Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Και οι μη μόνιμοι δημότες δικαιούνται απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη

Και οι μη μόνιμοι κάτοικοι ενός Δήμου δικαιούνται απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, μετά από σχετική παρέμβαση του «Συνηγόρου του Πολίτη». 
Σύμφωνα με την παρέμβαση ο μη μόνιμος δημότης, έχει τα ίδια δικαιώματα με τον μόνιμο και οτιδήποτε άλλο, συνιστά διακριτική μεταχείριση, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχει σε όλους αδιακρίτως τους Δήμους της χώρας την ευχέρεια να λάβουν αποφάσεις για την φορολογική ελάφρυνση των δημοτών τους, αξιολογώντας σε κάθε περίπτωση τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. 
Όμως, η μείωση ή απαλλαγή των δημοτικών τελών και φόρων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξαρτάται από την εγγραφή ή µη στο δημοτολόγιο, ούτε από το είδος της κατοικίας (μόνιμη ή µη). Άλλωστε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού ορίζει υπόχρεους εκείνους που έχουν ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και κάνουν χρήση των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Δήμου.

Για το λόγο αυτό ο Συνήγορος θεωρεί ότι η τακτική αυτή των Δήμων, αφενός δεν συνάδει µε την ισχύουσα νομοθεσία και αφετέρου εισάγει ανεπίτρεπτο κριτήριο διάκρισης των πολιτών.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή