Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Καρναβάλι Σοφάδων: Χιλιάδες κόσμου στο γλέντι του Σαββάτου

Με πολύ χορό, τραγούδι αλλά πάνω από όλα αποκριάτικη διάθεση επέστρεψε για 40η  χρονιά το  Καρναβάλι Σοφάδων.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία των Σοφάδων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Καρναβάλι Σοφάδων 2023 που διοργανώνει ο Δήμος Σοφάδων -Δ.Ο.Π.Α.Π  σε συνεργασία με την ΠΕ Καρδίτσας και το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων.Η φετινή καινοτομία ήταν η ένταξη στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Βαλκανικών Χωρών με μουσικοχορευτικές ομάδες από τη Ρουμανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και την Kροατία.

Χιλιάδες δημότες και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χορούς και μουσικές από τις παραπάνω χώρες και στο τέλος να διασκεδάσουν στο γλέντι που έντυσε μουσικά ο γνωστός στο πανελλήνιο Χρυσόστομος Μητροπάνος.

savvato karnavali1

Υποδοχή συγκροτημάτων

Το πρόγραμμα του Σαββάτου ξεκίνησε ουσιαστικά από το απόγευμα στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Εκεί ο Δήμος Σοφάδων υποδέχτηκε τα συγκροτήματα από τις Βαλκανικές χώρες που εμφανίστηκαν αργότερα στην πλατεία στα οποία και απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες .  Οι επικεφαλής των συγκροτημάτων ευχαρίστησαν για την ζεστή φιλοξενία το  Δήμαρχο Θάνο Σκάρλο  και την πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων Κατερίνα Σταθοπούλου.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σκάρλος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το καρναβάλι Σοφάδων φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας έχοντας καθιερωθεί στη συνείδηση όλων, ως ένα εκ των κορυφαίων γεγονότων της Αποκριάς στη Θεσσαλία. Και το περιμένουμε με μεγαλύτερη λαχτάρα καθώς η πανδημία τα προηγούμενα τρία χρόνια δεν μας επέτρεψε να κάνουμε όσα θέλαμε. Σταθερός στόχος μας είναι η διαρκής αναβάθμιση του θεσμού.  Σε αυτή την κατεύθυνση η καινοτομία για το 2023 είναι και η διοργάνωση του φεστιβάλ Βαλκανικών χωρών.  Είναι τιμή για μας που μπορούμε να φιλοξενήσουμε μουσικοχορευτικές ομάδες από τη Ρουμανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και την Kροατία.

Είμαστε περήφανοι που η φήμη του δήμου μας ξεπέρασε τα όρια της χώρας μας οπως αποδεικνύεται από την παρουσία σας.

Το φεστιβάλ βαλκανικών χωρών αποτελεί για μας μια σπουδαία αφορμή για συνάντηση  πολιτισμών. Αποτελεί μια γέφυρα πολιτισμού που ενώνει τους λαούς των Βαλκανίων.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό και ωφέλιμο να γνωρίζουμε  την μουσική παράδοση και άλλων χωρών, καθώς μέσα από αυτήν τη “γέφυρα” επικοινωνίας που αναπτύσσεται δημιουργούνται εικόνες,  όνειρα αλλά και προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον.»

Αμέσως μετά,   τα μέλη των συγκροτημάτων κατευθύνθηκαν χορεύοντας προς την κεντρική πλατεία για το κυρίως πρόγραμμα.

Στην κεντρική πλατεία Σοφάδων

Άρτια ήταν η οργάνωση στην κεντρική πλατεία των Σοφάδων όπου εκτυλίχθηκε το  κυρίως πρόγραμμα. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο  Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος και η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων κ. Κατερίνα Σταθοπούλου.

Το χορό άνοιξαν γαϊτανάκια και σεργιάνι από το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων και αμέσως μετά  τη σκυτάλη πήραν τα συγκροτήματα από τις βαλκανικές χώρες που με τις παραδοσιακές ενδυμασίες πρόσφεραν στο κοινό ένα πολύ όμορφο θέαμα.

Μετά το πέρας των συγκροτημάτων, ακολούθησε πρόγραμμα με τους  Κώστα Δεδούση στο κλαρίνο,  Χρήστο Καλαμπούκα στο λαούτο , Μανώλη  Καραβίδα στο βιολί,   Βασίλη  Γαλάνη  στα κρουστά και τον Χρυσόστομο Μητροπάνο  στο τραγούδι ενώ συμμετείχε και ο Βασίλης Νταράλας.

Καθ’ όλη την διάρκεια του γλεντιού προσφέρονταν σε όλους παραδοσιακό μπλουγούρι με πρόβειο κρέας και κρασί.

Αποκριάτικη Παρέλαση

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 6.00  το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η Μεγάλη Αποκριάτικη Παρέλαση με τη συμμετοχή αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων που φέτος αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τις έως τώρα αισιόδοξες προβλέψεις αλλά και των χορευτικών ομάδων από τις Βαλκανικές χώρες.

Θα ακολουθήσει το κάψιμο του Καρνάβαλου και η ρίψη δεκάδων βεγγαλικών.

Καθαρά Δευτέρα Παραδοσιακά Κούλουμα

Παραδοσιακά κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν εκδηλώσεις στις κοινότητες Σοφάδων, Ματαράγκας (με τη συμμετοχή μουσικοχορευτικών σχημάτων Ρουμανίας , Μαυροβουνίου. Λουτροπηγής, Δασοχωρίου (με τη συμμετοχή μουσικοχορευτικού σχήματος Βουλγαρίας), Πύργου Κιερίου, Ανάβρας (με τη συμμετοχή μουσικοχορευτικών σχημάτων Κροατίας και Σερβίας) , Φίλιας, Καππαδοκικού, Μελισσοχωρίου, Κυψέλης, Μασχολουρίου, Θραψιμίου και Βαθυλάκκου.

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

savvato karnavali1

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή