Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων – Σημαντικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων θα ήθελε να υπενθυμίσει σε όλους τους πολίτες την ανάγκη για αντιγριπικό εμβολιασμό, διότι από τα μέσα Δεκεμβρίου ως και το Μάρτιο παρατηρείται η έξαρση της γρίπης.

Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται στους ιούς της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και, σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο. Η πλειοψηφία των ατόμων που θα μολυνθεί συνήθως αναρρώνει πλήρως.

Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυες, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα καθώς και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Στη χώρα μας, την χρονική περίοδο 2023/24, αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα εξής εμβόλια:

  • το τετραδύναμο αδρανοποιημένο με ανοσοενισχυτικό MF59,
  • το τετραδύναμο αδρανοποιημένο υψηλής δόσης,
  • το τετραδύναμο συμβατικό εμβόλιο παρασκευαζόμενο με επώαση σε αυγά ορνίθων
  • και το τετραδύναμο παρασκευαζόμενο σε κυτταροκαλλιέργειες.

Τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια έχουν υψηλή αντιγονικότητα και προκρίνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ,σε άτομα 65 ετών και άνω.

Αυτής της κατηγορίας τα εμβόλια ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ πρέπει να συνταγογραφούνται από το θεράποντα ιατρό.

Αν και τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό) προτιμώνται στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έναντι του συμβατικού εμβολίου γρίπης, τονίζεται ότι εάν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πρέπει να καθυστερεί και συνιστάται να διενεργείται με οποιοδήποτε εμβόλιο.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά ειδικότερα για τα άτομα 75 ετών και άνω λόγω ανοσογήρανσης να εμβολιάζονται με τα προαναφερόμενα ενισχυμένα εμβόλια.

Προς όφελος της υγείας του ασθενούς, συνιστάται η επικοινωνία του με τον προσωπικό ιατρό του, διότι εκείνος γνωρίζει το ιστορικό του ασθενούς, τις παθήσεις και τις ιδιαιτερότητες του άρα είναι υπεύθυνος για το ποιο είναι το ιδανικό εμβόλιο για αυτόν.

Παράλληλα, τονίζεται η αναγκαιότητα της διενέργειας στον πληθυσμό, του εμβολίου έναντι του ιού SARSCOV-2, δεδομένου ότι υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων του COVID-19 το τελευταίο δίμηνο, νόσου ακόμα μεγάλης επικινδυνότητας ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Κάθε πολίτης που έχει αμφιβολίες ή απορίες μπορεί πάντα να επικοινωνεί με τον ιατρό του για να λάβει εξηγήσεις.

Κι επειδή είναι εξαιρετική η σημασία της επένδυσης στην πρόληψη:

Αυτή τη στιγμή, ως γιατροί, δε διαχειριζόμαστε νοσήματα, αλλά ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα, απαραίτητη είναι η διατήρηση της υγείας του πληθυσμού και όχι μόνο η αντιμετώπιση της αρρώστιας.

Η Πρόεδρος Μαρία Αθανασίου-Γιαγιάκου Βιοπαθολόγος
Ο Γεν. Γραμματέας Στέφανος Γκαραβέλλας Ψυχίατρος

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή