Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ίδρυμα Χατζηγάκη – 10 Χρόνια Ενεργούς Δράσης

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τα επίσημα εγκαίνια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Παν. Χρ. Χατζηγάκη, που σηματοδότησαν το εφαλτήριο της πολυσχιδούς δραστηριότητας του Ιδρύματος.

Ήταν 20 Φεβρουαρίου 2012, όταν σε πανηγυρικό κλίμα διοργανώθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών –παρουσία προσωπικοτήτων του πολιτικού, επιχειρηματικού, και επιστημονικού κόσμου– τα εγκαίνια του Ιδρύματος που οραματίστηκε ο αείμνηστος Παναγιώτης Χρ. Χατζηγάκης.

Στην εναρκτήρια ομιλία των εγκαινίων, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεώργιος Κούρτης είχε, μεταξύ άλλων, τονίσει αναφερόμενος στον Ιδρυτή:

«ένας άνθρωπος από τα Τρίκαλα με το όνομα Παναγιώτης Χρ. Χατζηγάκης, αγνός και ιδεολόγος άνθρωπος, νομικός κατά τις κύριες σπουδές του, αλλά φιλοσοφικό πνεύμα, με παράλληλες σπουδές στην ιταλική φιλολογία και τον πολιτισμό, λογοτέχνης ολόκληρη τη ζωή του, διέθεσε την περιουσία του για την ανάπτυξη, προαγωγή και μελέτη πολιτιστικών και πνευματικών στοιχείων της χώρας μας, για την έρευνα και μελέτη ιστορικών δεδομένων, παραδόσεων και λαογραφικών εκδηλώσεων του τόπου μας, μέσω εκδόσεων, συνεδρίων, διαλέξεων, εκπονήσεως μελετών, παροχής υποτροφιών, επιχορηγήσεων σε πνευματικούς φορείς και προκηρύξεων βραβείων. Οι σκοποί του αυτοί υλοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 1401/16-7-2008 με το οποίο ιδρύθηκε το “Πολιτιστικό Ίδρυμα ΠΑΝΑΓ. ΧΡ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ”» […] Έχουμε ευγνωμοσύνη για τον αείμνηστο ιδρυτή και εμπιστοσύνη στη Διοίκηση του νέου Ιδρύματος και αναμένουμε την υλοποίηση των σκοπών του, με νομιμότητα και σεβασμό στην ταχθείσα περιουσία. Το παράδειγμα του ιδρυτή, αν γενικευθεί στην εποχή μας, μπορεί να οδηγήσει σε μια πανεθνική ενότητα, για να αποτινάξουμε το χρέος και τα βάρη που μας επιβλήθηκαν, για να αποκτήσουμε την αξιοπιστία μας, ως κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ως ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα. Ο Αδαμάντιος Κοραής, σε επιστολή του στις 14/6/1820 στους δημογέροντες της Ύδρας, τόνιζε ότι “μόνη αληθής κιβωτός και μόνο ασφαλές κλειδί του πλούτου, είναι η διάθεσή του για την παιδεία” και πράγματι η διάθεση της περιουσίας του ιδρυτή Παναγιώτη Χατζηγάκη για σκοπούς ανάπτυξης και πολιτισμού υλοποιεί την προτροπή του Κοραή».

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος και Συνιδρυτής του Ιδρύματος, Δρ. Στέλιος Μ. Χατζηγάκης είχε αναφερθεί στη γέννηση του Ιδρύματος, εξιστορώντας: «Το “Πολιτιστικό Ίδρυμα Παναγιώτη Χρήστου Χατζηγάκη” είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει τις ρίζες του σε μια συνάντηση του Μαρτίου 2008. Τότε µε κάλεσε σπίτι του ο Παναγιώτης Χατζηγάκης, που ακόμη ανέρρωνε από μια επιτυχή εγχείρηση καταρράκτη. Μου εξέφρασε την επιθυμία του να κάνουμε ένα ίδρυμα προσφοράς στη κοινωνία και την πατρίδα. “Είμαστε μια πολιτική οικογένεια -µου είπε- µε παράδοση πολλών δεκαετιών στη δημόσια ζωή. Με το ίδρυμα μπορούμε να προσφέρουμε και από ένα άλλο μετερίζι. Εγώ βάζω όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία µου, βάλτε και εσείς και προχωράμε”. Έτσι κι έγινε το όραμα του Παναγιώτη Χατζηγάκη – ενός ανθρώπου που όσοι τον γνώρισαν τον θυμούνται για την πνευματική του συγκρότηση, το ανθρωπιστικό ήθος του, τη νηφαλιότητα και γλυκύτητα που τον διέκρινε, τη δοτικότητα του. Ο Παναγιώτης Χατζηγάκης έζησε σχεδόν έναν αιώνα. Έφυγε από τη ζωή το Μάρτιο του 2011 σε ηλικία 97 ετών χωρίς να δει το όραμά του να πραγματοποιείται».

Παράλληλα ο Πρόεδρος έθετε τους πυλώνες δράσης του Ιδρύματος Χατζηγάκη, σημειώνοντας: «Οι σκοποί του Ιδρύματος ορίζονται σαφώς από το καταστατικό µας και κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: πολιτιστικοί και κοινωφελείς. Η κρίση που διέρχεται η χώρα, μάς οδήγησε στην επιλογή να επικεντρωθούμε στην κοινωνική προσφορά, καθώς οι καταστάσεις είναι δύσκολες και οι ανάγκες μεγάλες. Θέλουμε να προσφέρουμε όσο και όπου μπορούμε, µε τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουμε, σε αυτούς που χρειάζονται ένα χέρι βοηθείας και αλληλεγγύης. […] Ξεκινάμε µε αυτό το πλαίσιο, που στηρίζεται στα δικά µας μέσα, προσβλέπουμε όμως και στη βοήθεια φίλων, επώνυμων και ανώνυμων, που έχουν τους ίδιους στόχους µε εμάς και την ίδια διάθεση προσφοράς», καταλήγοντας πως «στο Ίδρυμα αυτό φιλοδοξούμε να κάνουμε όσο μπορούμε το καλό, να υπηρετήσουμε το συλλογικό συμφέρον ως ενεργοί πολίτες».

Στα δέκα χρόνια ενεργούς πορείας του στο δημόσιο γίγνεσθαι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Χατζηγάκη ακολουθεί πιστά το όραμα του Ιδρυτή του και οικοδομεί σχέσεις στον κοινωνικό ιστό βασισμένες στους καταστατικούς του άξονες, δίνοντας έμφαση στον πολιτισμό, την παιδεία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική προσφορά.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή