Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κάηκε το Καβούκι στο Ζάρκο και εξαγνίστηκε το κακό

Η αναβίωση του εθίμου, ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής με την ολοκλήρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων. Οι νέοι του χωριού μεταμφιεσμένοι σε τσολιάδες, νύφες, γιατρούς, διαβόλους και φυσικά με πρωταγωνιστή τον «καβουκά», τον αρχηγό του «μπουλουκιού», χόρεψαν στο κέντρο του χωριού με δημοτική ορχήστρα και στην συνέχεια επισκέφτηκαν τα σπίτια του χωριού για να ευχηθούν χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Αργά το απόγευμα οι νέοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων προετοιμάζονται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία, συγκεντρώθηκαν στον ίδιο γνώριμο χώρο για την δεύτερη φάση του εθίμου. Αφού χόρεψαν, με το που έπεσε το σκοτάδι, ο διάβολος με τη μεγάλη σκούπα του, ύψους δυο μέτρων, έδωσε το στίγμα, βάζοντας φωτιά στο «καβούκι» που βαστούσε στο κεφάλι του ο «καβουκάς». Ένα δημιούργημα από καλάμια, ύψος 3 μέτρων, το οποίο ήταν περιτυλιγμένο από χαρτί. Κι όσο το καβούκι καιγόταν, εξαγνιζόταν το κακό, για να αναζωογονηθεί η φύση.

Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα έθιμα που διεξάγεται στην περιοχή της Φαρκαδόνας και κεντρίζει τα βλέμματα εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή