Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η πάλη μέσα κι έξω από το στρατό μπορεί να εξασφαλίσει την Υγεία και τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους φαντάρους

Μετά την από 7/4 επιστολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την μέχρι χθες άρνηση του ΥΕΘΑ να απαντήσει στα ερωτήματα – αιτήματα που του θέταμε με την επιστολή μας, και μεταξύ αυτών τα πολύ μεγάλα υγειονομικά προβλήματα στα στρατόπεδα εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, αντιπροσωπεία της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και απαίτησε συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας.

Παράλληλα, εκδηλώθηκε δράση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος.

Τελικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Διευθυντή του γραφείου του υπουργού στην είσοδο του Πενταγώνου με τους εκπροσώπους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκπρόσωπο του “Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων “Σπάρτακος”” ο οποίος και έκφρασε  τις θέσεις του Δικτύου και έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν προκύψει από καταγγελίες των ίδιων των φαντάρων.

Οι εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έθεσαν τα προβλήματα που υπάρχουν στα στρατόπεδα και τις προτάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την πραγματική και ριζική προστασία των φαντάρων.

1.Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των φαντάρων, με τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και μαζικά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε φαντάρους.

  1. Αποσυμφόρηση των στρατοπέδων με έκτακτες ειδικές άδειες.
  2. Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των φαντάρων σε εξόδους, άδειες, όροι διαβίωσης στα στρατόπεδα.
  3. Να αποτραπεί κάθε σκέψη για χρήση του στρατού σε θέματα «εσωτερικής ασφάλειας» και «πολιτικής προστασίας».

Στη  συνάντηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της ΕΑΣ και του Δικτύου «Σπάρτακος», που έθεσε τις συνολικές του θέσεις πάνω στα ζητήματα αυτά, όσο και παραδείγματα από τις καταγγελίες που δέχεται από δεκάδες στρατόπεδα και από γονείς που αγωνιούν για την υγεία των παιδιών τους.

Ο εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ εξέθεσε τα μέτρα που έχει πάρει έως τώρα η κυβέρνηση επιδιώκοντας να απαντήσει στα συγκεκριμένα ζητήματα που τέθηκαν. Υπερασπίστηκε την πολιτική του υπουργείου, χωρίς να μπορέσει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο  εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ δήλωσε ρητά ότι αποτελεί δέσμευση του ΥΕΘΑ πως οι άδειες που δεν θα δοθούν το Πάσχα όπως και οι άδειες ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων θα δοθούν αμέσως μετά την λήξη των μέτρων για τον κορονοϊό και πάντως πριν από τη λήξη της θητείας του κάθε στρατευμένου, ενώ  διαβεβαίωσε  ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για χρησιμοποίηση του στρατού στην επιβολή μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας ή άλλων. Τέλος δεσμεύτηκε να αποστείλει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ το σύνολο των μέτρων που πήρε το ΥΕΘΑ για τον κορονοϊό και δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να τα παρουσιάσει και σε νέα συνάντηση τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι καθαρό πως πέρα από διακηρύξεις και ισχυρισμούς η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και ευρύτερα του συστήματος είναι δεδομένη και αντιμετωπίζει τους φαντάρους ως αναλώσιμους, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στον επικίνδυνο ανταγωνισμό με την τουρκική αστική τάξη, και στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής (πχ πρόσφυγες στον Έβρο) και αυτό καθορίζει την πολιτική της και στο ζήτημα της πανδημίας και των ελλιπέστατων μέτρων προστασίας που έχει λάβει για την προστασία των φαντάρων.

Οι όποιες κατακτήσεις για την υγεία, τα δικαιώματα και τη ζωή των στρατευμένων μπορεί να προέλθουν μέσα από την ανάπτυξη ενός μαζικού και μαχητικού κινήματος μέσα κι έξω από τον στρατό, με τη συστράτευση του εργατικού λαϊκού κινήματος και της μαχόμενης Αριστεράς. Στη δημοσιοποίηση των επειγόντων προβλημάτων των στρατευμένων και της ενίσχυσης αυτού του κινήματος αποσκοπούν οι πρωτοβουλίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή