Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κοινό ψήφισμα από το Τρικαλινό «επιχειρείν»

Από Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων, Επιμελητήριο και Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων.

Μετά την χθεσινή διαμαρτυρία στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης (με μικρή συμμετοχή στα Τρίκαλα), το Τρικαλινό «επιχειρείν» (Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων, Επιμελητήριο και Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων), εξέδωσαν κοινό ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Σήμερα Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, εμείς οι επαγγελματίες – οι βιοτέχνες και οι έμποροι εκφράζουμε την πλήρη απογοήτευσή μας για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε. 

Οχτώ χρόνια λιτότητας εγκλώβισαν τη χώρα σε βαθιά, παρατεταμένη και ανακυκλούμενη οικονομική δυσπραγία και κοινωνική καχεξία.  Θύματα είναι οι πιο υγιείς, παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Ζούμε σε μια φάση κατά την οποία το μερίδιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμπιέζεται από πολιτικές υπερφορολόγησης και υπερχρέωσης, και έχοντας διαγνώσει ότι οι σχεδιαζόμενες πολιτικές δεν θέτουν ως προτεραιότητα τη βελτίωση της θέσης των μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, εμπόρων, επαγγελματιών και βιοτεχνών, δηλώνουμε ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διεκδίκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων της μικρής επιχείρησης που σχετίζονται με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, το υψηλό γραφειοκρατικό κόστος, τη φορολογική δικαιοσύνη, την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους. Καθώς είναι καθολικά αποδεκτό ότι οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα συμβάλλουν καθοριστικά στην απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την προστιθέμενη αξία.  

Όλοι μαζί θέτουμε την πατρίδα μας στην πρώτη γραμμή με σκοπό την «παλινόρθωση» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.  Αντιτασσόμαστε έμπρακτα στην πόλωση. 

Ενώνουμε δυνάμεις, ενεργούμε συλλογικά, αθροίζουμε εμπειρία και τεχνογνωσία.  Διεκδικούμε δυναμικά, εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση και στοχεύουμε:

 • Στην ενίσχυση θεσμικού πλαισίου για την πλήρη προστασία της α’ κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για τους επαγγελματίες και τους εγγυητές.
 • Στη θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
 • Στη δημιουργία ευνοϊκότερου πλαισίου για την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων και χρεών των ΜμΕ.
 • Στην άμεση ενεργοποίηση του επιδόματος ανεργίας για επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους χωρίς προαπαιτούμενα.
 • Στην άμεση θεσμοθέτηση μιας πάγιας ρύθμισης 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.
 • Στο πάγωμα και μετατροπή των οφειλών στον ΕΦΚΑ/ΟΑΕΕ σε ασφαλιστικό χρόνο.
 • Στην επαναφορά του αφορολόγητου για τους επαγγελματίες –βιοτέχνες και εμπόρους.
 • Στη Σύνταξη με βάση τις καταβεβλημένες εισφορές για όσους έχουν συμπληρώσει συντάξιμη ηλικία και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τμήμα ή το σύνολο των οφειλών τους, και καταβολή σύνταξης σύμφωνα με τα πληρωμένα χρόνια.
 •  Στην αποσύνδεση των ασφαλιστικών οφειλών από την πρόσβαση σε παροχές υγείας – πρόνοιας περίθαλψης – Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Στη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για τα χρέη προς τις τράπεζες.
 •  Στη βελτίωση της συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου, ζήτημα το οποίο άπτεται της δημοκρατίας και της κοινωνικής συμμετοχής.
 • Στην κατάρτιση ενός Αναπτυξιακού Κρατικού Προϋπολογισμού με έμφαση στις επενδύσεις και σημαντικές διορθώσεις ως προς τα στοιχεία της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής.
 • Στην κατάρτιση Εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.
 • Στη Μείωση των έμμεσων και άμεσων φόρων.  Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
 • Στην κατάργηση των τεκμηρίων που προσδιορίζουν το εισόδημα εξωλογιστικά, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
 • Σε βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς περαιτέρω μείωση των συντάξεων ή αύξηση των εισφορών. Υπενθυμίζουμε ότι για το 50% των νοικοκυριών η σύνταξη είναι η κύρια πηγή εισοδήματος.
 • Στη δημιουργία τράπεζας αναπτυξιακού σκοπού με στόχευση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
 • Στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διοχέτευση των επενδυτικών προγραμμάτων προς όφελος τοπικών οικονομιών και επιχειρήσεων.
 • Στην επαναφορά της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής στην ομαλότητα και όχι στον κανιβαλισμό του στείρου και αθέμιτου ανταγωνισμού των ολιγοπωλίων.
 • Στην Εγγύηση του κράτους ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ένα καθολικό και δίκαιο σύστημα υγείας.
 • Στη διατήρηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Ο πολιτικός κόσμος του τόπου και πρωτίστως η κυβέρνηση οφείλει πολλά στους Έλληνες πολίτες που αδιαμαρτύρητα  αποδέχτηκαν όλες τις συνέπειες της λαίλαπας της κρίσης που δέχτηκαν να φτωχύνουν οι ίδιοι, που αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μην πτωχεύσει και επίσημα η χώρα.

Οφείλει να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στην πραγματικότητα.

Οφείλει να ανατάξει την οικονομία.

Οφείλει να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στο Εξωτερικό και πολιτικής σταθερότητας στο Εσωτερικό.

Οφείλει να διασφαλίσει ότι οι θυσίες μας των οχτώ ετών και ο κόπος πολλών γενεών Ελλήνων δεν πάνε χαμένα».
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή