Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κινδυνεύει το κτήριο της πρώην Νομαρχίας;

Το κτήριο της πρώην Νομαρχίας στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, δεν δηλώθηκε ποτέ στο Κτηματολόγιο από τον Δήμο Τρικκαίων  και εμφανίζεται ως ακίνητο, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς στο Ελληνικό Δημόσιο πέρασαν όσα ακίνητα δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο. 

Για αυτό το λόγο και εκχωρήθηκε στο Υπερταμείο  «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε» (Ε.Ε.ΣΥ.Π) για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2320 Β’/19.6.2018), όπως τα υπόλοιπα ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου σε όλη τη χώρα – 10.119, εκ των οποίων τα 20 βρίσκονται στον Νομό Τρικάλων.

Μέχρι στιγμής, ο Δήμος Τρικκαίων δεν έχει ασκήσει αγωγή για την διεκδίκηση του εν λόγω ακινήτου, καθώς, καμία σχετική αγωγή δεν φαίνεται να έχει εγγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Τρικάλων (νομικά ισχύει, από την ημέρα άσκησης αγωγής, μέσα σε 30 ημέρες αυτή να εγγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο ή το Κτηματολογικό Γραφείο). 

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου – καθώς βρίσκονταν στην Αθήνα – και ζητήσαμε να τοποθετηθεί επί του θέματος, το οποίο απασχολεί  τις τελευταίες μέρες την πόλη των Τρικάλων. 

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, δήλωσε στο trikalanews.gr ότι η κυριότητα του συγκεκριμένου ακινήτου, είναι ένα εντελώς τυπικό και διαδικαστικό θέμα. Είπε επίσης, ότι ποτέ δεν υπήρχαν τίτλοι κυριότητάς του. Ότι μόλις το 2015 ανακάλυψε ο Δήμος Τρικκαίων  το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο είχε εγγράψει ως δικό του το κτήριο και ότι την ίδια χρονιά πάρθηκε απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου, να γίνει, όπως και έγινε, αναγνωριστική αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς δεν μπορούσε να γίνει κανονική αγωγή, αφού ο ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι δεν είχαν πληρωθεί και ως εκ τούτου ο Δήμος δεν είχε αποδεικτικά στοιχεία για να δηλώσει το ακίνητο ως περιουσία του. Όλοι οι φόροι και ο ΕΝΦΙΑ πληρώθηκαν  τον  Ιούνιο του 2018 και πλέον με τα αποδεικτικά αυτά, θα διεκδικήσει με αγωγή, το ακίνητο.

Στην ερώτησή μας γιατί ο Δήμος Τρικκαίων δεν έχει ακόμη ασκήσει αγωγή, παρά τους τρεις μήνες που πέρασαν, απάντησε: «Το καλοκαίρι τα Δικαστήρια είναι κλειστά. Στον Σεπτέμβρη βρισκόμαστε. Και έπειτα, το Κτηματολόγιο οριστικοποιείται το 2021».

Στην ερώτηση γιατί δεν ανησυχεί ως πρώτος πολίτης της πόλης των Τρικάλων, από το γεγονός ότι σύμφωνα με τις νομικές ερμηνείες  του  Νόμου 4389/2016, με τον οποίο και συστάθηκε το Υπερταμείο, τα εμπράγματα δικαιώματα τρίτων μπορεί να κηρύσσονται αναγκαστικώς απαλλοτριωτέα υπέρ του Υπερταμείου, ακόμα κι αν τα δικαιώματα αυτά αναγνωριστούν δικαστικώς μετά τη μεταβίβαση του ακινήτου στο Υπερταμείο, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου απάντησε: 

«Δεν μπορεί το Υπερταμείο να σου πάρει το ακίνητο. Για μένα, πέρα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τις πλατείες που δεν μπορεί να τα πάρει – έβγαλε και μια ανακοίνωση χθες το Υπουργείο Οικονομικών,  που λέει ότι πολύ φασαρία για το τίποτα έγινε – πιστεύω το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις όπως του κτηρίου της πρώην Νομαρχίας. Έχουμε, αδιάσειστα στοιχεία ότι το κτήριο είναι του Δήμου Τρικκαίων.  Η οικοδομική άδεια που βγήκε το 1970, βγήκε στο όνομα του Δήμου Τρικκαίων και ο Δήμος εισπράττει όλα τα χρόνια τα ενοίκια από τα μαγαζιά στο ισόγειο του κτηρίου». 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή