Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κι αν δεν φάμε φέτος θαλασσινά στρείδια, δεν χάλασε κι ο κόσμος…

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έκανε την εμφάνισή της η πανδημία και στη χώρα μας. Ένας χρόνος με κλειστές επιχειρήσεις. Με ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας να δοκιμάζεται σκληρά.

Άλλοι να έχουν χάσει τη δουλειά τους και να ζουν με το επίδομα ανεργίας, άλλοι με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και άλλοι στην καλύτερη εκδοχή, με το επίδομα αναστολής εργασίας των 534 ευρώ.

Μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή, ένας κλάδος της οικονομίας εκμεταλλευόμενος αυτή ακριβώς τη συνθήκη, είχε ραγδαία ανάπτυξη.
Δεν έκλεισε ούτε μια ημέρα και ήταν ο μόνος που είχε υπερκερδοφορία. Πρόκειται για το λιανεμπόριο τροφίμων. Τα super market, τα mini market, τα καταστήματα delicatessen, τα ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι κ.λ.π καταστήματα τροφίμων.

Ο κόσμος την περίοδο της παρατεταμένης απαγόρευσης της κυκλοφορίας, εκτός των καθημερινών αναγκών του για τη διατροφή του, είδε τους χώρους αυτούς ως χώρους διαφυγής. Τους επισκέφθηκε όσο ποτέ άλλοτε, γιατί ήταν σαν μια εκτόνωση η επίσκεψη σ’ αυτά τα καταστήματα, λόγω του εγκλεισμού του.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών, από τη μεριά τους εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη του κόσμου και δεν σταμάτησαν ούτε μέρα τις ανατιμήσεις των προϊόντων. Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης η επερχόμενη Καθαρά Δευτέρα.

Σαν μαυραγορίτες όλοι τους, επιδόθηκαν σε έναν αγώνα αισχροκέρδειας τις μέρες αυτές.

Ό,τι πάρεις 18€, λέει η ταρίφα. Ο κόσμος ζαλισμένος κοιτάζει τις τιμές και το βάζει στα πόδια. Γυαλιστερές 18€, κυδώνια 18€, καλαμάρια φρέσκα 18€, ενώ το χταπόδι ξέφυγε λίγο ακόμα και διαμορφώθηκε η τιμή του στα 20€ το κιλό.

Φτηνά θεωρούνται τα μύδια, τα οποία πωλούνται στα 5€ το κιλό, αλλά έχουν υποστεί μια αύξηση στην τιμή, της τάξης του 50%, αφού τις προηγούμενες ημέρες πωλούνταν στα 3-3,5 €.

Εν των μεταξύ το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέσω του οποίου ο καταναλωτής ενημερωνόταν για το μέσο όρο των τιμών στην αγορά, ώστε να αποφεύγει αυτούς που αισχροκερδούν, έχει σταματήσει να δημοσιεύει τιμές από τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Έτσι επικρατεί ασυδοσία στην αγορά και τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου.

Με λίγα λόγια, σήμερα για να κάνει κούλουμα μια οικογένεια τετραμελής, θα πρέπει να ξοδέψει ολόκληρο το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ή το μισό μηνιάτικο από το επίδομα της αναστολής εργασίας, γιατί οι έμποροι της αγοράς, θεώρησαν πως και φέτος τα πράγματα ήταν όπως πριν την πανδημία.

Γιατί είναι αυτοί που δεν κατάλαβαν κρίση και βρήκαν μπροστά τους τη χρυσή ευκαιρία, ελλείψει ελέγχων και κοινωνικής συνείδησης κι αλληλεγγύης και είπαν για μια ακόμη φορά να λειτουργήσουν όπως οι μαυραγορίτες στην κατοχή. Να ξεπουλήσουν την πραμάτεια τους με το μέγιστο κέρδος κι ας είναι γονατισμένη η κοινωνία.

Όμως, θα πρέπει και η κοινωνία να μάθει να τιμωρεί αυτούς που την αγνοούν και να κάνει την υπέρβαση. Ας αλλάξει για κάποιο διάστημα συνήθειες. Ας τους γυρίσει την πλάτη και ας μην ακολουθήσει για μια φορά το έθιμο.

Να μείνει ο θαλάσσιος χρυσός στους πάγκους τους απούλητος, μήπως και καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν τιμωρείται κάποια στιγμή.

Δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν φάμε γυαλιστερές την Καθαρά Δευτέρα.

Να δείτε που την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στις κανονικές τιμές των 6 και 8 € το κιλό, όπως πωλούνται όλο το χρόνο.
Είναι ώρα να εφαρμόσουν οι καταναλωτές προς όφελός τους τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, της ελεύθερης οικονομίας.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή