Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε στο εργαστήριο εκμάθησης πολιτικής του έργου Horizon 2020 BeCULTOUR

Το Be.CULTOUR Policy Learning Lab πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2022.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε για πρώτη φορά τις πιλοτικές και συνεργαζόμενες Περιφέρειες του έργου Be.CULTOUR, για να συζητήσουν και να εντοπίσουν προκλήσεις και λύσεις στον κυκλικό πολιτιστικό τουρισμό, να μοιραστούν τις διαφορετικές προσεγγίσεις και στρατηγικές που εφαρμόζουν οι Περιφέρειες και να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ τους.

Το εργαστήριο έχει ως στόχο, οι συμμετέχοντες να παράγουν ένα σύνολο συστάσεων πολιτικής οι οποίες θα κατατεθούν στα αρμόδια όργανα (Ε.Ε.) για την προώθηση προσεγγίσεων του κυκλικού πολιτιστικού τουρισμού.

To έργο Horizon 2020 BeCULTOUR, Beyond Cultural Tourism, εστιάζει σε καινοτόμες προσεγγίσεις,  μέσω συνεργατικών δικτύων/μεθοδολογιών καινοτομίας και βελτιωμένων επενδυτικών στρατηγικών στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσω του κυκλικού πολιτιστικού τουρισμού.

Ο τουριστικός τομέας, συμπεριλαμβανομένου του πολιτιστικού τουρισμού, είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες στην Ευρώπη. Η κυκλική οικονομία είναι ένα καινοτόμο και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, στο οποίο επιδιώκεται η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η αναγέννηση όλων των πόρων και όλων των μορφών κεφαλαίου. Η εφαρμογή της βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, αλλά ήδη είναι στο επίκεντρο των σχεδίων ανάκαμψης και των πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα και οι νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες Bauhaus.

Περιοχές με μοναδικά στοιχεία κληρονομιάς (όπως τα Μετέωρα, τα υποβρύχια Μουσεία της Θεσσαλίας, το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας κ.α. ) βρίσκονται στο επίκεντρο ενός μαθησιακού ταξιδιού που εστιάζει στον τρόπο δημιουργίας ελκυστικών, βιώσιμων και κυκλικών προορισμών μετά την πανδημία COVID-19.

Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν στο εργαστήριο η κ. Αγγελική Βενέτη, η οποία συμμετείχε στην  1η ομάδα του εργαστηρίου όπου συζητήθηκαν με εταίρους άλλων Περιφερειών, οι επενδύσεις με κυκλικό αποτύπωμα στις υποδομές, στην κινητικότητα και στις τουριστικές υπηρεσίες και η κ. Πασχαλιά Τσιόντζελη η οποία συμμετείχε στην 5η ομάδα του εργαστηρίου στην οποία συζητήθηκαν η ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου προς την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη μέσω δεξιοτήτων, γνώσεων και εκπαίδευσης στην πολιτιστική  κληρονομιά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν το Stadsregio Parkstad Limburg, στην Ολλανδία, μια Περιφέρεια η οποία έχει αναπτύξει ιδιαίτερη τεχνογνωσία σε συνεργασία με τους σχετικούς φορείς στον τομέα του τουρισμού, και έχει δημιουργήσει μια ελκυστική τουριστική περιοχή, με μέσο την πλούσια ιστορία της, των 2000 ετών, από μια βιομηχανοποιημένη περιοχή ανθρακωρυχείου.

 

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή