Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η τροποποίηση του Γ.Π.Σ. στο πρώην στρατόπεδο Λουμάκη για την κατασκευή Ιερού Ναού

του Ξυλομένου Κωνσταντίνου

Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου πρ. Αντιδημάρχου Καρδίτσας

Στο Δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 26 Μαΐου που έγινε με τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε το αίτημα τροποποίησης του Γενικού πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Καρδίτσας στο πρώην στρατόπεδο Λουμάκη. Το συγκεκριμένο αίτημα κατατέθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλωνγια παραχώρηση έκτασης, για την ανέγερση ιερού Ναού στο χώρο πρασίνου του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη. Σε αντάλλαγμα θα παραχωρηθεί το σύνολο του Οικοδομικού Τετραγώνου (Ο.Τ. 1329) που είναι χαρακτηρισμένο ως εκκλησιαστικός χώρος από το 2008.Το μέγεθος του Ιερού Ναού σύμφωνα με το αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης θα είναι 1031,80 τ.μ. χωρίς τους χώρους πρόσβασης όπως ράμπες, κλιμακοστάσια κτλ. και θα κατασκευαστεί στο Βόρειο τμήμα του οικοπέδου. Προτείνεται δηλαδή στο χώρο των περίπου 55 στρεμμάτων του στρατοπέδου Λουμάκηπου προορίζεται για άλσος και αυτή είναι η χρήση του, να γίνει σημειακή τροποποίηση ώστε να ανεγερθεί ένα υπερμέγεθες κτίσμα.

Το σύνολο της Δημοτικής αρχής με τις υπόλοιπες παρατάξεις αποφάσισε θετικά στοαίτημα της Ιεράς Μητρόπολης, εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης και των Ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων.Δυστυχώς όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και τοσύνολο των συμβούλων που ψήφισαν θετικά είχαν ελλιπή ενημέρωση. Το στρατόπεδο Λουμάκη αλλά και του Κιούσηπαραχωρήθηκαν στο Δήμο Καρδίτσας  στις 15 Ιουλίου 2016 μετά από μακροχρόνιες και δαιδαλώδεις διαδικασίες μετο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το Σεπτέμβριο του 2017 έγινε η προκήρυξη του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού διαγωνισμούιδεών, που αφορούσε την αρχιτεκτονική ανάπλαση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του στρατοπέδου Λουμάκη. Οι κατευθύνσεις των απαιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό αφορούσαν τη δημιουργία ενός πόλου τοπικής και υπερτοπικής εμβέλειας με σημεία αναφοράς στον πολιτισμό, το πράσινο, τον αθλητισμό και την αναψυχή. Τη δημιουργία ενός νέου «πνεύμονα» πρασίνου μετά το Παυσίλυπο που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας. Ο κύριος σκοπός ήταν να συγκεντρωθούν ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές μελέτες και οι επικρατέστερες από αυτές να αποτελέσουν τις κύριες κατευθύνσεις για την εφαρμογή τους,όταν θα υπήρχε χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου. Τελικά κατατέθηκαν22 άρτιες και ολοκληρωμένες προτάσεις από τεχνικά γραφεία και μελετητές, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την επιστημονική επιτροπή και βραβεύθηκαν οι καλύτερες. Δυστυχώς η σημερινή Δημοτική αρχή χωρίς να λάβει καθόλου σοβαρά υπόψη τις συγκεκριμένες μελέτες και πολύ περισσότερο την μελέτη που πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό, υιοθετεί την κατασκευή ενός υπερμεγέθους Ιερού Ναού που θα αλλοιώσει πλήρως τη φυσιογνωμία του άλσους.

Στο Δημοτικό συμβούλιο εκπροσωπώντας και τους υπόλοιπους Ανεξάρτητους συμβούλους, προτείναμε στη Δημοτική αρχή να συμβουλευτεί τους μελετητές Αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και κυρίως το τεχνικό γραφείο που πήρε το 1ο βραβείο, για να τους καταθέσει την άποψη του. Σε προσωπική επικοινωνία μου μαζί τους υποστήριξαν την άποψη ότι ένα τέτοιο ογκώδες κτίσμα, θα αποτελούσε απολύτως λανθασμένη επιλογή τη στιγμή που στο Βόρειο τμήμα του οικοπέδου προτείνεται μια καλαίσθητη πλατεία που θα πρέπει να καταργηθεί για την ανέγερση του Ναού. Το πρώην στρατόπεδο Λουμάκη πρέπει να αποδοθεί στους Δημότες της Καρδίτσας και τους επισκέπτες ως ένα έργο αντάξιο των προσδοκιών τους, που θα σηματοδοτεί την ανάπτυξη και θα ικανοποιεί τις υψηλές απαιτήσειςαπό αισθητική, πολεοδομική και περιβαλλοντική άποψη. Ο Ιερός ναός μπορεί να κατασκευαστεί στο Ο.Τ. 1329, που είναι χαρακτηρισμένος εκκλησιαστικός χώρος από την αρχή και εντέλει το Λουμάκη να παραμείνει αμιγώς χώρος πρασίνου. Εν κατακλείδι, σεβόμενοι απολύτως την πίστη των Χριστιανών συνδημοτών μας που αποτελούν και την πλειονότητα, πιστεύουμεως ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοιότι πρέπει σε επιστημονικά θέματα όπως έγινε και με την πρόσφατη υγειονομική κρίση, να συμβουλευόμαστε τους αρμόδιους επιστήμονες.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή