Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κ.Σκρέκας στην 28η Διεθνή Έκθεση Agrotica: Μαζί χτίζουμε τη βιώσιμη ελληνική γεωργία

Η Κυβέρνηση προωθεί ένα συνεκτικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο που οδηγεί στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα, διαμήνυσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, κατά τις ομιλίες που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών, 28ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, Agrotica, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη 30 Φεβρουαρίου ως την Κυριακή 2 Ιανουαρίου.

«Ανταγωνιστικοί  αγρότες θα είναι εκείνοι που θα προσαρμόσουν και θα «θωρακίσουν» τις καλλιέργειες τους από την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους και στη χώρα μας», ανέφερε.

Η ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, με επίκεντρο το νερό, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθεί σημαντικά το κόστος αγροτικής παραγωγής και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Στην ίδια κατεύθυνση στοχεύει και η επέκταση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να συρρικνώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και να περιορίσουμε το αποτύπωμα άνθρακα στην αγροτική δραστηριότητα, επισήμανε ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε:

«Ο στόχος είναι οι αγρότες να δίνουν λιγότερα και να παίρνουν περισσότερα από το χωράφι, χωρίς να το καταστρέφουν».

Κεντρικό στόχο για την Κυβέρνηση αποτελεί επίσης ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετάβαση στη γεωργία ακριβείας. Ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής αποτελεί μονόδρομο ώστε η ελληνική γεωργία να ανταποκριθεί με επιτυχία στις συνθήκες του σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού. «Θέλουμε όλοι οι αγρότες να μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικές γεωργίας ακριβείας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό σχεδιάζουμε», σημείωσε.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός ανέδειξε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό σύστημα γεωργικών συμβουλών, ώστε όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα. «Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους αγρότες να έχουν τα εργαλεία εκείνα που θα συντελέσουν στη βελτίωση της καλλιέργειάς τους, για να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί και όλα αυτά πετυχαίνοντας μείωση κόστους παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά.

Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία των Ελλήνων αγροτών είναι επίσης η συνένωση δυνάμεων σε μεγάλα συλλογικά συνεργατικά σχήματα. Ο Υφυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, ώστε ο αγροτικός τομέας να καταφέρει να κερδίσει τη μάχη για τη μείωση του κόστους και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. «Μπορεί να είναι δύσκολο για την ελληνική κουλτούρα η συνεργασία, αλλά όταν επιτυγχάνεται, έχουμε δει όλοι τα εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα που αποφέρει», επισήμανε.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σκρέκας συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδηλώσεις για τη γεωργία ακριβείας και το περιβάλλον, την καινοτομία και την ψηφιακή γεωργία, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το βιοάεριο, την ελληνική γαστρονομία και τα καινοτόμα αγροτικά επιχειρηματικά μοντέλα.

Επίσης, παρέστη στην παρουσίαση του μεγαλύτερου ελκυστήρα στην ελληνική αγορά και επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

 

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή