Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Θεσσαλία έχει επιχειρηματική εξωστρέφεια

Ενδιαφέρουσα ημερίδα του Επιμελητηρίου Τρικάλων παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Τρικάλων σε συνεργασία με την Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και την Περιφέρεια Θεσσαλίας με αντικείμενο τον Εξαγωγικό προσανατολισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων της περιφέρειάς μας, ημερίδα που τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην ημερίδα μετά την εναρκτήρια ομιλία του κ. Βασίλη Γιαγιάκου παρουσιάστηκε μελέτη της Κ.Ε. Επιμελητηρίων Ελλάδος σύμφωνα με την οποία τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των θεσσαλικών προϊόντων είναι αφενός ο υψηλότατος πρωτογενής τομέας (πρώτος πανελληνίως με 11,84%), ο υψηλός δευτερογενής που φθάνει στα 16,55%, καθώς και η σημαντική παρουσία στον χώρο της μεταποίησης.

Στα επιμέρους στοιχεία είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο τομέας των τροφίμων είναι το κατ’ εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν του Νομού Τρικάλων και φθάνει στο 87% (!) του συνόλου των εξαγώγιμων προϊόντων της περιοχής, όπως επίσης ότι η Θεσσαλία είναι η περιφέρεια που εξάγει περισσότερα προϊόντα απ’ όσα εισάγει.

Γεωργιάδης: Ευνοϊκό σήμερα το επιχειρηματικό κλίμα

Ο χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην ημερίδα ήταν σύντομος, αλλά και στοχευμένος.

Επεσήμανε, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ότι χρεοκοπήσαμε γιατί χάσαμε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, ειδικότερα μετά την είσοδό μας στο ευρώ. Με τον βίαιο τρόπο της εφαρμογής των μνημονίων προσπαθήσαμε να ξανακερδίσουμε την χαμένη μας ανταγωνιστικότητα, την οποία εν μέρει πράγματι ανακτήσαμε.

Το στοίχημα πλέον είναι να έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα για να μπορούμε να εξάγουμε περισσότερα. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ελληνικού ελαιόλαδου που είναι το καλύτερο στον κόσμο και εξάγεται κατά 70% χύμα στην Ιταλία, η οποία το μεταποιεί και το πουλά ως δικό της λάδι παγκοσμίως.

Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το κλίμα στην χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον για δύο κυρίως λόγους:

Ο πρώτος, λόγω του σταθερού πολιτικού κλίματος μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο στις εθνικές εκλογές, αλλά και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στην χώρα.

Ο δεύτερος, λόγω των επιλογών που έχει αυτή η κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι προπάντων οι αποκρατικοποιήσεις και τα όσο δυνατόν λιγότερα γραφειοκρατικά προσκόμματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σημ.: Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Τρικάλων βράβευσε τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Αγοραστό δίνοντάς τους το έμβλημα του Επιμελητηρίου.

Σωτήρης Κύρμπας

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή