Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΚΚΕ Τρικάλων: Προξενητής συμφώνων συμβίωσης σε δήμους και περιφέρειες ο κ. Σκουρλέτης

Άλλη μια επίσκεψη υπουργού της συγκυβέρνησης στα Τρίκαλα  με ανέξοδες υποσχέσεις, μπόλικες  αυταπάτες και μερικές πικρές αλήθειες για το λαό.

Ο κ. Σκουρλέτης δεν έχασε την ευκαιρία να λανσάρει και από τα Τρίκαλα το κυβερνητικό παραμύθι  περί «δίκαιης ανάπτυξης» και του «τέλους των μνημονίων»  ,αποσιωπώντας  τα δεκάδες «προαπαιτούμενα» που έχει σκοπό να φέρει με την 4η αξιολόγηση ως τον Ιούνη, «ξεχνώντας» την επιτήρηση-μνημόνια διαρκείας και τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα  μέχρι  το 2060, τη διατήρηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων που έχουν  ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια.

Οι αναφορές του υπουργού περί «έγκαιρης οικονομικής ανταπόκρισης» σε έκτακτα προβλήματα στην περιοχή μας και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων δεν είναι τίποτε άλλο παρά  η προσπάθεια να κρύψει την τεράστια υποχρηματοδότηση του κράτους προς την τοπική διοίκηση – η μείωση ξεπερνά  το 60% από το 2010 –  τη συνεχή παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων προς τους δήμους, τη δέσμευση των αποθεματικών των δήμων από το κράτος.

Από τα λεγόμενα του κ. Σκουρλέτη επιβεβαιώνεται ότι την πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη τοπική διοίκηση συνεχίζει ακάθεκτα και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης παγιώνεται, ο ισοσκελισμός των προϋπολογισμών  δήμων και περιφερειών συνεχίζεται και  ο δανεισμός  που θα προκύψει φορτώνεται στις πλάτες του λαού. Έτσι,  δυναμώνει η φοροεισπρακτική λειτουργία της τοπικής διοίκησης με πρόσχημα την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων . Μεγεθύνονται οι στόχοι για τα ίδια  έσοδα των δήμων ( φόροι, τέλη, ανταπόδοση) . Τα αυξημένα μεγέθη θα αποτυπώσουν άμεσα και νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα , τα νοικοκυριά θα πιεστούν με νέο κύμα κατασχέσεων από τους δήμους.  Η ρύθμιση των  100 δόσεων για χρέη δημοτών , την οποία πέρασε η σημερινή κυβέρνηση και την παρουσιάζει ως διευκόλυνση των νοικοκυριών, δεν είναι παρά ένας ακόμη μηχανισμός για να ξετινάξουν οι δήμοι ακόμη και τα ψιλά από τις τσέπες των άγρια χαρατσωμένων λαϊκών νοικοκυριών.

Για αυτό, όταν ο υπουργός αναφέρεται σε «ορθολογικά κριτήρια – ποιοτικά χαρακτηριστικά» για τη χορήγηση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους, σε αντίθεση με τα πληθυσμιακά που ισχύουν τώρα,  εννοεί  ότι το κράτος κλείνει την κάνουλα και οι δήμοι κόβουν το λαιμό των δημοτών για να λειτουργήσουν…

Όσον αφορά  το εκλογικό σύστημα που εξήγγειλε ο υπουργός , θα αποτελέσει στην ουσία ένα ακόμη εργαλείο για την προώθηση της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής μέσω της τοπικής διοίκησης. Οι ευρύτερες συναινέσεις που αναζητά να πετύχει  η κυβέρνηση μέσω του  «αναλογικού» συστήματος που διαφημίζει είναι ήδη υπαρκτές σε όλα τα επίπεδα. Από τη συντριπτική πλειοψηφία  των δήμων, τις περιφέρειες, έως την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ. Σ’ όλα αυτά τα «θεσμικά όργανα» υπάρχει ήδη η συναίνεση των κυρίαρχων  δυνάμεων, δηλ  του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ … στην προαναφερόμενη αντιλαϊκή στρατηγική.

Με το νόμο της αυτοαποκαλούμενης «αναλογικής» του κ. Σκουρλέτη η  προϋπάρχουσα συνεργασία στην αντιλαϊκή επέλαση θα νομιμοποιηθεί με γάμο ή με σύμφωνο συμβίωσης…Άλλωστε και στα Τρίκαλα τέτοιου είδους πολιτικά φλέρτ εκφράζονται πλέον  και δημόσια…
 
 
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή