Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ιωάννα Τσιλιμίγκα: «Είμαι έτοιμη να αναμετρηθώ ηρωικά με τον Μότσαρτ»

Τον ρόλο της Παμίνα από την όπερα του Μότσαρτ «Μαγικός Αυλός» θα ερμηνεύσει σήμερα στις 8 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα , η Ιωάννα Τσιλιμίγκα. 

Η Τρικαλινή σοπράνο – που έκανε το οπερατικό της ντεμπούτο, πέρσι στις 27 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο ρόλο της Μπαρμπαρίνα στην όπερα του Μότσαρτ «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» – θα βρεθεί απόψε, απέναντι στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο. 

«Είμαι έτοιμη να αναμετρηθώ ηρωικά με τον Μότσαρτ σε έναν άνισο αγώνα και ένα έργο «θηρίο».  Μικρή μπροστά του, αλλά είμαι καλή παίχτρια και γενναία στη μάχη», δήλωσε αποκλειστικά στο trikalanews.gr η Ιωάννα Τσιλιμίγκα, λίγες ώρες πριν ανέβει στην σκηνή της αίθουσας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας , όπου θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τη γνωστή όπερα, γραμμένη στην ωριμότητα του Μότσαρτ και θα ταξιδέψουν τους ακροατές στο μαγικό κόσμο της Βασίλισσας της Νύχτας , του Παπαγκένο, του Ζαράστρο, του Ταμίνο και της  Παμίνα.

Το κεντρικό θέμα  του «Μαγικού Αυλού» – που ενσωματώνει στοιχεία παραμυθιού –  είναι η δύναμη της Αγάπης, θέτοντας ως πρότυπα, τους δυο κύριους πρωταγωνιστές του έργου: την Παμίνα και τον Ταμίνο, οι οποίοι κατορθώνουν με την αγάπη και την βοήθεια της μουσικής, να ξεπεράσουν όλες τις δοκιμασίες που θα σταθούν μπροστά τους. 

Μιλώντας για τον ρόλο της Παμίνα, η Ιωάννα Τσιλιμίγκα, είπε: «Στρέφομαι στην Παμίνα, ένα κορίτσι που απήχθη και ζει φυλακισμένο, χωρίς  φίλους, είναι όμως γενναία,  αποφασισμένη, έτοιμη για όλα και πάντα προ των Πυλών, της λέω: Παμίνα, ντύσε με πριγκίπισσα και πάμε μαζί στην αρένα.  Η Παμίνα είναι έτοιμη να ζήσει τον έρωτα, εκείνο των παραμυθιών που ένας πρίγκιπας σε ερωτεύεται απλά βλέποντας την εικόνα σου, σε μια εποχή που τα συναισθήματα ξυπνούσαν με αγνότητα και ειλικρίνεια.  Δύσκολος ρόλος. Με μια από τις πιο δύσκολες άριες που έγραψε ο Μότσαρτ, η οποία πέραν των φωνητικών δυσκολιών απαιτεί και υποκριτική δεινότητα, για να καθηλώσει τόσο το κοινό, όσο και τον ίδιο το ρόλο».

Τι αλλαγές έχουν γίνει στην πορεία σου από τον Ιανουάριο του 2018 και το οπερατικό σου ντεμπούτο, μέχρι σήμερα; Ρωτήσαμε στην νεαρή Τρικαλινή σοπράνο: «Αισθάνομαι ότι από τότε, αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε καριέρα – που σιγά σιγά ξεκινάει – βρίσκεται σε ένα κρεσέντο για να το χαρακτηρίσω μουσικά, δηλαδή σε μια ανηφόρα. Αρχίζουν να συμβαίνουν πράγματα , αρχίζει να με μαθαίνει ο κόσμος, αρχίζουν να με προτείνουν άνθρωποι του χώρου, αρχίζω να  έχω σημαντικές συνεργασίες, αρχίζω να μαθαίνω καινούργιους ρόλους, αρχίζω να βρίσκω δεξιότητες στον εαυτό μου, εκτός από άποψη θεατρική και ηθοποιίας, όσο και από άποψη φωνητική. Έχω συνεργαστεί με πάρα πολύ αξιόλογους ανθρώπους οι οποίοι συνεχίζουν να θέλουν να είναι καθοδηγητές μου μουσικά».

Κομβική, η στιγμή που μια λυρική τραγουδίστρια  βρίσκεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά  με τον πρώτο της  πρωταγωνιστικό ρόλο, σχολιάσαμε στην Ιωάννα Τσιλιμίγκα κι εκείνη, απάντησε:  

«Λίγες ώρες ακόμη έμειναν!  Είναι ο πιο σημαντικός μουσικός μου σταθμός ως τώρα.  Είμαι έτοιμη για όλα. Συγκινημένη, αλλά και ελεύθερη. Νιώθω κάθε μου κύτταρο να πετάει σπίθες ενέργειας και να περιμένει τη σκηνή.

Είμαι απίστευτα χαρούμενη που είμαι μέρος αυτής της παράστασης. Που κάνω αυτόν τον ρόλο, όχι γιατί είναι ο πρωταγωνιστικός, αλλά γιατί ταιριάζει στη φωνή, στην ηλικία μου, στο μέρος εκείνο της προσωπικότητας μου που μένει πάντα παιδί,  γενναίο και πάντα ερωτευμένο πάνω από όλα με τη ζωή. Και γιατί να το κρύψω! Ότι είμαι πρώτη φορά πρωταγωνίστρια είναι μια τεράστια ευθύνη που τη βιώνω όμως και με άγχος, αλλά και με απίστευτη προσμονή.

Αισθάνομαι υπερήφανη και μόνο που η Όπερα, που λατρεύω,  μου επιτρέπει να την αγγίζω. Σε διεκδικεί η Όπερα και θέλει  θέληση και αγώνα και μεγάλες αντοχές, αλλά η ανάσα της είναι εκείνη που σου δίνει δύναμη να ζεις και να συνεχίζεις». 
 
Ο «Μαγικός Αυλός»  – έργο δύσκολο, που απαιτεί δεξιοτέχνες τραγουδιστές στους πρωταγωνιστικούς ρόλους  – θα παρουσιαστεί με τους μαθητές της Μελοδραματικής τάξης του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και προσκεκλημένους λυρικούς τραγουδιστές εκ των οποίων μια είναι η Ιωάννα Τσιλιμίγκα. Την σκηνοθεσία έχει η Δανάη Μπερή, την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Σταμάτης Μπερής και στο πιάνο θα βρίσκεται ο Δημήτρης Βεζύρογλου.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή