Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Και τώρα…Teqball στα Τρίκαλα

Ένα νέο άθλημα – πρόγραμμα εκγύμνασης εισάγει στα Τρίκαλα ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για το Teqball, κάτι μεταξύ ποδοσφαίρου τάβλας και ποδοβόλεϊ με κανόνες πινγκ πονγκ, που παίζεται σε τραπέζι όμοιο με αυτό του πινγκ πονγκ, το οποίο όμως είναι… κυρτό.

Είναι μια νέα τάση παγκοσμίως στην εκγύμναση αθλητών/τριών και τα πρώτα δύο τραπέζια βρίσκονται ήδη στο πάρκο του Αη Γιώργη και στο αθλητικό κέντρο Πυργετού.

Ο Δήμος Τρικκαίων, ενισχύοντας τις υποδομές για εκγύμναση όλων, μετά τις πολλαπλές εγκαταστάσεις και τον υπαίθριο εξοπλισμό, προμηθεύτηκε τα δύο αυτά τραπέζια. «Στόχος, το να βοηθούμε περισσότερους/ες να αθλούνται και να δίνουν έμφαση στην υγεία τους», επεσήμανε η αντιδήμαρχος Αθλητισμού Εφη Λεβέντη.

Το πρώτο διάστημα, για λόγους ασφαλείας, θα είναι δυνατή η χρήση των τραπεζιών μόνο τις πρωινές ώρες.

Το τραπέζι

Η ειδική κλίση του τραπεζιού επιτρέπει στην μπάλα να πέφτει ακριβώς πίσω στον συμπαίκτη και να μη μένει στάσιμη στη μέση του τραπεζιού όπως θα συνέβαινε με ένα επίπεδο τραπέζι πινγκ πονγκ. Το τραπέζι έχει διαστάσεις 1,5Χ3 μέτρα και λόγω κατασκευής είναι ανθεκτικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες και στην ηλιακή ακτινοβολία, επομένως είναι ιδανικό τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο. Η βάση του επίσης μπορεί να βιδωθεί στο έδαφος.

Το άθλημα

Το teqball αποτελεί ουγγρική εφεύρεση η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην τον Ιούλιο του 2014.
Το υβριδικό αυτό άθλημα θυμίζει πολλά άλλα αθλήματα, αλλά δε μοιάζει με κανένα άλλο: ποδόσφαιρο, ποδοβόλεϊ, πινγκ – πονγκ και ίσως τένις, είναι ορισμένα από αυτά.

Το Teqball δεν χρειάζεται κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό, παίζεται με κοινή μπάλα ποδοσφαίρου, βόλεϊ, τένις και πινγκ πονγκ.

Κανόνες

Μπορεί να παιχτεί με μπάλα ποδοσφαίρου αλλά και με άλλες μπάλες ανάλογα με το άθλημα. Οι παίκτες μπορούν να φτιάξουν τους δικούς τους κανόνες ωστόσο υπάρχουν και επίσημοι.

Οι βασικότεροι είναι:

-Η μπάλα επιστρέφεται στη μεριά του αντιπάλου πάνω από το τραπέζι το πολύ με 3 αγγίγματα.
-Ο παίκτης δεν μπορεί να αγγίξει ούτε τον αντίπαλό του ούτε τον εξοπλισμό.
– Κάθε παίκτης δεν μπορεί να αγγίξει την μπάλα με το ίδιο μέρος του σώματος δύο διαδοχικές φορές.
– Το κάθε παιχνίδι κρίνεται στα τρία νικηφόρα σετ των 20 πόντων. Μόνο στο τελευταίο σετ θα πρέπει να υπάρχει διαφορά δύο πόντων για να προκύψει νικητής.
– Ειδική γραμμή ορίζει την περιοχή του σερβίς, το οποίο εκτελείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
– Ο παίκτης που σερβίρει αλλάζει κάθε τέσσερις κερδισμένους πόντους.
– Στο διπλό ο παίκτης που υποδέχεται την μπάλα οφείλει να δώσει τουλάχιστον μία πάσα στον συμπαίκτη του.

Το teqball μπορεί να παιχτεί από 2 παίκτες (μονό παιχνίδι), 3 παίκτες (Γαλλικό διπλό), 4 παίκτες (διπλό παιχνίδι) ή ακόμα και από περισσότερους παίκτες. Σε αυτό το τραπέζι μπορούν να διεξαχθούν τόσο ατομικά παιχνίδια όσο και προπονήσεις.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή