Κατατέθηκαν στον ΟΗΕ συντεταγμένες της Τουρκικής ΑΟΖ, που φτάνουν μέχρι την Κρήτη

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της αυθαίρετης ΑΟΖ που η ίδια όρισε ως δική της, μετά την υπογραφή του ψευτομνημονίου που υπέγραψε με την κυβέρνηση μειοψηφίας της Λιβύης. Αμέσως μετά, δηλώνει η Τουρκία πως ανοίγει ο δρόμος για ν’ αρχίσουν τα Τουρκικά γεωτρύπανα έρευνες για υδρογονάνθρακες, ακόμα και νότια της Κρήτης.

Στο εσωτερικό πληθαίνουν οι ψίθυροι που ακούγονται, δια στόματος πολιτικών προσώπων και μιλάνε για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με τους γείτονες.

Τα ΜΜΕ κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να περάσουν στα ψιλά το θέμα της κατάθεσης στον ΟΗΕ, των συντεταγμένων της ΑΟΖ από τους Τούρκους και να υποβαθμιστεί το θέμα. Προσπαθούν να αποκρύψουν το θέμα, σαν να μην υπήρξε τέτοιο ζήτημα ποτέ.

Στο εξωτερικό οι σύμμαχοι Αμερικανοί και Γερμανοί, σιγοψιθυρίζουν κι εκείνοι με τη σειρά τους να εξετάσουμε το σενάριο της συνεκμετάλλευσης με τους Τούρκους.

Άρχισαν επίσης να ακούγονται φωνές που λένε να πάμε στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ μαζί.

Αν τα δει κανείς ως μεμονωμένες περιπτώσεις, ίσως να μην έχουν αξία. Αν τα δει όμως συνολικά, σηματοδοτούν ένα κλίμα που δημιουργείται και μια προσπάθεια που γίνεται, ώστε να συνειδητοποιήσει η κοινή γνώμη, ότι η συνεκμετάλλευση είναι η καλύτερη λύση, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις Τουρκικές προκλήσεις κι ένα θερμό επεισόδιο.

Το θέμα είναι πως δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν όλοι αυτοί που λένε τέτοια πράγματα, πως αν αυτή τη στιγμή κάνουμε πίσω και συμβιβαστούμε με μια τέτοια λύση, τότε ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου και την όρεξη της Τουρκίας για ακόμη περισσότερες διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας.

Η Τουρκία το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει, είναι η απειλή πολέμου από ισχυρούς αντιπάλους. Γι’ αυτό και η χώρα οφείλει και πρέπει να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, έτοιμες να υπερασπιστούν την εδαφική μας ακεραιότητα και τα ζωτικά μας συμφέροντα, όποτε αυτό χρειαστεί. Κι αυτές τις κουτοπονηριές των Αμερικανών και των Γερμανών φιλότουρκων, να τις αφήσουν κατά μέρος όλοι αυτοί, που είναι διαθέσιμοι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων ανά πάσα στιγμή τους ζητηθεί.©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή