Του Απόστολου Σπαθή, Προϊσταμένου του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Τρικάλων
Η επίτευξη των στόχων που κάθε φορά θέτουμε ως άτομα, είναι μια ουσιαστική πτυχή της ζωής μας. Δίνει μια αίσθηση σκοπού και κατεύθυνσης σε ένα άτομο και η ικανοποίηση που προκύπτει από την επίτευξη ενός στόχου είναι απαράμιλλη. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι το ίδιο σθένος, το ίδιο επίπεδο ώθησης και αποφασιστικότητας να πετύχουν τους στόχους τους οποίους οι ίδιοι θέτουν.
Υπάρχουν άτομα που εγκαταλείπουν εύκολα την επίτευξη των στόχων τους κι αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο και στάσιμο και οπισθοδρομικό για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.
Ένα άτομο που εγκαταλείπει εύκολα την επίτευξη των στόχων του μπορεί να έχει διάφορους λόγους για την έλλειψη κινήτρων. Θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα φόβου αποτυχίας, έλλειψης αυτοπεποίθησης ή ακόμα και εξωτερικών παραγόντων όπως αρνητικές επιρροές από άλλους. Ανεξάρτητα από τον λόγο, η παραίτηση από τους στόχους του μπορεί να οδηγήσει σε ένα μοτίβο μαθημένης αδυναμίας, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσει.
Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της εγκατάλειψης των στόχων είναι ο αντίκτυπος που έχει στην ψυχική υγεία. Μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απογοήτευση ακόμη και κατάθλιψης. Το άτομο μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ότι δεν είναι αρκετά καλό ή ότι δεν έχει την ικανότητα να πετύχει σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής του, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο για τη συνολική αίσθηση της αυτοεκτίμησής του.
Επιπλέον, η εγκατάλειψη των στόχων μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επαγγελματική ανάπτυξη ενός ατόμου. Μπορεί να προκαλέσει χαμένες ευκαιρίες, στασιμότητα, ακόμη και απώλεια εργασίας. Εάν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους του, μπορεί να δυσκολευτεί να προχωρήσει στην καριέρα του, οδηγώντας σε ένα αίσθημα δυσαρέσκειας και έλλειψης εκπλήρωσης.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άτομα που εγκαταλείπουν εύκολα τους στόχους τους μπορούν να λάβουν μέτρα για να αλλάξουν αυτή τη νοοτροπία, να ξεμάθουν αυτή τη μαθημένη συμπεριφορά γιατί δεν είναι έμφυτη. Μια προσέγγιση είναι να θέτεις ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους. Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι μπορεί να προκαλέσουν απογοήτευση και αποθάρρυνση, καθιστώντας πιο πιθανό τα άτομα να τους εγκαταλείψουν. Ο καθορισμός μικρών και εφικτών στόχων μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση δυναμικής, οδηγώντας σε μια πιο θετική νοοτροπία και μεγαλύτερο κίνητρο για την επίτευξη μεγαλύτερων στόχων.
Μια άλλη προσέγγιση είναι να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός μέντορα ή προπονητή. Ένας μέντορας μπορεί να παρέχει καθοδήγηση, υποστήριξη και υπευθυνότητα, βοηθώντας τα άτομα να παραμείνουν σε καλό δρόμο και να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν. Επιπλέον, ένας καλός προπονητής μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναγνωρίσουν τις περιοριστικές πεποιθήσεις τους και να αναπτύξουν στρατηγικές για να τις ξεπεράσουν.
Συμπερασματικά, η παραίτηση από την επίτευξη των στόχων μπορεί να είναι μια επιβλαβής συμπεριφορά που επηρεάζει τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική ανάπτυξη. Τα άτομα που βρίσκουν τον εαυτό τους να εγκαταλείπει εύκολα τους στόχους τους θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να ξεμάθουν αυτή τη συμπεριφορά και να αναπτύξουν μια πιο θετική και παρακινημένη προοπτική. Θέτοντας εφικτούς στόχους, αντίστοιχων των ικανοτήτων τους, αναζητώντας τη βοήθεια ενός μέντορα ή προπονητή και διατηρώντας μια θετική νοοτροπία, τα άτομα μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που έρχονται με την επιδίωξη των ονείρων και των στόχων τους.
Τότε και μόνο τότε θα μιλάμε για «συναδέλφους» που αγωνίζονται, που αγωνιούν, που διατηρούν μια σταθερή προσπάθεια προσήλωσης στην πορεία που έχουν χαράξει, που συνεργάζονται, που σου τείνουν και σου σφίγγουν το χέρι, που σου υπόσχονται, που τους εμπιστεύεσαι και που τελικά τους θαυμάζεις γι αυτό που αγωνίζονται. Όμως στην πορεία σε προδίδουν! Δίνουν μια κλωτσιά στην «καρδάρα» με το γάλα που για χρόνια μάζευαν σιγά σιγά κι όλα πάνε χαμένα!