Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ιδιωτικοποιούνται τα Μετέωρα;

Την τοποθέτησή τους για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες  μετά από δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» που έκανε λόγο για ιδιωτικοποίηση των Μετεώρων και μεταξύ άλλων ανέφερε: «στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Μετεώρων (πρώην Καλαμπάκας) αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας» – ζήτησε το trikalanews.gr , από την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, τον κ. Χρήστο Μιχαλάκη, αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Τρικάλων και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ.Κρυσταλλία Ματζανά. 

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι «Τα Μετέωρα πλέον δεν ανήκουν σε όλους και  εκατοντάδες στρέμματα δημόσιας γης έχουν σκανδαλωδώς και υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας περιέλθει εδώ και λίγο χρονικό διάστημα στην ιδιοκτησία έξι μοναστηριών της περιοχής», καθώς επίσης ότι «στο Κτηματολόγιο τα αιτήματα έχουν ήδη περάσει το πρώτο στάδιο ελέγχου και έχουν λάβει τους κωδικούς αριθμούς εθνικού κτηματολογίου (ΚΑΕΚ)».

Σε επικοινωνία που είχε το trikalanews.gr με την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, ο νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης απάντησε για το θέμα που προκύπτει σχετικά με τις δηλώσεις των Μονών των Μετεώρων στο κτηματολόγιο: «Οι δηλώσεις  ακίνητης περιουσίας  προς το εθνικό κτηματολόγιο για ακίνητα  που αφορούν την Μητρόπολη και τις Ιερές Μονές, έγιναν σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του κτηματολογίου, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και σύμφωνα με την εγκύκλιο της Εκκλησίας της Ελλάδας». Διευκρινίστηκε, ακόμα, ότι «δεν αλλάζει κάτι στο χώρο των Μετεώρων ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομιάς της UNESCO».

Ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης, απάντησε σχετικά με το θέμα: «Δεν υπάρχει κάτι που να έχει πέσει στην αντίληψή μου. Είναι δυνατόν να ιδιωτικοποιηθούν τα μοναστήρια; Τι είναι αυτά που λέτε;  Όποιος το λέει αυτό κάνει προπαγάνδα. Είναι απαράδεκτο το δημοσίευμα. Όλοι  μαζί και ο Δήμος Μετεώρων και τα Μοναστήρια και η Περιφέρεια  δεν συζητήσαμε ποτέ για ιδιωτικοποίηση των Μετεώρων. Την Πολιτεία ρωτήστε και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μοναστήρια είναι με τους πολίτες και οι πολίτες είναι μαζί με τα μοναστήρια. Τα Μετέωρα είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».

Τέλος,η  τοποθέτηση της  προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, κ. Κρυσταλλίας Ματζανά, για το θέμα, είναι η ακόλουθη: «Είμαστε φορέας διαχείρισης , προστασίας , αποκατάστασης, συντήρησηςκαι ανάδειξηςτων Μοναστηριακών συγκροτημάτων των Μετεώρων και δεν έχουμε καμία σχέση με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν εξετάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εμείς ως υπηρεσία βαδίζουμε βάση του Νόμου 3028/2002 και τα Μετέωρα είναι ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO».

Σχετικά με τις απαγορεύσεις  που είχαν γίνει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων για δράσεις και δραστηριότητες στους βράχους των Μετεώρων, η κ.Ματζανά, απάντησε:

«Είχαν γίνει προτάσεις για δράσεις και δραστηριότητες σε βράχους των Μετεώρων πάνω στους οποίους υπάρχουν Μονές και κατάλοιπα (ερείπια) και η υπόθεση αφορά το προεδρικό διάταγμα το οποίο δεν έφτασε ποτέ να γίνει προεδρικό διάταγμα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς για το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι αρμόδιο». 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή