Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι

Η Καθαρά Δευτέρα, που εορτάζεται αύριο (27/02) και σημαίνει την έναρξη της Σαρακοστής, βάσει της σχετικής νομοθεσίας δεν είναι καθιερωμένη ως επίσημη αργία, αλλά θεωρείται αργία κατ’ έθιμον. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν κανονικά. Τι ισχύει, όμως, για τους εργαζόμενους και τον μισθό τους;

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%) και αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού.

Καθαρά Δευτέρα: Εξαιρέσεις στον μισθό των εργαζομένων

Μπορεί η Καθαρά Δευτέρα α) να έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οπότε οι μισθωτοί δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή τον μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή και β) να περιλαμβάνεται σε ΣΣΕ η Δ.Α. όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, οπότε σε αυτή την περίπτωση οι μισθωτοί που υπάγονται σε αυτήν, δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση.

Ακόμα, επισημαίνεται πως αν την ημέρα αυτή που χαρακτηρίζεται σαν εργάσιμη εορτή, ο μισθωτός απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του, όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του, αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται ως «αδικαιολόγητη».

Καθαρά Δευτέρα: Ποια μαγαζιά θα είναι ανοιχτά

Λιανεμπόριο και σούπερ μάρκετ είναι κλειστά την Καθαρά Δευτέρα (27/02), δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλα τα μαγαζιά. Κάποια μένουν ανοιχτά για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, ενώ προσοχή πρέπει να δώσετε και στο ωράριο με το οποίο λειτουργούν καταστήματα που έχουν την «τιμητική» τους, όπως τα ιχθυοπωλεία.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα σαρακοστιανά τους και ανήμερα, από τη Βαρβάκειο αλλά και από την αγορά του Ρέντη, από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Τα σούπερ μάρκετ δεν λειτουργούν και η τελευταία ευκαιρία θα είναι το Σάββατο του τριημέρου, όμως τα μίνι μάρκετ θα είναι κανονικά ανοιχτά στα ωράρια που λειτουργούν και τις υπόλοιπες Κυριακές και αργίες.

Ανοιχτοί θα είναι επίσης φούρνοι για την προμήθεια της παραδοσιακής λαγάνας, αλλά και τα ζαχαροπλαστεία.

Ποιες είναι οι επίσημες αργίες

  • Η 1η Ιανουαρίου, η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021
  • Η 6η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανείων), η οποία προαστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021
  • Η 25η Μαρτίου
  • Η Δευτέρα του Πάσχα (φέτος πέφτει στις 17 Απριλίου)
  • Η 1η Μαΐου, η οποία δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017 ορίστηκε ως ηµέρα υποχρεωτικής αργίας. Με την ίδια ως άνω διάταξη ορίστηκε ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.
  • Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)
  • Η 28η Οκτωβρίου, η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021, ενώ μέχρι τη δημοσίευση του νόμου είχε το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας.
  • Η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου)
  • Η Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου), η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 του Ν. 4554/2018
TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή