Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΚΚΕ (μ-λ) Τρικάλων: Άλλος ένας νεκρός εργάτης «θυσία» στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους

«Εργατικό ατύχημα – Εργοδοτικό έγκλημα»

Ανακοίνωση σχετικά με το εργατικό ατύχημα που συνέβη την Πέμπτη στα Τρίκαλα εξέδωσε το ΚΚΕ (μ-λ).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κανένας εργάτης δεν πρέπει να πάει για δουλειά!

Η ανακοίνωση:

Την Πέμπτη 14/3 έχασε την ζωή του 54χρονος συμπολίτης μας ελαιοχρωματιστής, σε νεοανεγερθείσα οικοδομή στο κέντρο των Τρικάλων. Καταγγέλλουμε το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των θυσιών των εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών. Οι οικοδόμοι με την μεγάλη ανεργία που μαστίζει τον κλάδο και με την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, στην προσπάθειά τους να συμπληρώσουν τα ένσημα, αναγκάζονται να δουλεύουν σε μεγάλη ηλικία, σε μια δουλειά με μεγάλη σωματική κούραση, ανύπαρκτα μέσα προστασίας και τεράστια εντατικοποίηση. Όλα για να βγει η «δουλειά» . Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μεγάλη συχνότητα «ατυχημάτων» που αφήνει σακατεμένους και νεκρούς, όπως στην περίπτωση αυτή. Μέσα σε ένα χρόνο στα Τρίκαλα είχαμε 3 θανάτους εργατών.

Ολοένα και πιο συχνά, η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι δίνουν φόρο αίματος στο βωμό του κερδών του κεφαλαίου. Οι απάνθρωπες και εξοντωτικές συνθήκες, οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς, η συνεχής πίεση και τρομοκρατία της εργοδοσίας και η ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας, η αύξηση των χρόνων για συνταξιοδότηση διαμορφώνουν το έδαφος ώστε οι εργαζόμενοι της χώρας να μετράνε συνεχώς και περισσότερους νεκρούς και σακατεμένους. ΕΛΠΕ, Έβερεστ, εργοτάξια, ντελιβεράδες, μετρό, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, βιομηχανίες γάλακτος…. και η ματωμένη λίστα μεγαλώνει καθημερινά.

Η ψήφιση και εφαρμογή μιας σειράς αντεργατικών νόμων- με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη (κατάργηση 8ωρου, επέκταση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, ποινικοποίηση συνδικαλισμού και χτυπήματος του δικαιώματος στην απεργία) και το συνακόλουθο ξεσάλωμα της εργοδοσίας, αλλά και η χρόνια αποσυγκρότηση των σωματίων έχουν οδηγήσει σε έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Παράλληλα η πολιτική της ακρίβειας και οι συνεχείς ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα ωθώντας τους εργαζόμενους να αναζητούν δεύτερη και τρίτη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα.

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι δεν φτάνει να οργιζόμαστε. Είναι ανάγκη να αντισταθούμε, να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα συμφέροντά μας. Συμφέροντα αντίθετα με αυτά των εργοδοτών. Να απαντήσουμε συλλογικά και μαχητικά στη βαρβαρότητα του συστήματος που εξελίσσεται σε βάρος των δικαιωμάτων μας στη δουλειά και στην ίδια τη ζωή.

Γιατί την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του εργάτη, του άνεργου, του μετανάστη, του πρόσφυγα, δεν θα την υπερασπιστούν οι εκμεταλλευτές της. Θα την υπερασπιστούμε εμείς οι ίδιοι: οι εργάτες, οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους άνεργους να καταγγείλουν το συνολικότερο καθεστώς εκβιασμών και ανασφάλειας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπου όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν με τη ζωή τους υπό διαρκή κίνδυνο, με ελλιπή ή και καθόλου μέτρα ασφαλείας, υποκύπτοντας κάτω από το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας. Να οργανώσουν την πάλη τους, και να μπουν μαζικά στον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους για δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες. Για να ανατραπεί η πολιτική της βαρβαρότητας και του εργασιακού μεσαίωνα!

 Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς!

• Καμία ανοχή στην καθημερινή εργασιακή βαρβαρότητα!

• Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή