Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΜΙΑ ΜΑΧΗ! «ΟΧΙ» στα Αιολικά από τον Δήμο Πύλης

Στη συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου 2020 «ψηφίστηκε Ομόφωνα, από όλες τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου, η αρνητική θέση του Δήμου στην κάθε μορφής εγκατάσταση ανεμογεννητριών και στην λειτουργία αιολικών πάρκων» (από την ανακοίνωση στο site του Δήμου Πύλης). Όλα αυτά μετά την έκταση που πήρε το θέμα με την εν κρυπτώ τοποθέτηση του ανεμολογικού ιστού στο Ροπωτό από την ΤΕΡΝΑ και με την Δημοτική Αρχή να βρίσκεται εκτεθειμένη.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Ορειβατικό Περιηγητικό Όμιλο Πύλης (Ο.Π.Ο.Π) που δούλεψε για το θέμα με καμπάνιες ενημέρωσης και με την ενημερωτική εκδήλωση που έκανε ήδη από τον Φλεβάρη στη Πύλη, αξίζουν συγχαρητήρια στο Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για τη Προστασία του Ασπροποτάμου για τη συνολική του συνεισφορά στον αγώνα ως τώρα που ξεκίνησε από το Δήμο Μετεώρων και τέλος στον δημοτικό σύμβουλο Περικλή Μητρονάτσιο (από τον συνδυασμό ΠΥΛΗ ΑΞΙΩΝ) που επέμεινε συστηματικά με τεκμηριωμένο τρόπο στο θέμα και ανέδειξε τις τελευταίες μέρες την τοποθέτηση του ανεμολογικού ιστού στο Ροπωτό – που η δύναμη της φύσης γκρέμισε (βλ. φωτογραφία από τον Περικλή Μητρονάτσιο).

Από τη μεριά μας, με τις μικρές μας δυνάμεις, έχουμε αναδείξει το θέμα μέσα από την εφημερίδα μας «Τό Μυρόφυλλο» ήδη από το 2012. Στην εκδήλωση του Ο.Π.Ο.Π. τον Φλεβάρη μας εκπροσώπησε ο Σταύρος Φαλαγκάρας που δεν είναι πια μαζί μας.

Δημοσίευσε την ανταπόκριση του στο φύλλο 139 της εφημερίδας μας και σήμερα τον νιώθουμε να μας συντροφεύει και σε αυτόν τον αγώνα. Καταθέσαμε την γνώμη μας με ανακοίνωση στις 28-6-2020 στο συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μυροφύλλου, στο Δήμο Πύλης και στα τοπικά μέσα. Αναδημοσιεύουμε για το θέμα από τη Σελίδα μας στο Facebook προσπαθώντας να ενημερώσουμε τον κόσμο και κάναμε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης στις 7/12. Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο γίνανε συνολικές εισηγήσεις μόνο από τη μεριά των υπερασπιστών των αιολικών εγκαταστάσεων και σύντομες παρεμβάσεις ενάντια σε αυτές από τον Ο.Π.Ο.Π., το Δίκτυο και τον Σύλλογό μας με εκπρόσωπο τον Κώστα Ράπτη. Σε αυτό γνωστοποιήσαμε ξανά τη θέση μας και καλέσαμε το Δήμο Πύλης να συμμετέχει ενεργά στο ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ στο οποίο συμμετέχουν Δήμοι και Τ. Κοινότητες από όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και οι κοντινοί μας Δήμοι Μετεώρων, Αγράφων και Λίμνης Πλαστήρα.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι με βάση το νόμο οι Δήμοι έχουν γνωμοδοτική δικαιοδοσία για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αυτό σημαίνει πως το ψήφισμα έχει μόνο γνωμοδοτική ισχύ. Δεν μπορεί αυτό να χρησιμεύσει ως άλλοθι για αποποίηση ευθυνών την κρίσιμη ώρα. Είναι απαράδεκτο να έχει τεθεί σε ισχύ ένας τέτοιος αντιδημοκρατικός νόμος που αγνοεί επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες για ζητήματα που αφορούν αυτές και μάλιστα σε βάθος χρόνου με συνέπειες μη αναστρέψιμες. Ας είναι αυτός ο αγώνας και αγώνας ενάντια στον ίδιο το νόμο. Οι αποφάσεις πρέπει να είναι στα χέρια μας.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η μάχη έχει συνέχεια, ότι η ανηφόρα είναι μπροστά μας. Οι επενδυτές και οι σύμμαχοί τους, τοπικοί και υπερτοπικοί, θα επιστρέψουν πιο αποφασισμένοι σύντομα. Γι’ αυτό και καλούμε σε επαγρύπνηση και δραστηριοποίηση τα μέλη μας απανταχού στην Ελλάδα, τους δημότες, τους Συλλόγους των αποδήμων και μη, φορείς των τοπικών κοινωνιών σε συλλογικό αγώνα, συνεργασία και κινητοποίηση το επόμενο διάστημα. Ένα μικρό ανάχωμα στήθηκε. Με θέληση, επιχειρήματα, τεκμηριωμένο λόγο και οργάνωση όλα είναι δυνατά. Ο Δήμος Πύλης δεσμεύεται, πλέον, να αγωνιστεί ενάντια στις αιολικές εγκαταστάσεις όταν οι επενδυτές και το κεντρικό κράτος έρθουν για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους. Ο αγώνας συνεχίζεται για να μην γίνουν τα βουνά μας έρμαιο εφήμερων εταιρικών κερδών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΜΥΡΟΦΥΛΛΙΤΩΝ

ΥΓ. Το έλατο περήφανο με τον ιστό γκρεμισμένο στη ρίζα του. Έτσι θέλουμε τα δέντρα, όρθια και περήφανα. Να είμαστε σύμμαχοί τους, όχι εχθροί τους.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή