Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ιανός: 50 εκατομμύρια αναθέσεις σε εργολάβους κάτω απο το τραπέζι

του Φώτη Αλεξάκου*

Αναθέσεις έργων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η σπατάλη του Δημοσίου χρήματος συνεχίζεται σε πιο έντονο βαθμό.

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας από τον Ιανό και μέχρι σήμερα έδωσε πολλά έργα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ με απευθείας αναθέσεις σε “συνεργάσιμους” εργολάβους εν κρυπτώ, στην κυριολεξία κάτω από το τραπέζι. Φυσικά όλοι όσοι έχουν τον κοινό νου καταλαβαίνουν τι έγινε μέσα στα σκοτάδια των παζαριών.

Την περασμένη άνοιξη δόθηκαν επιπλέον περίπου 14.000.000 € χρήματα για νέες αποκαταστάσεις ζημιών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποφάσισε να μοιράσει το χρήμα – που δεν ανήκει σε αυτήν αλλά στους έρμους τους πολίτες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα – σε μεγαλύτερο αριθμό εργολάβων όλης της Θεσσαλίας ώστε να μειωθεί ο θυμός αυτών που στην πρώτη φάση είχαν μείνει στην απέξω.

Συγκεκριμένα στα έργα που δόθηκαν με απευθείας ανάθεση είχε μπει πλαφόν έκπτωσης 20%. Τώρα σχεδόν δύο χρόνια μετά τον Ιανό αντί να γίνει ανοιχτή διαδικασία και οι εκπτώσεις να επανέλθουν στα συνήθη επίπεδα μειώθηκαν κι άλλο, στο μισό, δηλαδή στο 10%.

Γιατί μειώθηκαν οι εκπτώσεις; γιατί όταν καλούνται περισσότεροι εργολάβοι, για να μην “χτυπηθούν”, δηλαδή να δώσουν μεγάλη έκπτωση, γίνεται συνεννόηση και όσοι δεν θα πάρουν έργο παίρνουν “αέρα” δηλαδή χρήματα ώστε να φύγουν από τη μέση.

Υπολογίζεται ότι ο “αέρας” που μοιράστηκε ήταν περίπου 1.500.000 €.
Τα έργα χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Έξι μικρότερα συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 €, όπου κλήθηκαν μόνο Καρδιτσιώτες. Συνολικά 20 εργολάβοι. Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις με συντονισμό του συμβούλου του περιφερειάρχη – που κύρια αποστολή του είναι το παζάρι των αναθέσεων – τα “βρήκαν” και οι εκπτώσεις ως δια μαγείας ήταν όλες 10%.

Ακολούθησαν άλλα εννέα μεγαλύτερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 11.000.000 € όπου κλήθηκαν εργολάβοι από όλη την Θεσσαλία.

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, ήταν οι εργολάβοι από όλη τη Θεσαλία, έξω από  τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας και περνούσαν ένας ένας από το γραφείο του εντολοδόχου για το παζάρι..  Όλοι οι περίοικοι αναρωτιόντουσαν. Ήταν ανάγκη η συνεννόηση να γίνεται εδώ φόρα παρτίδα; Αφού ολοκληρώθηκε το παζάρι, την επόμενη μέρα έδωσαν τις επίσημες προσφορές. Και εδώ οι εκπτώσεις γύρω στο 10%. Δεν έχω ακριβή στοιχεία αλλά σύντομα θα δημοσιοποιηθούν.

Θα ρωτήσει κάποιος. Πείραζε να δώσουν έκπτωση 20% όπως στις απευθείας αναθέσεις; Θα μπορούσε, αλλά έπρεπε κάποιοι να χάσουν χρήματα σε σχέση με την αρχική διαδικασία, διότι τώρα υπήρχαν επιπλέον έξοδα. Τα επιπλέον έξοδα, ήταν ο “αέρας” δηλαδή 10% του προϋπολογισμού των έργων.

Σύμφωνα με το νόμο αν η Υπηρεσία αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός πρέπει να ακυρώσει τη διαδικασία. Εδώ έχουμε το πρωτάκουστο. Ο υπεύθυνος ελέγχου να συντονίζει τη διαδικασία συνεννόησης.

Θα παρέμβει κάποιος; είναι δυνατόν τα χρήματα του πολίτη να τα σκορπάνε με αυτόν τον τρόπο; Αντί εκπτώσεων 50%, έχουμε τώρα 10%. Μόνο στην τελευταία χρηματοδότηση παραπάνω από 5.000.000 € δεν πήγαν σε έργα αλλά σε άλλες τσέπες.

Κλείνω με ένα άλλο πιο πρωτάκουστο. Στις διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους μπήκε και η προϋπόθεση να βγάλουν ανακοίνωση εναντίον μου. Ότι τάχατες έχω άδικο και η Περιφέρεια τα κάνει σωστά. Αν χρειαστεί θα ειπωθούν λεπτομέρειες.

Ως εδώ να το καταπιούμε. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των αναθέσεων των έξι μικρότερων έργων ήρθε το θέμα για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Ξαφνικά αποσύρθηκε. Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι ήταν ευθιξία της νέας Διευθύντριας, για μη τήρηση της διαφάνειας. Μετά δυο μέρες έμαθα ότι αποσύρθηκε γιατί οι εργολάβοι δεν έβγαλαν ανακοίνωση. Κοίταξα το ημερολόγιό μου και έδειξε 21-4-1967.

κα διευθύντρια

Πες τε μας το λόγο απόσυρσης; πως δικαιολογείται η επίκληση του επείγοντας και παράλληλα η απόσυρση έγκρισης έργων; ήδη έχουν παρέλθει δύο εβδομάδες από την απόσυρση. Είναι δυνατόν να συμβαίνουν σήμερα πράγματα που είναι χειρότερα από την εποχή της χούντας;

* Ο Φώτης Αλεξάκος είναι πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας
Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή