Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κ. Μητσοτάκης: Ελεύθερες οι εντός έδρας μετακινήσεις – Ανοίγουν καταστήματα από 4 Μαϊου

Την επόμενη μέρα, αυτή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για την κοινωνία και την οικονομία, με αφετηρία τις 4 Μαΐου, περιέγραψε σε νέο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μετά από τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών, ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών, καθώς και τα κομμωτήρια, αλλά με ραντεβού.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα,θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στην Εκκλησία, ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία και γνωστοποίησε πως από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες, «πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα».

Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο. «Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως συμπλήρωσε, την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, «πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί». Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Μέσα στον Ιούνιο, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για πρόγραμμα επόμενης φάσης «απόλυτα μελετημένο, που θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό παρατηρητήριο κυβέρνησης, υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι  «τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν». Όπως σημείωσε, «δώσαμε μαχη με αόρατο και ύπουλο εχθρό, με συλλογική υπευθυνότητα, μείναμε σπίτι».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολλούς μικρούς ήρωες, τους οποίους ευχαρίστησε γιατί έκαναν την Ελλάδα παράδειγμα στο εξωτερικό.

«Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη δεύτερη φάση, στη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Δεν πρόκειται για επίλογο, αλλά για συνέχεια της περιπέτειας. Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα-βήμα» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Μένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε από το σπίτι, αλλά μένουμε πάντα υπεύθυνοι είναι το νέο μας σύνθημα είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμμαχός μας είναι ο καλός καιρός και οι ευαισθητοποιημένοι ενημερωμένοι πολίτες, που γνωρίζουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν. Προτεραιότητα είναι η ζωή και η υγεία των Ελλήνων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Live | Είμαι σίγουρος πως η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση, που ανοίγεται μπροστά…

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Τρίτη, 28 Απριλίου 2020

naftemporiki.gr

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή