Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κοινωνικός τουρισμός εργαζομένων και ανέργων ΟΑΕΔ

Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με επιδότηση διακοπών εργαζομένων και ανέργων εγγεγραμμένων στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ, και των οικογενειών τους, περιόδου 2018-2019 με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, εγκρίθηκε η κατάρτιση προγράμματος επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, ετών 2018-2019, προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ για το 2018 και για το 2019 ποσό 3 εκ. ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο σε βάρος του προϋπολογισμού του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών και για την διενέργεια των ελέγχων για το έτος 2018 δαπάνη ύψους 350.000 ευρώ και για το έτος 2019 δαπάνη ύψους 150.000 ευρώ σε βάρος του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ.
        Δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2018
Ως δικαιούχοι ορίζονται:
* Ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας
* Ασφαλισμένες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
* Ασφαλισμένοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα)
* Ανεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
Ο υπό τα στοιχεία α” έως γ” αναφερόμενος αριθμός ημερών δύναται να προκύψει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.
Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:
* Τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 5 και έως 18 ετών. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 1.1.2018.
* Τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών είτε έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα είτε άμεσα ασφαλισμένα λόγω σπουδών χωρίς ημέρες εργασίας. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
* Τέκνα των δικαιούχων με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας
* Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργούς ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
* Οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α΄ έως δ΄ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται)/
Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2018
* Οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2016-2017, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, εξαιρέσει των επιλεγέντων εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία και των ωφελουμένων Μελών τους
* Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την 1.5.2018 έως την 30.4.2019.

Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από 1 έως 5 διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος της ως άνω παραγράφου, ενώ προσαυξάνεται κατά 5 επιπλέον διανυκτερεύσεις για τους δικαιούχους – ωφελούμενους που επιλέγουν τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω.

Η επιδότηση μέσω της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού δίνει την δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Ως «Πάροχοι» νοούνται τα τουριστικά καταλύματα και που πρέπει να έχουν σε ισχύ όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αφορούν στη νόμιμη λειτουργία τους.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων δικαιούχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω των ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Ο ΟΑΕΔ επεξεργάζεται τις αιτήσεις και προβαίνει στη μοριοδότησή των υποψηφίων. Η μοριοδότηση των δικαιούχων στηρίζεται σε ειδικά κριτήρια επιλογής, όπως το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κατά περίπτωση, ο αριθμός των ανήλικων τέκνων, ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας και ο αριθμός ημερών ασφάλισης της 3ετίας που προηγείται του έτους έναρξης του προγράμματος με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας. Η βαθμολογία που συγκεντρώνουν κατά τη διαδικασία μοριοδότησης οι δικαιούχοι που ανήκουν στην κατηγορία ΑμΕΑ σε ποσοστό 50% και άνω προσαυξάνεται κατά 50%.

Το προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων και ο προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων αναρτώνται στην διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ανακοινώνεται η έκδοση τους στον Πίνακα Ανακοινώσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.
Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα υποβολής προς το Δ.Σ του ΟΑΕΔ μίας και μόνο ηλεκτρονικής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων του προσωρινού Μητρώου Δικαιούχων-Ωφελουμένων και του προσωρινού Πίνακα Αποκλειομένων εντός της αποκλειστικής προθεσμίας 3 εργασίμων ημερών από την επομένη ημέρα της δημοσιεύσεως τους στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ.
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή