Κατάρρευση υπόγειας σήραγγας κάτω από το σύνορο Γάζας – Αιγύπτου. Βρέθηκαν τρία πτώματα Παλαιστινίων

Τρία πτώματα Παλαιστινίων βρέθηκαν χθες Παρασκευή μετά την κατάρρευση υπόγειας σήραγγας η οποία είχε διανοιχθεί από περιοχή στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και πέρναγε κάτω από τα σύνορα με την Αίγυπτο, ανέφεραν οι αρχές του θύλακα όπου κυβερνούν οι ισλαμιστές της Χαμάς.

«Οι ομάδες της πολιτικής άμυνας βρήκαν τρία πτώματα υπογείως κοντά στα σύνορα, νότια της (πόλης της) Ράφας», μετά την κατάρρευση, την Πέμπτη, τμήματος του τούνελ αυτού, ανέφερε ο εκπρόσωπος το υπουργείου Εσωτερικών στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ιγιάντ αλ Μποζούμ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χαμάς που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, το δυστύχημα σημειώθηκε όταν εισήχθη τοξικό αέριο στη σήραγγα από την είσοδό της στην αιγυπτιακή πλευρά, κάτι που ήταν μοιραίο για τους «τρεις εργάτες».

Οι αρχές της Αιγύπτου δεν έχουν σχολιάσει το συμβάν επίσημα.

Από το 2013, ο αιγυπτιακός στρατός έχει καταστρέψει εκατοντάδες υπόγειες σήραγγες που περνούν κάτω από τα σύνορα του θύλακα και της αιγυπτιακής επικράτειας, ορισμένες όμως συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Προοριζόμενες για το λαθρεμπόριο ή για στρατιωτικούς σκοπούς των ένοπλων οργανώσεων στον παλαιστινιακό θύλακα, αυτές οι υπόγειες σήραγγες που σκάβονται στη Λωρίδα της Γάζας χρησιμεύουν για να παρακάμπτεται ο αποκλεισμός που επιβάλλουν το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Και το Ισραήλ έχει καταστρέψει αρκετές υπόγειες σήραγγες που περνούν από τη Λωρίδα της Γάζας στο δικό του έδαφος.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος-αστραπή με τη Χαμάς τον Μάιο, το εβραϊκό κράτος είχε ανακοινώσει επανειλημμένα πως έβαλε στο στόχαστρο τέτοιες υπόγειες σήραγγες, που επέτρεπαν σε πολεμιστές της Χαμάς να κυκλοφορούν χωρίς να μπορούν να τους εντοπίζουν τα ισραηλινά UAVs για να εκτοξεύουν ρουκέτες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ξανάρχισαν βίαια επεισόδια κατά μήκος του τείχους που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρα. Τη Δευτέρα, ισραηλινός στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί στο κεφάλι όταν παλαιστίνιοι διαδηλωτές του πέταξαν αντικείμενα. Στα τέλη Αυγούστου, ένας παλαιστίνιος έφηβος κι ένας τριαντάρης που ανήκε στον ένοπλο βραχίονα της Χαμάς σκοτώθηκαν σε επεισόδια.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος δικαιολογούν τον αποκλεισμό του φτωχού θύλακα δύο εκατομμυρίων κατοίκων με την επίκληση ανησυχιών για την ασφάλειά τους. Η Χαμάς χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή