Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η πλειοψηφία των οικοδομών στα Τρίκαλα με «μπόνους» ορόφων

Τα περιβαλλοντικά κριτήρια του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού πέρα από τη «χαρά του εργολάβου»

Ως απλοί κάτοικοι αυτής της πόλης παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια την απόλυτη οικοδομική άνθιση στην περιοχή με τις πολυκατοικίες συνεχώς να πληθαίνουν και τις μονοκατοικίες να αποτελούν παρελθόν.

Εκτός από την τάση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του τρόπου ζωής των Τρικαλινών και που οδηγεί σε μεγαλύτερη ζήτηση για διαμερίσματα άρα και σε περισσότερες πολυκατοικίες, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πολυκατοικίες που ανεγείρονται πλέον στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αρκετών παραπάνω ορόφων.

8 στις 10 με «μπόνους» ορόφων

Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των νεοαναγειρόμενων πολυκατοικιών στα Τρίκαλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr, και εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων της πολεοδομίας Τρικάλων, βασίζονται στο μπόνους ορόφων που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός με την προϋπόθεση βέβαια ότι ακολουθούνται περιβαλλοντικά πρωτόκολλα.

Πρακτικά, από αυτό το πλαίσιο μόνη εξαίρεση αποτελεί η περιοχή του Βαρουσίου και όσα οικόπεδα δεν είναι άρτια. Με λίγα λόγια, τα Τρίκαλα μεταμορφώνονται εμπνευσμένα με βάση την εργολαβική οπτική. Το πόσο διατηρείται και για πόσο θα διατηρείται η ισορροπία μεταξύ του περιβαλλοντικού οφέλους που προβλέπεται από τον ΝΟΚ και τα νέα δεδομένα της υπερανάπτυξης του αστικού περιβάλλοντος είναι ένα ζήτημα ωστόσο που θα πρέπει να μπει σε συζήτηση.

Σε κάποιους δήμους ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να μπει φραγμός βρίσκοντας όμως απέναντι το ΥΠΕΝ. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ενώ και η ΚΕΔΕ έχει μπει στο τραπέζι της συζήτησης.

Πέρα από το «λιγοστεύει ο Τρικαλινός ουρανός»

Η φράση «λιγοστεύει ο ουρανός των Τρικάλων» μπορεί να ακούγεται βγαλμένη από κάποιο άρθρο επιστημονικής  φαντασίας, έχει όμως κατά μία έννοια βάση και αξίζει να μας προβληματίσει.

Εκτός όμως από αυτό, υπάρχουν σημαντικά κενά όσον αφορά τη λειτουργικότητα των πόλεων με βάση τα νέα δεδομένα. Αν για παράδειγμα ανεγείρονται πέντε πολυκατοικίες επτά και οκτώ ορόφων σε οικόπεδα που άλλοτε είχαμε μόλις τρεις μονοκατοικίες, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για υποδομές όπως παιδικοί σταθμοί, σχολικές μονάδες, δρόμοι που να «ανέχονται» περισσότερη κίνηση κοκ.

Trikalanews
Author: Trikalanews