Κανένας/καμιά μόνος/η του στην καταστροφή που ζούμε. Αλληλεγγύη

Ανατροπή της πολιτικής που δολοφονεί ανθρώπους και περιβάλλον

Λαϊκή αυτοοργάνωση – Μαζική Διεκδίκηση. Οι αλλεπάλληλες καταστροφές που χτυπούν ανελέητα τον τόπο μας, αυτή τη φορά χτύπησαν και τη δική μας πόρτα. Μετά τις ολικές καταστροφές περιοχών της χώρας μας από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμού, χιονοπτώσεις κι άλλες «θεομηνίες», ήρθε κι η σειρά της περιοχής μας να βιώσει μια πρωτοφανή καταστροφή μετατρέποντας τον κάμπο σε μια απέραντη λίμνη, και βρίσκοντάς μας να μετράμε χαμένους ανθρώπους και ζώα, κατεστραμμένα σπίτια, καλλιέργειες, επαγγελματικούς χώρους, υποδομές και ένα περιβάλλον πλήρως κατεστραμμένο.

Χωριά όπως το Κεραμίδι κι ο κάμπος της Φαρκαδόνας εξαφανίστηκαν, τα Μεγάλα Καλύβια και δεκάδες άλλα χωριά καταστράφηκαν, μέρος της πόλης των Τρικάλων βιώνει μια ολική καταστροφή, στα ημιορεινά και ορεινά γεφύρια γκρεμίστηκαν, δρόμοι έσπασαν και σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Άνθρωποι αναρωτιούνται πώς θα συνεχίσουν τη ζωή τους. Για υγειονομικό κίνδυνο επίσης προειδοποιούν γιατροί και επιστήμονες. Ήδη το νερό σε πολλά χωριά έχει κριθεί ακατάλληλο, ενώ και η γαστρεντερίτιδα έχει κάνει την εμφάνισή της.

Αυτές οι πρωτοφανείς καταστροφές φυσικά δεν έγιναν τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα του συνειδητού βιασμού της φύσης εδώ και δεκαετίες και του προσανατολισμού της «ανάπτυξης» προς μια κατεύθυνση που αγνοεί τις λαϊκές ανάγκες και υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η μετατροπή άλλωστε της «τοπικής αυτοδιοίκησης» σε τοπικό κράτος που λειτουργεί αυστηρά ως επιχείρηση με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με ΣΔΙΤ και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εκπονώντας projects και μοιράζοντας χρήμα στο τοπικό κεφάλαιο, κατάφερε να διαλύσει τα όποια ίχνη κοινωνικής φιλολαϊκής πολιτικής ασκούσε κάποτε.

Δεν είναι λοιπόν η «κακιά τύχη» που φταίει για αυτή την καταστροφή που ζούμε, ούτε πρέπει αυτή τη στιγμή να το βουλώσουμε και να αφήσουμε τους ένοχους να το παίξουν ξανά Μεσσίες που δήθεν προσπαθούν υπεράνθρωπα να μας σώσουν και να περιμένουμε παρακαλώντας τους για μια ενίσχυση αργότερα.

Δεν μπορούμε να βασιστούμε στην κυβέρνηση της ΝΔ η οποία με σημαία το εκκενώστε και αφήστε να καταστραφούν όλα, πιστός υπηρέτης αυτών των πολιτικών που πλήττουν περισσότερο τους πιο φτωχούς και αδύναμους, όχι μόνο δεν έχει φροντίσει να υλοποιήσει έργα πρόληψης και προστασίας, αλλά μας έχει αφήσει αβοήθητους. Ούτε φυσικά στην Περιφέρεια και στις Δημοτικές αρχές που επί χρόνια μας πουλάνε παραμύθια για το δήθεν «αναπτυξιακό θαύμα» της Θεσσαλίας και την «έξυπνη πόλη» ούτε και στην αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ακροδεξιάς που στήριξαν όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους τόσα χρόνια. Η αδυναμία του κράτους σε όλα τα επίπεδα πρόληψης και αντιμετώπισης φέρνει όλο και περισσότερους στο όριο της επιβίωσης.

Τώρα είναι η ώρα της έμπρακτης αλληλεγγύης, της λαϊκής αυτοοργάνωσης και της μαζικής και μαχητικής συλλογικής διεκδίκησης. Είναι η ώρα να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον. Να στηθούν δίκτυα αλληλεγγύης και ομάδες αλληλοβοήθειας στα χωριά και στην πόλη για την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη. Λαϊκές συνελεύσεις και ενεργοποίηση όλου του κόσμου με πολύμορφες δράσεις και παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Τώρα είναι η ώρα της μαζικής διεκδίκησης και της απαίτησης απόδοσης ευθυνών, αλλά και της ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων για αποκατάσταση των ζημιών και για εξασφάλιση του μέλλοντός τους. Να απαιτήσουμε επίσης άμεση επίταξη ιδιωτικών οχημάτων, μηχανημάτων, ξενοδοχείων, υπηρεσιών και δομών, για την αποκατάσταση των ζημιών και τη στέγαση και φροντίδα των πληγέντων, όπως και την υλοποίηση άμεσων αντιπλημμυρικών έργων και αντιπλημμυρικού σχεδιασμού ενταγμένου στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, με διαδικασίες συμμετοχικού συλλογικού σχεδιασμού όσον αφορά τις μελέτες και εργατικού- λαϊκού ελέγχου σε όλα τα στάδια της υλοποίησης.

Δε θα τους κάνουμε τη χάρη να σιωπάσουμε, ώστε δήθεν να «λογαριαστούμε μετά». Ο λογαριασμός έχει έρθει εδώ και πολύ καιρό και είναι μάλιστα πολύ «φουσκωμένος». Και ήρθε η ώρα και πρέπει να τον πληρώσουν τώρα. Για όσα μας στέρησαν και όσα μας κλέψανε. Για τη φτώχεια, την ανεργία, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, της υγείας και της παιδείας, την εργοδοτική βία και τρομοκρατία, την καταστολή, την καταστροφή και λεηλασία της φύσης.

Γιατί δεν ξεχνάμε την απάντηση του κρατικού μηχανισμού στους αγωνιστές των Αγράφων για τις ανεμογεννήτριες, του Βόλου για την ΑΓΕΤ, την καταστολή που βίωσαν χθες εκατοντάδες διαδηλωτές στη Λάρισα στη διαμαρτυρία τους στον Πρωθυπουργό και στον Περιφερειάρχη.

Δεν ξεχνάμε τον Ιανό, τη Μάνδρα, το Μάτι, τον Βόλο, τις Σκουριές, την Κερατέα, τον Ασπροπόταμο, τη Λευκίμη, δεκάδες μέτωπα στα οποία αγωνίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και της φύσης. Τους σεισμοπαθείς στην περιοχή μας που ακόμα μένουν σε κοντέινερς. Τους νεκρούς στα Τέμπη, αλλά και τους πνιγμένους στην Πύλο, τους καμένους πρόσφυγες στον Έβρο, αλλά και τον Αντώνη που πέταξαν και έπνιξαν στη θάλασσα.

Μια αόρατη κλωστή συνδέει όλα αυτά τα γεγονότα και είναι καθήκον μας να την κάνουμε ορατή και να την κόψουμε επιτέλους. Είναι η δολοφονική μανία του συστήματος για κέρδος, η υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, το τσάκισμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η αγνόηση της σημασίας του περιβάλλοντος για τον κόσμο μας. Στο χέρι μας είναι. Και …«Το χέρι, παλεύει καλύτερα, όταν γίνεται γροθιά»…

Είναι η ώρα τα χέρια όλων μας να κρατήσουν τα διπλανά, αλλά και τα μακρινά μας χέρια, χιλιάδων άλλων συνανθρώπων μας, ντόπιων και μεταναστών, που αυτή τη στιγμή υποφέρουν και χρειάζονται στήριξη, αγνοώντας το δηλητήριο του ρατσισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού που πάλι προσπαθούν να χύσουν οι κυβερνώντες και τα ΜΜΕ. Τα χέρια όλων μας είναι απαραίτητα για να κρατήσουμε ο ένας τον άλλον, για να απεγκλωβίσουμε, να βοηθήσουμε αλλά και για να τα σφίξουμε και να τα υψώσουμε ως γροθιές σε μαζικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας την αξιοπρέπειά μας στο παρόν κι ένα καλύτερο μέλλον.

Δηλώνουμε πως είμαστε παρόντες και παρούσες στη μάχη της αλληλεγγύης στα μέτωπα της καταστροφής, πως συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις δράσεις της Ανοικτής Συνέλευσης του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων, πως θα συμβάλλουμε στη δημιουργία ευρύτερου τοπικού, αλλά και πανελλαδικού δικτύου αλληλεγγύης σε συνεννόηση και συνεργασία με άλλες συλλογικότητες, σωματεία, οργανώσεις και ομάδες πολιτών.

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

trikalanews.gr
Author: trikalanews.gr

Share:
Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη στα Τρίκαλα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους κατοίκους της πόλης, προσφέροντας …
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και φίλου, Δημήτριου Ξεν. Κατσαρού …
Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Σε μια θερμή συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, βρέθηκαν τρεις νεαροί Λαρισαίοι πρωταθλητές Ρομποτικής λίγο πριν αναχωρήσουν για …
Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Οι νέες ζώνες προστασίας και επιτήρησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για τις μετακινήσεις των ζώων …