Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κάπου στα Μετέωρα ο Σ.Π.ΟΡ. Τρικάλων

Πολλές φορές αναφερθήκαμε στις πεζοπορικές μας διαδρομές στην περιοχή των Μετεώρων και ιδιαίτερα σε όσες γίνονται πέραν της γνωστής ζώνης των ενεργών μοναστηριών. Ειδικότερα η βόρεια πλευρά μεταξύ της ροής του Μύκανη και της Βλαχάβας είναι ένας πολύ ενδιαφέρων χώρος με άφθονες επιλογές διαδρομών από σύντομες μέχρι πολύωρες. Κοινό χαρακτηριστικό τους η ευκολία και η ομορφιά του τοπίου που συνδυάζει τα γνωστά Μετεωρίτικα χαρακτηριστικά με δρυοδάση, ήπιους λόφους και μικρές κοιλάδες κατά μήκος ρεμάτων εποχιακής ροής. Γύρω τους οργανώνονται μικρά χωριά ή μονάδες εκτροφής ζώων, αθέατα από τα μάτια όσων χρησιμοποιούν τους βασικούς οδικούς άξονες, αλλά τόσο κοντά σε αυτούς.

Στην τελευταία δεξιά στροφή πριν από τη γέφυρα Μουργκάνη ακολουθούμε τον δρόμο που σύντομα συναντά τα έργα της Ε65 και από κεί και πέρα συνεχίζει σαν χωματόδρομος πλέον ανάμεσα σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάνελ που πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο. Αριστερά μας κυλά το ρέμα που καταλήγει στον Πηνειό και δίπλα του υπάρχουν μικρές κτηνοτροφικές μονάδες.

Μετά από δυο περίπου χιλιόμετρα πορείας φτάνουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και κατηφορίζουμε αριστερά για να διαβούμε το ρέμα. Ακριβώς απέναντι βρίσκονται τα επιβλητικά μετεωρίτικα βράχια που αποτελούν τον στόχο της πορείας μας. Είναι μια περιοχή απομονωμένη, κατακόρυφοι βράχοι που θαρρείς ότι φυτρώνουν στο χώμα και σαν δέντρα αναπτύσσονται κατακόρυφα.

Υπάρχει πέρασμα για να φτάσουμε στη ρίζα τους αλλά η πυκνή θαμνώδης βλάστηση που μεσολαβεί μας αποτρέπει. Προτιμώντας να θαυμάσουμε την όψη τους από ψηλά, ανηφορίζουμε απότομα ανάμεσα στις βελανιδιές μέχρι να φτάσουμε στο ψηλότερο σημείο, σε υψόμετρο εξακοσίων μέτρων.

Από εδώ η θέα σε όλο το μετεωρίτικο τοπίο είναι θαυμαστή. Παράξενες μορφές και σχήματα σε γρίζους τόνους ξεφυτρώνουν μέσα από τα καφετιά χρώματα του δάσους και το σκούρο πράσινο των θάμνων. Νοτιότερα, τα γνωστά βράχια της Καλαμπάκας με τα κτίσματα του Μεγάλου Μετεώρου να ξεχωρίζουν. Η ροή του Πηνειού, οι κορυφές του Κόζιακα και η λευκή Τριγγία.

Για την επιστροφή επιλέγουμε μια συντομότερη πορεία κατά μήκος της κορυφογραμμής βαδίζοντας σε μονοπάτι που χάραξαν οι τροχοί των μοτοσυκλετών. Οι λόφοι και τα βράχια της περιοχής αποτελούν ιδανικές εκτός δρόμου διαδρομές για μηχανές enduro και mountain bike. Αν τις προσθέσουμε στα περάσματα των ζώων και στους χωματόδρομους έχουμε μια καλή βάση για τη χάραξη ενός πεζοπορικού δικτύου με εύκολη πρόσβαση σε κάθε εποχή.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τηνν Κυριακή 12/3 έχουμε προγραμματίσει ανάβαση στα Βερούσια (1770 μ.) Εκκίνηση από μονή Κατουσίου και επιστροφή στο Ανθηρό. Ώρες πορείας 5.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή