Η Ημέρα του “π”  γιορτάζεται με εκδηλώσεις σε πολλές Μαθηματικές σχολές και σχολεία σε όλη την υφήλιο. Το ίδιο συνέβη και στο σχολείο μας, το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων.

Οι μαθητές/τριες χρησιμοποιώντας σπάγκο, μετροταινία και κιμωλίες, σχεδίασαν κύκλους διαφόρων διαμέτρων στην αυλή του σχολείου και απέδειξαν βιωματικά τη σχέση μεταξύ του μήκους του κύκλου, της διαμέτρου του και της σταθεράς “π”.

Την  διοργάνωση της δράσης ανέλαβαν οι Μαθηματικοί του σχολείου οι οποίοι καθοδήγησαν  τους μαθητές/τρες και τους μύησαν στην μαγεία των μαθηματικών.

Το σχολείο ευχαριστεί και συγχαίρει τους εκπαιδευτικούς κ. Ζυγουράκη, κ. Καραγιώργου, κ. Μάντζιο, κ. Μαχαιρά, κ. Παπαγιαννούλη, και κ. Παπαδόπουλο που οργάνωσαν αυτή τη δράση για τα παιδιά μας και τα βοήθησαν να χτίσουν και να  κατακτήσουν τη γνώση με παιγνιώδη τρόπο.

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή