Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Και εγένετο Πανελλήνιο Μαθητικό Αντικαπνιστικό Συνέδριο στα Τρίκαλα

Περισσότεροι από 450 μαθητές από 4 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και 8 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων, συμπεριλαμβανομένου και του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, με σύσσωμη την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής που διαθέτει, έλαβαν μέρος στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την πρόληψη του καπνίσματος στα Τρίκαλα, που πραγματοποιήθηκε, χθες, στην αίθουσα «Δημήτρης Καβράκος» στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων.
 
Το Συνέδριο, το οποίο τελέστηκε υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παύλοπουλου – στο οποίο παρουσιάστηκαν μουσικοθεατρικές, αντικαπνιστικές δράσεις των σχολείων – είχε τίτλο: «Παιδεία για ένα Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα» και συνδιοργανώθηκε από  τον Δήμο Τρικκαίων, το Ερευνητικό Εργαστήριο  George D. Behrakis, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, την οργάνωση Smoke Free Greece, και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Τρικάλων. 
 
Στα Τρίκαλα βρέθηκαν, η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Μερόπη Τζούφη, που ήρθε στην πόλη για να κηρύξει την έναρξη του Συνεδρίου, καθώς και ο κ. Γιώργος Μπεχράκης, γνωστός Έλληνας της Αμερικής, πρόεδρος της Behrakis Foundation της Βοστώνης και του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis στην Ελλάδα, το οποίο χρηματοδοτεί στη χώρα μας δράσεις κατά του καπνίσματος. Ο κ. Γιώργος Μπεχράκης, η σύζυγος του οποίου έλκει την καταγωγή της από την Καλαμπάκα, ήρθε από την Αμερική, για να δηλώσει παρόν, στο φετινό Μαθητικό Αντικαπνιστικό Συνέδριο που γίνεται στην Ελλάδα, την διοργάνωση του οποίου χρηματοδότησε το Ερευνητικό Εργαστήριο Μπεχράκης. 
 
Στα Τρίκαλα επίσης βρέθηκε και ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, επιστημονικός υπεύθυνος του  Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis, το οποίο διεξάγει ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στη σχολική ηλικία. 
 
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, το 9ο σε σειρά που διοργανώνει το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis, απονεμήθηκαν βραβεία στους μαθητές των σχολείων των Τρικάλων, για την συμμετοχή τους στο 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Ζωή Χωρίς Κάπνισμα», ένα διαγωνισμό που επίσης διοργανώνεται από το εν λόγω Εργαστήριο, στη λογική να αποτρέψει τη νέα γενιά να καπνίζει. 
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις του trikalanews.gr σχετικά με την φιλοσοφία του Συνεδρίου, ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης –   πνευμονολόγος-εντατικολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαντ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, τέως αναπληρωτής  καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος – δήλωσε, μεταξύ άλλων: 
 
«Η φιλοσοφία του Συνεδρίου είναι μία και σαφής. Επιχειρούμε ανατροπή που έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα. Η φωνή των Συνεδρίων που έχουμε κάνει – τρία εκτός Αθηνών, φέτος στα Τρίκαλα, πέρσι στην Τρίπολη και τα υπόλοιπα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – είναι πάρα πολύ δυνατή. Τα παιδιά βγαίνουν μπροστά και βροντοφωνάζουν. Έχουμε πετύχει  να μαλώνουν τους γονείς να μην καπνίζουν. Οι παρεμβάσεις στα σχολεία, έχουν οδηγήσει την νέα γενιά και έχει αρχίσει να αποποιείται το κάπνισμα». 
 
• Δηλώσεις στο trikalanews.gr των Συνέδρων, σε ξεχωριστά ερωτήματα που θέσαμε στον καθένα, κατά την διάρκεια του Συνεδρίου
 
*** Η υφυπουργός  κ. Μερόπη Τζούφη, όταν της ζητήσαμε να τοποθετηθεί για το Συνέδριο και την σύνδεσή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κεντρική εξουσία, είπε: «Η κεντρική εξουσία συμμετέχει σε αυτό το σχεδιασμό κατά του καπνίσματος. Δεν συμμετέχει μόνο το Υπουργείο Παιδείας αλλά και το Υπουργείο Υγείας που έχει έναν ευρύτερο ρόλο. Φυσικά, όταν μπαίνει μέσα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι πάρα πολύ σημαντικό, λόγω της γειτνίασης που έχει με την κοινωνία. Επομένως, ενισχύουμε την ύπαρξη τέτοιων εκδηλώσεων και τέτοιων προγραμμάτων εξωστρέφειας και σύνδεσης όλων των συναρμόδιων φορέων για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα»
 
*** Ο κ. Γιώργος Μπεχράκης, όταν ρωτήθηκε, πώς αποφάσισε να ξεκινήσει την αντικαπνιστική κίνηση στην Ελλάδα, απάντησε: «Όλοι μου έλεγαν δεν θα μπορέσεις να περάσεις αντικαπνιστικά μηνύματα στην Ελλάδα. Στην Αμερική μου έλεγαν ότι είμαι τρελός, τώρα μου λένε: είμαστε μαζί σου.  Λόγω της φαρμακευτικής εταιρείας που είχα, γνωρίζω από κοντά τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Μέσα στον καπνό των τσιγάρων, μπαίνουν πολλά άλλα στοιχεία για να προκαλούν εθισμό. Έχουμε μειώσει το κάπνισμα στην Ελλάδα. Σε πέντε χρόνια πιστεύω, η Ελλάδα, θα έχει καλύτερη θέση στην Ευρώπη». 
 
*** Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στην ερώτηση, τι σημαίνει για την πόλη των Τρικάλων, η διοργάνωση του φετινού Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου κατά του καπνίσματος, τόνισε: « Ήταν αυτονόητο να γίνει φέτος στα Τρίκαλα και αυτό, χάρις την πρωτοβουλία που πήραμε όλοι μαζί να κάνουμε το αυτονόητο. Είναι βαρύ να λέμε ότι θα τηρήσουμε το Νόμο, αλλά αυτό κάνουμε σε δυο άξονες. Το σταματάμε στους κλειστούς χώρους και ο άλλος ο πιο σημαντικός, περνάμε το μήνυμα στα παιδιά να μην αρχίσουν το κάπνισμα και νομίζω ότι το πρώτο βήμα έγινε και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό».
 
***  Η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βάσω Κάκλα, δήλωσε για την  διοργάνωση: «Το Συνέδριο τιμά με την παρουσία της η υφυπουργός Παιδείας, εξάλλου είναι κάτω από την  έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Το 9ο Συνέδριο έχει μια στόχευση: τις ηλικίες των παιδιών. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από αυτές τις ηλικίες. Τα παιδιά μέσα από τάσεις μιμητισμού ενάντια στο τσιγάρο, μπορούν να  επηρεάσουν τους μεγάλους να απαλείψουν από την ζωή τους το τσιγάρο».
 
*** Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Κωνσταντάκος, δήλωσε για την συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας στο Συνέδριο: «Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, είναι η πρόληψη μέσα από την εκπαίδευση, από διαρκή προγράμματα στα σχολεία, που σκοπό έχουν να διαμορφώσουν στάσεις και αξίες και να εγκαταστήσουν συμπεριφορές ενάντια στο κάπνισμα στα παιδιά, έτσι ώστε το μέλλον να είναι με πιο υγιείς πολίτες».

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή