Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

 Κ. Αγοραστός: «Τα δημόσια έργα είναι μια συνεχής μάχη δυσκολιών. Λειτούργησαν  τα αντιπλημμυρικά της Περιφέρειας»

«Τα δημόσια έργα είναι μια διαρκής μάχη δυσκολιών, ξεκινώντας από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες  δημοπράτησης,  τα συνεχή στάδια  ελέγχου από τη δημοπράτηση μέχρι την κατακύρωση  και την εγκατάσταση των αναδόχων, τις ανατιμήσεις στις τιμές των υλικών, αλλά και τις απρόβλεπτες, καιρικές δυσκολίες» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων  άνω των 233 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε και έχει σε εξέλιξη η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας  λειτούργησαν, απέδωσαν,  άντεξαν. Η πρόσφατη κακοκαιρία και τα πολύ  μεγάλα ύψη βροχής που καταγράφηκαν    δεν δημιούργησαν προβλήματα ανάλογα της έντασης των φαινομένων» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Στην Π.Ε. Λάρισας  έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συνολικού προϋπολογισμού 61,5 εκατ. ευρώ με  καθαρισμούς,  διευθετήσεις ρεμάτων, και ενισχύσεις αναχωμάτων σε Τέμπη, παράλια Αγιάς, Κιλελέρ, Φάρσαλα και Ελασσόνα.

Στην Καρδίτσα έργα  50,7 εκατ. ευρώ,  στη Μαγνησία  και τις Σποράδες έργα 48,7 εκατ.  ευρώ και στα Τρίκαλα 72,6 έργα εκατ. ευρώ.

Χρειάζεται :

-Οι ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ να καθαρίσουν τα αποστραγγιστικά κανάλια  αρμοδιότητάς τους, δεδομένου ότι στα Φάρσαλα  τα  πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν από   έμφραξη των τάφρων

-Σε κάποιους οικισμούς όπως στον  Πρόδρομο και στους Αγίους Θεοδώρους Καρδίτσας που επισκεφτήκαμε χθες, διαπιστώσαμε ότι χρειάζονται αποχετευτικά έργα, ώστε τα νερά να καταλήγουν σε κεντρικό αποδέκτη.

– Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες της  Περιφέρειας Θεσσαλία  και  καταγράφουν τα προβλήματα σε όλα τα ευαίσθητα σημεία, ώστε να σχεδιάσουμε νέες παρεμβάσεις και να διεκδικήσουμε  χρηματικούς πόρους.

« Πολλοί πηγαίνουν στις περιοχές  που επλήγησαν  και πολλοί μιλάνε. Λένε ιστορίες στον εαυτό τους και σε άλλους, προκειμένου να ζήσουν πολιτικά. Η αυτοεξαπάτηση  τους οδηγεί πολλές φορές  στο να επιλέγουν την πλέον βολική από τις πολλαπλές επιλογές που έχουν. Στηρίζονται πάνω σε ένα σαθρό υπόβαθρο το οποίο εμφανίζεται και αποκαλύπτεται μόλις η αλήθεια λάμψει. Λειτουργούν με τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους και στην πραγματικότητα καταφεύγουν σε αυταπάτες οι οποίες  αποκαλύπτονται» τόνισε ο Κώστας Αγοραστός.

Η Περιφέρεια συνεχίζει τα  αντιπλημμυρικά έργα, παντού στη Θεσσαλία.  Στα Φάρσαλα  είχαμε καθαρίσει την περιμετρική τάφρο, έχουμε σε εξέλιξη καθαρισμούς 5,5 εκατ. ευρώ στον Ενιπέα και σε ρέματα και προχωράμε σε νέα έργα στην  περιοχή της Υπέρειας  καθαρίζοντας  την τάφρο του ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, αν και δεν είναι αρμοδιότητά μας. Βγαίνουμε μπροστά και κάνουμε περισσότερα απ όσα μας αναλογούν.

Στην   Καρδίτσα καθαρίζουμε τον Λείψιμο από του Αγίους Θεοδώρους  μέχρι το τεχνικό της Ε65,  τον Καλέντζη  κατάντη της γέφυρας του Κοσκινά, τον Πάμισο. Από το  Υπουργείο  και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκπονείται   μελέτη διευθέτησης για τον Πάμισο και τον Ενιπέα  και master plan  αντιπλημμυρικής προστασίας για τη λεκάνη της Δυτικής Θεσσαλίας από την Ανάβρα μέχρι τα Τρίκαλα.  Παράλληλα η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει την ευθύνη των αποκαταστάσεων σε Μουζάκι, Αργιθέα και Καρδίτσα  έχει αναλάβει αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ  (αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις σε Ιταλικό, Καλέντζη, Καράμπαλη, Ενιπέα, Πάμισο, σε συμβάλλοντες συλλεκτήρες και καθαρισμούς τάφρων στην περιοχή του Ε65) και έργα υποδομών 145 εκατ. ευρώ και περιμένει την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών για να εγκατασταθεί το γρηγορότερο δυνατόν, ξεκινώντας από την περιοχή του Μουζακίου.  Υπάρχει συνεπώς μια διαδικασία πολλών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και  ακόμη περισσότερα ξεκινούν αμέσως μόλις εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή