Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Καταβλήθηκαν de minimis σε ροδάκινα και σε νεκταρίνια και στον Νομό Τρικάλων

Θανάσης Λιούτας: «Καταβλήθηκαν de minimis σε ροδάκινα και σε νεκταρίνια και στον Νομό Τρικάλων και διευκολύνεται ακόμη περισσότερο το πλαίσιο μετάκλησης εργατών γης».

Την Τρίτη 20 Απριλίου, όπως ενημερώνει ο Βουλευτής Τρικάλων, Θανάσης Λιούτας, κατεβλήθησαν ενισχύσεις de minimis για ροδάκινα και νεκταρίνια στους παραγωγούς μιας σειράς Περιφερειακών Ενοτήτων, ανάμεσα στις οποίες και ο Νομός Τρικάλων. Συνολικά ο αριθμός των δικαιούχων ήταν 10.087, ενώ το συνολικό ποσό έφτασε τα 8.420.320,50 ευρώ.

Ο Τρικαλινός Βουλευτής το περασμένο διάστημα, στη συνεχή επικοινωνία που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί με όλα τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε ζητήσει την καταβολή de minimis και για τους παραγωγούς οπωροφόρων δέντρων του Νομού μας, οι οποίοι μέσα στην πανδημία, όπως και οι υπόλοιποι παραγωγοί στον τόπο μας, υπέστησαν εκτεταμένες και πολύ σοβαρές οικονομικές ζημίες.

Ο Υπουργός, κ. Σπήλιος Λιβανός, σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί, μαζί με τον κ. Λιούτα, είχε δεσμευθεί προς τον Τρικαλινό Βουλευτή, ότι κανένας πληττόμενος παραγωγός και του Νόμου Τρικάλων δε θα μείνει αβοήθητος και ότι οι διαδικασίες για την αποζημίωσή τους θα λάμβαναν χώρα άμεσα. Έτσι και έγινε.

Παράλληλα, σήμερα, Πέμπτη 22 Απριλίου, αναμένεται να ψηφιστεί μια νέα τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία θα διευκολύνεται περαιτέρω η διαδικασία μετάκλησης εργατών γης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έως τις 15 Ιουνίου τη σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, είτε μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και χρήσιμη, καθώς η διαλειτουργικότητα της πλατφόρμας, η οποία είχε προβλεφθεί για τις αιτήσεις αυτές, έκανε την υλοποίησή της χρονοβόρα και δημιουργούσε ανησυχίες στους παραγωγούς του τόπου μας.

Και για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Θανάσης Λιούτας είχε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξεύρεση μιας λύσης, η οποία θα έλυνε το πρόβλημα των καθυστερήσεων. Και σε αυτή την περίπτωση το Υπουργείο και ο Υπουργός κινήθηκαν άμεσα δίνοντας τη λύση, προς όφελος των παραγωγών μας.

Επιπρόσθετα ο Τρικαλινός Βουλευτής συνεχίζει να βρίσκεται σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς, όσον αφορά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί του τόπου μας – καθώς και παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα – εξαιτίας του παγετού που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Ο Θανάσης Λιούτας έλαβε την ενημέρωση ότι, όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί, ώστε άμεσα να εκτιμηθεί η έκταση της ζημιάς και να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της αποζημίωσης. Μάλιστα ο κ. Λιούτας από την πρώτη στιγμή ζήτησε να αυξηθούν οι γεωπόνοι στο

Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, ώστε να επιταχυνθούν περαιτέρω οι διαδικασίες ελέγχου και εκτίμησης στην περιοχή μας.

Άμεσα για το σύνολο της χώρας έγιναν προσλήψεις 146 γεωπόνων, ενώ υποβλήθηκαν αιτήματα για επιπλέον προσλήψεις προσωπικού. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου (15-30 Μαΐου), θα οριστεί το ακριβός μέγεθος της ζημιάς.

Πάνω στο ζήτημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας του σφοδρού παγετού, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, την περασμένη εβδομάδα, υπογράμμισε προς τους παραγωγούς ότι, «Όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, όπου υπάρχει ανάγκη θα στηρίξουμε με περαιτέρω πόρους και οι εκταμιεύσεις θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έτσι ώστε, να μπορείτε να είστε έτοιμοι για την επόμενη χρονιά».

Ο Θανάσης Λιούτας, όπως ήδη έχει πράξει όλο το προηγούμενο διάστημα, συνεχίζει και θα συνεχίζει τις γόνιμες συναντήσεις του με όλους τους αρμόδιους Υπουργούς και σχετικούς φορείς, ώστε κάθε πρόβλημα, το οποίο απασχολεί τους συμπολίτες μας, να μεταφέρεται στην κεντρική διοίκηση και να βρίσκει άμεσα τον δρόμο προς τη λύση.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή